Alapismeretek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő témát?

2011. 02. 27.

Hogy valaki jó újságíró lehessen annak elengedhetetlen feltétele a sok írás és a gyakorlás. Ám lehet, hogy elbizonytalanodunk miről is kellene, vagy lenne érdemes írni. Pár pontban összefoglaljuk, mi jelenthet mentőövet, ha ötlettelenségben szenvedünk:

 

Legyen exkluzív: Törekedjünk az egyediségre, válasszunk olyan sztorit, amit rajtunk kívül kevesen ismerhetnek. Szinte bármiből lehet érdekes cikket írni, ha megtöltjük érzelemmel. Gondolkozzunk az olvasó fejével, vajon mi érdekelheti a többséget? A jól megválasztott képek is fontosak.
 
Legyen aktuális: Kis közösségen belül lehetnek nagy horderejű kérdések, nagy közösségekben jelentéktelennek tűnő apróságok, mindkettő lehet aktuális és érdekes a nagyközönségnek. Legfontosabb hogy valamilyen reakciót kiváltson, provokáljon.
 
„Utánlövés”: Ha már feldolgozott témát választunk az sem baj, tegyünk hozzá plusz tartalmat, gyűjtsünk több információt, váltsunk műfajt, írjunk tudósítás alapján kommentárt.
 
„Visszatekintés”: Végezhetünk kutatómunkát, kutassunk fel régi jól eltalált témákat, érdekes személyekkel készült interjúkat, riportokat. Nézzük meg mi változott, hogyan alakultak a dolgok azóta. Válasszunk nagy port felvert eseteket.
 
„Fordításkiegészítés”: Használjuk fel külföldi weboldalak, magazinok és újságok tartalmát. Egészítsük ki további információkkal. A kiválasztott cikket bátran szedjük szét, változtassuk meg szerkezetét. Próbáljunk meg magyar vonatkozást találni, ezzel hangsúlyosabb lehet az elkészült cikk.

 


« Előző cikk
Következő cikk »
A naplóírásról
Pár hasznos tanács, ha naplóírásba kezdünk. A naplóírás kiváló technika arra hogy csiszoljuk technikánkat,de arra is hogy ...