Kultúra/Kiállítás

Hullámok hátán - Fabrizio Plessi Liquid Labyrinth című kiállítása a Ludwig Múzeumban

2014. 03. 31. • Szerző: Fábi
Hullámok hátán - Fabrizio Plessi  Liquid Labyrinth című  kiállítása a Ludwig Múzeumban

Fabrizio Pressi olasz születésú kortárs művész új kiállítása nyílt meg a Ludwig Múzeumban, Első ízben most látható Magyarországon először , melynek célja egy teljes át fogó képet adni művészetéről, amely hatalmas méretű installációiban ölt testet. A néhány festmény mellett elsősorban Plessi 2014 januárjában elkészített művei kaptak helyet a tárlaton.

Plessi azon kortárs művésze közé tartozik, aki műveiben a mozgóképet ötvözi különböző hanghatásokkal, illetve olyan hétköznapi anyagokkal, mint a fa és a kő. Valamennyi alkotásán a négy őselemet (föld, víz, tűz, levegő) használja fel. Az előtérben a művész teljes életpályáját, bemutató falfeliratokat vehetünk, illetve helyet kaptak az alkotások címei is. Ezekhez azonban nem társulank elemzések, így fokozván kíváncsiságunkat.
A kiállítótér első nagy termében csodálhatjuk meg Llaüt Light (Csónakok a fényben) címet viselő első és egyben a leglátványosabb installációját, amely a hagyományok ápolásának kérdésével, valamint a fejlődés szorgalmazásával foglalkozik. Régi, kopott halászcsónakokat láthatunk fejjele lefelé döntve alul kék fényárban úszva, a tenger színére emlékeztetve minket.  Plessi ezeket úgy helyezte el, hogy azt az érzetet keltse, hogy a vízparttól messze fekszenek. E öreg csónakokat már nem használja senki, „meghaltak”. Az installációt lágy, hullámzásra emlékeztető zene kíséri, azt az érzést keltve bennünk. Hogy mi is ott sétálunk a tengerparton.
A termet elhagyva vethetünk pillantást Plessi Labirintus rajzaira, melyeken építészeti elemeket helyez el, utunkat tizenhat ilyen kis rajz kíséri, melyeket, még 2013-ba készített.
A lágy atmoszférát magunk mögött hagyó csónakok után Trittico della violenza (Erőszak triptichon) című művet csodálhatjuk meg, mely egyfajta fenyegetettség érzést kelti bennünk. Fadeszkákat látunk, melyekbe fejszéket vágtak bele, alul képernyőkön keresztül villámlás jelenik meg. Plessi műve leginkább az ember és a természet között párharcolt mutatja be.
Továbbhaladva a Liquid tables installáció kapott helyet. Három hosszú asztal élre álított keretében vízesés omlik le a szikláról. A víz nyugtalan folyás jelenik itt meg, mely tart valahova ám nincs se, eleje se vége.   Szinte ugyanitt a Lava-installáció képe bontakozik ki előttünk. Kövek között fortyog, szinte kitőrni látszik. A  nyugodt erőt, és a felszín alatt tomboló feszültséget érzékelteti.
Különösen hatásos volt  Movimenti catodici barocchi (Barokk katodikus mozgások) című mű.
Egy  fejjel lefelé látható felfüggesztett   robosztus, tömör fából készült barokk gyóntatószéket látunk forogni. Melyben tűz lobog, így mint egyfajta kályhaként  is „üzemel”. A tetején kereszt látható, egyfajta vallásos ereklyeként aposztrofálva Plessi égő gyontatószékét.  
A művek kapcsán a természet elemei mellett Plessi a naturális matériákat és a modern technikával elegyíti egybe. A fatábla, a vulkanikus kőzet, a fa asztal és a monitorokon keresztül életre kelő lángok, magma és vízesés mindezen ellentétek szimbiózisát jelenítik meg. Kiállítását a tervek szerint Európa több nagyvárosában is be fogják mutatni
Végső soron a tárlat egyik legfontosabb üzenete, a lélek megszólítsa. A nyugodt, melankólikus zene, és vakító kék fények arra bíztathatják a látogatót, hogy adja, merüljön el a tárlat szépségében. De hogyan? Úgy gondolom kettős üzenet a titok nyitja. Használjuk jelenleg tudásunkat, és csalogassuk elő magunkból gyermeki énünket.

 


Szerző:
Fábi



Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
II. Független Nemzeti FilmfesztiválII. Független Nemzeti Filmfesztivál
Idén immáron második alkalommal kerül megrendezésre a Független Nemzeti Filmfesztivál (FNF). Várunk minden magyar nemzeti, ...
Tóth Sándor: LélekpillanatokTóth Sándor: Lélekpillanatok
A hét során abban a szerencsében volt részem, hogy megtekinthettem Tóth Sándor Lélekpillanatok című kiállítását a Balassi ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: