Film

I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók

2013. 04. 09. • Szerző: littledevil
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók

A Szeretők, utazók a mester tizenkilencedik nagy játékfilmje. Aki ismeri az életművet, tudja, Almodovar képes könnyed mediterrán komédiákat felskiccelni a vászonra, hétköznapit nem hétköznapi filmnyelven megszólaltatni, tabutémákat körbejárni anélkül, hogy fintorognánk a szexuális szélsőségeken, és még inkább képes drámai mélységeket egyszerű eszközökkel megteremteni.

 

Talán a konzervatív magyar vevőkészülékben van a hiba, de a Szeretők, utazók harmincötödik vagy negyvenedik perce után furcsán fészkelődni kezdtünk a székben, pedig utána is elcsattant még néhány ígéretes poén és a hozzátartozó röhögés is felhangzott a nézőtéren.
            A sztori egyszerű, akár lehetne a hetvenes évek Airport filmjeinek spanyol paródia változata is. Elindul egy repülő – konkrétan a Peninsula Flight 2549  - fedélzetén mindenféle mókás karakterrel – hozzájuk mindjárt visszatérünk – és egy blőd baleset folytán (melyet Antonio Banderas és Penélope Cruz okoztak a film eleji mikro szereplésükkel) elromlik az egyik hajtómű és körözni kezd a repülő odafent a felhők között, megfelelő leszállópályára várva.
            A fedélzeten találhatunk légi kísérőket, akiknek szexuális orientáltsága 5 perc után nyilvánvalóvá válik, pilóták is vannak a pilótafülkében, kissé zizzent utasok, mint például paranoid rögeszmékkel felszerelt ötvenes (fiatalos) pornószínésznő, sikkasztás ügyben olajra lépő bankigazgató, negyven körüli látó, aki feltétlen szeretné elveszíteni a szüzességét, nászutasok megfelelő helyre elrejtett kábítószerkészlettel és nem utolsó sorban egy hallgatag bérgyilkos. Meglepő, de egyetlen egyházi személy sem keveredett ebbe a furcsa összetételű a „business class” utazóközönségbe.
            Amiért kicsit szomorkodtam, véleményem szerint a színészi játék pazar volt, csakhogy a forgatókönyv gyengén felépített karaktervázakra épít, egy idő után a poénok átváltoznak banális ismétlődésekké, így lesz a szimpatikus, idétlen meleg steward-ból számomra szexmániás alkoholista, vagy a 40 éves szűz hölgyikéből megvadult erekciókutató.
A film egy pontján, ahol beérkezik a képbe egy városi szál – azt gondoltam, van esély arra, Almodovar némi drámaisággal egyensúlyba hozza repülőgépen zajló eseményeket, melyek gyakran már az idiotizmus határait súrolják. Bár néhány percig ígéretesen indul ez a mellékszál, végül nem kerül lényegi kifejtésre.
A néző mindössze egy szürreális szexkomédiát kap megbolondítva  egy alternatív Aqua Valencia recepttel és egy musicalbetéttel. Ez utóbbi a Pointer Sisters diszkó klasszikusát dolgozta fel, mely dalnak címe I’m so excited. A „Los amantes pasajeros” angol nyelvterületen ezzel a címmel kerül forgalmazásba. Sokat vesztettem az izgatottságomból a film végére.
A dalt viszont azóta többször is meghallgatva itthon megállapítottam, lehetséges, felszabadultan kacarásznék, ha kényszerleszállás előtt tíz perccel a filmbéli musical jelenetet adnák elő a légi utaskísérők, igaz eddig mindössze az Easyjet egyik párizsi járatán tapasztaltam hasonlóan felszabadult hangulatot stewardess-ek között, sajnos ők aznap nem adtak elő semmilyen műsort, hogy megszégyenítsék John Travolta felejthetetlen csípőmozdulatait a Szombat Esti Lázból.
 Almodovar új filmjére azok vállalkozzanak, akik bírják az amerikai testnedvvígjátékok világát és mindezt szórakoztatóan pösze spanyol verzióban, magyar felirattal is élvezni tudják és természetesen a rajongóknak, akik életre szóló hűséget fogadtak Almodovar alkotásaival kapcsolatban. Akik pedig nem tartoznak mindezek közé, javaslom, a film megtekintése előtt kérdezzék meg kezelőorvosukat vagy gyógyszerészüket, vagy legalább egy megbízható barátjukat.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/JournalityFilmmania
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Jurassic Park 3D – Régi dinók újult erővelJurassic Park 3D – Régi dinók újult erővel
Mindig nehéz egy rég(ebb)i, sokat és sokak által látott, sikeres filmről ítéletet mondani, s a legtöbbször nem is érdemes. ...
Andrzej Żuławski: 
Na srebrnym globie (On the Silver Globe/A fehér bolygó/Az ezüstbolygón)
Andrzej Żuławski: Na srebrnym globie (On the Silver
Andrzej Żuławski (Birtoklás, A legfontosabb a szerelem, Hűség) sokak számára ismeretlen vagy kevéssé ismert rendező lehet, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: