Komment

Idegenek a városban

2013. 06. 16. • Szerző: Gawain312
Idegenek a városban

Leginkább ezzel a kifejezéssel jellemezhető Budapesten a járókelő helyzete. Kilépve a mérsékelt védelmű, otthonnak nevezett erődből, bárki szembesülhet azzal az érzéssel, ami olyan zavaró ebben az érában. Az első meglepetés egy idegen számára a sok lesütött, vagy napszemüveg mögé rejtett tekintetű ember. Ez utóbbi még valahol bocsánatos "bűn" lehet, mégsem könnyíti meg a helyzetet. Talán ők is azért rejtőznek el, hogy ne kelljen kényelmetlenül érezniük magukat az ismeretlenek között? Azért sütik le tekintetüket, mert a városban élni egyre kényelmetlenebb számukra? És legfőképpen erről valóban a város mocska tehet?

Gyakran mondják, tiszta vidék, mocskos város. Valahogy mégis - eltekintve e frázis primitív voltától - sántít a kijelentés. Miért lenne akárcsak egy hajszállal is értékesebb a vidék? Tiszta levegő, természet közelsége, mind olyan álérvek, amit a főváros is megadhat a leleményes embereknek. Mégis e sorok írója is érzi a nyomott hangulatot, amit a város határain belül a füsttől és nyomasztó ridegségtől megfakult színek, formák idomok és nem utolsó sorban az élők ontanak magukból. Különösen igaz ez a külvárosi területekre. Egy érdekes megjegyzés Maksa Zoltán szájából elgondolkodtató: "Itt csapódik le minden".
Valóban igaznak tűnik az állítás, a városból menekülni vágyók jó részénél a stressz a legfőbb ok. Nevezhetik ezt szmognak, bűnözésnek, bárminek, végső soron a feszültségbírás határvonala más és más néven. A betondzsungel félelmetes, nyomasztó és ridegen elzárkózó egyben, ez tagadhatatlan. Mégis a városból való menekülés gondolata minduntalan csak tünetkezelésnek tűnik. A kiváltó ok megszüntetése nélkül ez a démon kísérteni fogja áldozatait.
Meglátni a szépet, a reményt adót nem magától értetődő dolog. Ha az lenne, nem létezne a művészet fogalma, mert minden ember az lenne. Nem ösztöntől fogva láthatjuk mindazt, ami reményt ad.
A hajléktalan, aki elesik, összerogyik az utcán, nem azért szánalmas, visszataszító, mert biztos ivott, mert bizonyára senkinek nem kell. Sokkal inkább azért, mert így nem kell arra gondolni, hogy megkérdezzük; rendben van-e, hívjunk-e mentőt hozzá? Elhatárolódunk. Régen várt alapoktatási elem lehetne az elsősegélynyújtás, ahelyett, hogy az érettségi értékét zéró értékre degradálná az oktatásügy. Így felelősségre vonhatatlanul bárki elmehet a nem kívánatos kontakt mellett. Mégis, aki ennek ellenére, megáll, nem szánalmat érezve, pusztán saját komfortzónáján túl látva megpillanthatja, mennyi mindent tehet. Ezzel szemben a valóság az, hogy az anya inkább elfordítja a fejét és tovább rángatja a bámészkodó gyermekét. Vajon ez a gyermek mit tanul meg az anyjától? Aligha azt, hogy segíteni akarjon. És íme, legszörnyűbb démona korunknak: a szelekció.
A hétköznapokban érzékelhető elszigeteltség kihat mindenre, úgy a munkára, mint a magánéletre. Paranoia és bizalmatlanság és az ezt indokoló cinizmus már-már kiiktatott minden erkölcsi szubrutint belőlünk. És ez nem csak a városra jellemző. Itt csupán a tünetek - számukból adódóan - érzékelhetőbbek.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Egyenjogúság? Kérdés?Egyenjogúság? Kérdés?
Ahogy az várható volt, vegyes fogadtatás éri a melegházasságot Franciaországban is. Rengeteg szélsőségekig fokozott vita ...
V, mint veszélyesV, mint veszélyes
A V, mint veszélyes egy sci-fi sorozat,ami hétfő esténként szokott menni a Coolon,valamikor este 11 tájban,valamikor éjfél ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: