Könyv

In memoriam Örkény

2012. 10. 22. • Szerző: SzIllés
In memoriam Örkény

Abszurd, groteszk, keserűség és nevetés, meg persze a dobozok. 100 éve született a fekete humor magyarországi nagykövete, az egyperces műfajának megteremtője, Örkény István. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása méltóképp üdvözli a mérnököt, aki mégsem a számok, hanem a betűk útján lett halhatatlanná.

 

Aki szereti figyelmesen elolvasni a múzeumi feliratokat, és megnézni, meghallgatni minél több információt, tudja hogy nagy tömegben az ilyesmi sosem könnyű. Szombat délután nem volt ilyen gondom a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény-kiállításán, ahol egy groteszk világ egyedüli vendége voltam.
 
De mielőtt szíveskedtem volna terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, és a két lábam közt hátratekinteni, egyenesen maradtam, és a kiállítás első termében végigkövettem e gyógyszerész-vegyészmérnök-író életútját. Örkény saját szavai elevenedtek meg a falakon, amelyek születésétől haláláig maguk tanúskodtak családról, tanulásról és munkaszolgálatról. A hazáról és a Budapestről szóló 1956-os írások lehetetlenné tették, hogy itt unalmas biográfiáról legyen szó. Mert ami örkényi, az ma sem lehet unalmas.
 
Pedig a jól ismert és várt atmoszféra csak ezután tűnt elő. Az abszurditás és a groteszk valódi kapuját a tükörajtó jelentette: átjáró az oly kedves Egypercesek és Tóték világába, akik évtizedek múltán is ugyanolyan lelkesen fogadják az Őrnagy urat. A tükörajtó Doboz-országba visz, már csak a miheztartás végett is. Mert mi itt tényleg Tótéknál járunk, akárcsak Dr. K.H.G. és Skultéti, a gépterem lankadatlan munkatársa, aki lelkesen tájékoztatja a főmérnök urat arról, hogy mégis mi a harminchárom, és mi mennyi. A lényeg, hogy folytatódjék a munka.
És folytatódik a dobozbeli séta is. Szerencsére a PIM ezúttal sem mellőzte a modern technika vívmányait: a film- és hangrészletek tovább színezik az amúgy sem fekete-fehér örkényi világot.
 
A feje tetejére állt világ december 31-ig marad a múzeum falai között. Ne késlekedjünk addig tótágast állni, és adózni Örkény 100 éves emléke előtt, mely ma is frissen és aktuálisan váltja ki azt a bizonyos fájdalmas mosolyt, vagy keserű nevetést.
 

 


Szerző:
SzIllés
Mezőberény
Férfi
1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Stephen King - HoltsávStephen King - Holtsáv
Az író A holtsáv címet méltán adta regényének. A történetben megdöbbentő,tragikus és szívszorító események sorozata éri ...
Churchill nyomában - könyvajánlóChurchill nyomában - könyvajánló
Nem is olyan rég kezembe került Christian Graf von Krockow Churchill; Korrajz a 20. századról című műve. A politológia tudománya ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: