Technika/Életmód

Interjú Abafi Cézárral, a Magyar Boszorkányszövetség vezetőjével

2013. 09. 02. • Szerző: Suhy
Interjú Abafi Cézárral, a Magyar Boszorkányszövetség vezetőjével

Hatot ütött a nagy állóóra. Hatot kopogott a szellem a szoba négy falán. Eszembe ötlött, hogy talán megkérte a szomszédokat, hogy vicceljenek meg minket. De aztán rögtön megállapítottam, hogy a szoba két fala az utcára néz, és ez a nyolcadik emelet. - Elhiszik már, hogy itt szellem van? - kérdezte emberünk kétségbeesetten. - Ezt minden órában eljátssza: ahány óra, annyi koppantás. A múltkor meg megfogta a feleségem lábát, amikor kinyújtózott a takaró alól. Nem hagy nekünk békét! Kérem, segítsenek! És hát mit tehettünk? Segítettünk.

 

Hogyan foglalná össze a boszorkányság történetét a laikus közönségnek?
A boszorkányság már 15.000-30.000 évvel időszámításunk előtt a Mediterráneum, a későbbi Római Birodalom területén gyökeret eresztett, és elterjedt. A ma ismert összes boszorkányvallás az angliai Wiccán alapul, így megállapíthatjuk, hogy a boszorkányság európai ősvallás. A Wicca és a mi jelszavunk megegyezik: tégy meg bármit, de ne árts vele másoknak. I.u. a 800-as években erősödött meg a keresztény egyház annyira, hogy megpróbálták a falvakba is bevezetni. Erre feleletként megjelent az eretnekség, ugyanis a parasztok meg akarták tartani a saját vallásukat, amely a természetközeliséget hirdette. Végül is a boszorkányság egy fajta elzárkózás volt anno a keresztény nyomástól, és közvetetten ezért kezdődött el a boszorkányüldözés is. Miután, minden bizonnyal pénzügyi érdekből megíródott a Malleus Maleficarum, a boszorkányüldözés kézikönyve, a boszorkányok és a boszorkánysággal megvádolt szerencsétlenek hirtelen megfogyatkoztak. És ide is értünk a boszorkányság jelenébe itt, Magyarországon.
 
Tudna említeni néhány jelentősebb irodalmi művet, amelynek a témája a boszorkányság?
Robert Graves műveiben sok utalás található erről a régi vallásról, de a titoktartás és az üldözés miatt nincs egy egységes kép a boszorkányságról a könyvekben sem. A boszorkányirodalom legjelentősebb műve az Árnyak Könyve Gerald B. Gardner tollából, amely segítségével az ősi varázslatokba, énekekbe nyerünk betekintést. Gardner egy tengerparton ismerkedett meg egy idős hölggyel, aki egy boszorkány szervezet tagja volt. Ő avatta be az írót a rejtelmekbe, viszont ennek ellenére az Árnyak Könyve is igen töredékes. Aleister Crowley, a ma legjobban (el)ismert mágus művei igazán aktuálisak. Több mint kétszáz kiadványa volt, az egyik leghíresebb műve A Törvény Könyve.
 
Mit lehet elérni a boszorkánysággal, és miért nem fordulnak hozzá tömegesen?
Az embereknek csak 20%-a érdeklődik az ezoterikus dolgok iránt, és ennek a számnak csak a fele foglalkozik vele aktívan – ez harminc év alatt nem változott semmit. Többet tudnak az emberek, és a boszorkányság megítélése már sokkal pozitívabb, ez tény, de kevesen érzik ezt magukénak. Ami hasonlít a boszorkánysághoz, de mindenki által elfogadott, az a harcművészek meditációja a harc előtt.  A legnagyobb baj, hogy az emberek rögtön csodát várnak. A boszorkányság nem úgy működik, mint a villanykapcsoló, hogy egy kattintás, és „lőn világosság”. Szellem- és démonűzés, halottlátás, és még sok más terület tartozik a hatáskörünk alá. A Magyar Boszorkányszövetség nem vette át az angliai boszorkánypraktikákat, hanem ragaszkodik a hagyományőrzéshez. Ennek ellenére használunk viaszból készült bábukat mi is, ami a hasonlósági mágiával szuperál. Ezek a babák nem ártó szándékkal készülnek, hanem rontáslevételhez, szerencsemágiához, illetve szerelmi kötésekhez használjuk őket. Magyarországon a 90-es évekig egy bejelentett jósnő volt, akinek a hivatalos „szakmája” személyiségfejlesztő kisiparos volt. Ez is mutatja az ország teljes elzárkózását mindentől, amit nem ítél meg normálisnak, átlagosnak. Viszont a pénz miatt nagyon sok a csaló az ezotéria területén.
 
Tehát úgy gondolja, hogy a mágikus segítséget ingyen kéne nyújtani, nem úgy, mint a TV-ben látjuk?
Ezt így nem lehet kijelenteni. Mindennek van költsége. Ahhoz, hogy valaki képzett boszorkány legyen, rengeteget kell tanulnia, időt és pénzt belefektetnie a nemes ügybe. A mi egyházunknak is volt emelt díjas telefonja, viszont nem voltak moderátorok, ezáltal mindenki annyit fizetett, amennyit a kollégákkal beszélt. Ennek ellenére csalók voltak és lesznek is.
 
Honnan jött az ötlet, hogy alapít egy egyházat?
Már a nagyszüleim is ezotériával foglalkoztak, nagyanyám, nagyapám, illetve édesanyám is jósok, spiritiszták voltak. Kamaszkoromban nem vonzott ez a világ, de a honvédség után többféle állást vállaltam, és végül megvilágosodtam: meg kell alapítanom az egyházat. De ez nem volt ennyire egyszerű a 90-es évek elején, mert be kellett járnom az országot, hogy felfedezzem az ezotériával szimpatizáló embereket. Végül meghívtam Vivianne Crowley-t, a Pagan Federation International titkárát, hogy avassa fel a boszorkányokat Magyarországon. A Pagan Federation a világot átfogó Wicca tanácsadó szervezet, amely 1971-ben alapult. Mi négy taggal alapítottuk meg az egyházunkat 1991-ben, két főpappal és két főpapnővel. Ezideáig több, mint 11.000 tagot számláltunk, de 2012. január 1-ével megszüntettük az egyházat, bár a hivatalos határozatot erről még nem kaptuk meg a mai napig sem. A régi tagokkal internetes chat formájában tartjuk a kapcsolatot ma is.
 
Mennyire hasonlít a boszorkányság a valóságban arra, amit a könyvekből megtudhatunk?
A Harry Potter-könyvek írónője minden bizonnyal ért a boszorkánysághoz, már csak az okból kifolyólag is, mert Angliában nem volt tiltva az okkult tanulmányozása, nem úgy mint Magyarországon. Rowling olvasott nő, az biztos, hogy gyakorlott-e, az nem derül ki. Sok tradicionális vonalat érint, de nagyon kiszínezte a mesét. Például az, hogy boszorkányok seprűn repülnek, teljesen abszurd. A levitáció egy létező fogalom, de ez komolyabb helyváltoztatásra teljesen alkalmatlan. Coelho regényeiről nem mondhatok sokat, bár az általa is említett El Caminho zarándokútra elküldtünk néhány fiatalt, akik sok boszorkányszimbólumot dokumentáltak útjuk során. Mi is kiadtunk egy diktátumot, amelyet pár havonta jelentettünk meg. Ez különösen jól jött, amikor egyszer perbe fogtak minket. Hamis vádak alapján a bíróság elé citálták az egyházat, aminek az lett a vége, hogy még a BBC is tudósította az eseményeket, és végül felmentettek minket. (1998 februárjában a BBC jelentette, hogy már másodjára álltak a Boszorkányszövetség vezetői a bíróság elé adócsalás gyanújával, akik azzal védekeztek, hogy egyházként adómentesek. A fő vád ennek ellenére boszorkányság kereskedelmi célzatú használata - a szerk.)
 
Milyen eszközöket, szimbólumokat használnak?
Fő szimbólumunk az egy vonalból rajzolt pentagramma (öt ágú csillag), más néven boszorkányszög, amelynek az öt csúcsa az elemeket jelképezi. Eredetileg ez a szimbólum is a Wicca hagyományhoz tartozik. Másik nagyon fontos eszközünk a seprű, ami fallikus jelleggel bír. A boszorkányseprű nyele kőrisfából készül, a seprű-része nyírfából van, és fűzfával rögzítjük a nyélre. Ezen kívül használunk még tőrt, kardot, varázspálcát, füstölőt, pentákulumot stb. Mi színes ruhákat hordunk a fekete köpeny alatt az életet szimbolizálva. Ez a Sanders-féle ága a boszorkányságnak. A másik ága a Gardner-féle, viszont ott a tagok meztelenek.
 
Készítenek-e bájitalokat?
Nem, viszont gyógynövényekből készítünk gyógyfőzeteket, teákat.
 
Mi a véleménye a véráldozatról?
Mivel a vér a legjobb információhordozó, így fontos szerepe van a mágiában, ám főleg borral helyettesítjük. Az Egri Bikavér az erre a célra legtöbbet használt bor, és nem csak itthon, hanem Angliában is. Természetesen ahhoz, hogy varázsereje legyen, kell hozzá egy-két csepp vér is, ami többnyire a főpap, főpapnő áldozata. Ennek ellenére, amikor kibéreltük az első helységét a Magyar Boszorkányszövetségnek, amely egy elhagyott vágóhíd volt, feláldoztunk egy csirkét, ahogy azt egy szellem tanácsolta, a hely megtisztítása céljából.
 
Tehát a boszorkányságban nincs semmi ördögi?
Nem hiszek az ördögben, vagy a Sátánban, ezek a fogalmak a kereszténység okán alakultak ki.
 
Tartanak-e nyílt napokat, szeánszokat a nagyközönség számára?
Még pár hónappal ezelőtt is a Karma TV-ben tartottunk előadásokat, de mivel megszűnt ez az adó, így egyelőre nem tervezünk semmit. Talán ősszel szervezünk egy összejövetelt, erről a weblapon értesítjük az érdeklődőket.
 
 

 


Szerző:
Suhy
Budapest

1986
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
A halálcsillagA halálcsillag
Vajon melyik lehet a "halálcsillag" Ez a kérdés kezdett motoszkálni fejemben az egyik szép nyári éjszakán, miközben a csillagok ...
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel AmetystbenEmberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés
Matyóföld szívében, Mezőkövesden, a Zsóry gyógyfürdő közvetlen tőszomszédságában elhelyezkedő három csillagos Hotel Ametyst ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: