Film

James Cameron Terminator 2 – Az ítélet napja 3D

2017. 08. 22. • Szerző: farkashearer
James Cameron Terminator 2 – Az ítélet napja 3D

A Terminator 2 Magyarországon a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment mutatja be. Az országos premier előtt két héttel, augusztus 29-én – a filmbéli Ítélet Napja 20. évfordulóján! – nagyszabású Terminator Napot tartanak a Corvin Moziban, ahol a T2 3D mellett egyetlen alkalommal újra mozivásznon látható a Terminator 1984-ben készült első része is.

2017. augusztus végén világszerte visszatér a mozikba minden idők egyik legjobb akció-scifije, a kultikus Terminator 2, mégpedig egy vadonatúj digitális restaurációt követően, 3D-ben. A világpremiert eredetileg 2016-ra, a film bemutatójának 25. évfordulójára tervezték a kínai DMG Entertainment és a francia Studiocanal kezdeményezésére, de a 3D konverzió az aprólékos munkálatok és a komplex CGI effektek miatt elhúzódott. A projektet az elejétől a végéig személyesen James Cameron felügyelte, aki ezúttal sem hazudtolta meg maximalizmusát. A digitális felújítást napi szinten Cameron cége, a Lightstorm Entertainment koordinálta, azok a szakemberek, akik a Titanic 3D konverzióján is dolgoztak és jelenleg az Avatar új epizódjainak munkálataiban működnek közre. Emiatt lehetőség nyílt arra is, hogy a T2 eredeti digitális effektjeihez és fájljaihoz hozzáférjenek és minőségromlás nélkül, közvetlenül a forrásfájlokat dolgozzák fel az új 3D kiadáshoz. A felújításhoz az eredeti 35mm-es filmet 4K minőségben szkennelték és restaurálták, a fényelést a Technicolor laborjában végezték a ’91-es premierhez első körben legyártott, legjobb minőségű filmkópiák alapján, a film eredeti operatőre, a közel 80 éves Adam Greenberg közreműködésével. A 3D konverziót a Stereo D nevű cég végezte, aminek a nevéhez olyan 3D bemutatók fűződnek, mint a Star Wars, Bosszúállók: Ultron kora vagy a Jurassic World. Az aprólékos munkálatok célja nem más, mint hogy a közönség a legújabb Hollywoodi high-end 3D filmek színvonalán élvezhesse az 1991-ben bemutatott kultikus filmet – újra mozivásznon.

 

A filmet augusztus 29. és szeptember 13. között további premier előtti vetítéseken láthatják a Corvin Mozi nézői, szeptember 14-től kezdve pedig országszerte számos helyszínen, Budapesten és a megyeszékhelyek többségén vetítik digitálisan felújított 3D képpel, ugyanakkor a klasszikus ’91-es magyar szinkronnal, Gáti Oszkár, Fehér Anna, Minárovits Péter, Józsa Imre magyar hangjával. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://facebook.com/TerminatorMozi oldalon olvasható.

 

A Corvin Mozi legnagyobb termében eddig nem tartottak 3D-s vetítéseket, de most nagy teljesítményű Christie CP4230-as 4K vetítő mellé kifejezetten a filmbemutató apropóján a Christe projektorgyártó cég és magyarországi forgalmazója, a Cinema Next Kft. együttműködésének köszönhetően egy újabb, azonos típusú gép érkezett, hogy a Terminator 2 3D-s verzióját ezzel a dupla vetítőgépes, ún. Double Stack Dolby 3D installációval, lenyűgöző képméretben és kiváló hangminőségben láthassa a közönség. A két vetítőgép együttes használatával a szokásosnál jóval fényesebb

 

A Dolby 3D az egyetlen olyan 3D-s vetítésre alkalmas technológia, amely az eredeti színekkel tudja a 3D-s tartalmakat megjeleníteni. A többi 3D-s vetítési rendszer valamilyen mértékben megszűri, leszürkíti a színes tartalmat, s ezt a nem túl kedvező hatást az ezüst vászon tovább rontja. A kétgépes vetítési rendszer lényegesen kisebb megterhelést jelent a szem számára, hiszen itt nem a megszokott (egy vetítőgép, 3D előtétlencsét és speciális szűrőt alkalmazó) vetítési technológiát alkalmazzák, hanem a bal és a jobb szemünk számára szükséges képkockák megjelenítését két teljes értékű vetítőgép végzi. Ez egyrészt jóval nagyobb fényerőt jelent, ami a 3D-s hatást növeli, másrészt a 3D film villogás- és szellemképmentesen élvezhető, ami csökkenti a szem terhelését.

 

 

Terminator 2 – Az ítélet napja

R.: James Cameron

Fsz.: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick

137 perc

 

Ami nem sikerült az első részben – megölni Sarah Connort (Linda Hamilton) - az időgépben visszaküldött Terminátornak (T-800-101) az talán most sikerül a vadonatúj modellnek. A T-1000-es (Robert Patrick) célpontja viszont már nem Sarah, hanem az emberi ellenállás vezetője, John Connor (Edward Furlong).

 

1997. augusztus 29-e az Ítélet napja, az a nap, amikor az emberiség szinte megsemmisítő csapást szenved el a gépektől. A maroknyi túlélő reménytelennek tűnő harcba kezd a gépek ellen. A Skynet program áll a szörnyű események hátterében, melyet a Cyberdyne Systems kutatóközpontban alkot meg egy bizonyos Miles Dyson (Joe Morton), aki kiber részleg vezetője.

 

Két évvel ezelőtt vagyunk, 1995-ben, amikor John Connor a nevelőszüleivel él, mivel anyja a Pescadero elmegyógyintézetbe került Dr. Silberman (Earl Boen) felügyelete alá. A T-1000-esnek nem kell sok idő, hogy rátaláljon a fiúra, amikor egy T-800-as (Arnold Schwarzenegger) is megjelenik, hogy megvédje Johnt. Ezzel féktelen üldözés veszi kezdetét, amibe hamarosan a fiú anyja is bevonódik.

 

A film egyik leghatásosabb jelenete az, amikor az éppen szökni próbáló Sarah Connor a lift felé igyekezve meglátja a 11 éve elpusztított Terminátort az elmegyógyintézet folyosóján. Arcán kiül a rémület, és csúszva-mászva próbál menekülni. Csakhogy ezt a gép már nem az a gép, ezt már John programozta át a jövőben, hogy oltalmazza őt.

 

Nincs végzet. Csak ha magad is bevégzed. A jövő nem végleges. Változtathatnak rajta. Arra az elhatározásra jut Sarah, hogy minden eszközzel (=fegyverrel) meg kell akadályoznia azt, hogy a Skynet létrejöjjön. Nyomukban egy könyörtelen gyilkológéppel őrült versenyt futnak az idővel, hogy megváltoztassák a jövőt…

 

A Terminator 2 – Az ítélet napja a mai napig egy meghatározó akciófilm, melynek látványos filmes trükkjei (T-1000) korszakalkotóak. A padlós vagy a rácson átsétálós jelenet felejthetetlen, ikonikus. A folyamatos hajsza és menekülés olyan feszültséget teremt, hogy a néző az első perctől az utolsóig izgulhat, független attól, hogy hányszor látta a filmet.

 

Ugyanez volt az első rész nagy erénye is, ami talán még félelmetesebb volt, de ez sem rossz. A „visszatérek” és a „jöjjön velem, ha élni akar” szövegeket is az előbbiből kölcsönözték, igazi Terminatoros szófordulatok. Ehhez jönnek az újabb klasszikusok, mint a „no problemo” vagy a „Hasta la vista, baby”. A film visszatérő főcímdala Brad Fiedel szerzeménye. James Cameron elmondása alapján amúgy az első rész nem volt sikeres. Kis költségvetésű film volt, ami nem hozott sokat a konyhára. Ez szinte el sem akarom hinni, hiszen akkora mérföldkő volt!

 

Az ember és a gép kibékíthetetlen ellentéte mellett ebben a részben már a kettő baráti kapcsolata és utóbbi szerethetősége is hagsúlyossá válik – elsősorban a gépet tanító Johnnak köszönhetően -, olyannyira, hogy a film vége számomra a filmtörténet egyik legjobb befejezése. A Terminator film közben feltett kérdése, a „Miért sírtok?” itt nyer mindenki számára értelmet…

 

 

Farkas Péter

 


Szerző:
farkashearer
Budapest
Férfi
1983
Követem
James Cameron Terminator 2 – Az ítélet napja 3D
A művészet templomai – Forradalom: Az orosz avantgárd születése
Gemenc – Árterek világa (színes, magyar természetfilm, 60 perc, 2017)
Oscar 2017
A változatosság gyönyörködtet(?) - Esztojka Mónika kiállítása
A művészet templomai - Botticelli: Dante pokla
Oscar-esélyesek 2017 - Kaliforniai álom
Oscar-esélyesek 2017 - Utazók
Oscar-esélyesek 2017 - A fegyvertelen katona
STAR WARS VII – Az ébredő erő (2015.) - DVD-ajánló
Jön a jubileumi Balaton Sound! – 2016. július 6-10.
James Bond 007: Spectre – A Fantom visszatér (2015.) - DVD-ajánló
Oscar Nyertesek 2016
Oscar-esélyesek 2016 - Agymanók
Oscar-esélyesek 2016 - Carol
Oscar-esélyesek 2016 - A dán lány
Oscar-esélyesek 2016 - Mentőexpedíció
Oscar-esélyesek 2016 - Mad Max 4: A harag útja
Oscar-esélyesek 2016 - Kémek hídja
Oscar-esélyesek 2016 - Aljas nyolcas
Oscar-esélyesek 2016 - Saul fia
Oscar-esélyesek 2016 - A visszatérő
Vadon – Wild (2014.) - DVD ajánló
Rendíthetetlen – Unbroken (2014.) - DVD ajánló
Újra a filmvásznon! 2001: Űrodüsszeia
Oscar 2015 - Legjobb adaptált forgatókönyv: Kódjátszma – The imitation game (2014.)
MVM Siker-nap 2015.02.22.
Oscar 2015 - Legjobb film és rendező: Birdman, avagy a mellőzés meglepő ereje (2014.)
87. Oscar-gála 2015 - A díjazottak
87. Oscar-gála 2015
Siker-nap február 22-én Arnold Schwarzeneggerrel
Az üldözött (2013.) - Filmajánló
SIN CITY: Ölni tudnál érte (2014.) - Filmajánló
LUCY (2014.) - Filmajánló
FAST AND FURIOUS – HALÁLOS IRAMBAN - DVD ajánló
BALATON SOUND 2014 július 12. Beszámoló
Keszthelyi Maraton 2012 beszámoló
A Vaslady – The Iron Lady (2011.)
Pénzcsináló – Moneyball Legjobb film Oscar-jelölt 2012
A hatalom árnyékában – Legjobb adaptált forgatókönyv-jelölt
29. BALATON-átúszás: 5,2 km - Megúsztuk!
Ultrabalaton bringatúra 2011.06.25-26. - Beszámoló
VI. Balatonfüred Triatlon
A KARIB-TENGER KALÓZAI: Ismeretlen vizeken – PIRATES OF THE CARIBBEAN: On Stranger Tides (2011.)
Félmaraton, Siófok 2011. május 14. (szombat)
A Harcos – The Fighter (2010.)
Egy jobb világ – Haevnen (In a better world) (2010.)
127 ÓRA – 127 Hours (2010.)
Fekete hattyú - Black Sawn (2010.)
A félszemű – True Grit (2010.)
Közösségi háló – Social network (2010.)
Dvd ajánló: Robin Hood (2010.)
DVD ajánló:Viharsziget – Shutter Island (2009.)
EREDET – Inception (2010.)
The Road - Az út (2009.)
ITU Triatlon világbajnokság, Budapest - 2010
A bombák földjén
Prince of persia – Perzsia hercege: Az idő homokja

« Előző cikk
Következő cikk »
Hölgyeim és Uraim! Gyerekek és Felnőttek! Bogarak, Madarak és Négylábúak! És mindenféle egyéb Lények!Hölgyeim és Uraim! Gyerekek és Felnőttek! Bogarak,
Augusztus 17-től lesz látható a magyar mozikban az Egy kupac kufli című animációs film. A film főszereplői a kuflik... Hogy ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: