Technika/Életmód

Játék, függőség nélkül?

2012. 03. 30. • Szerző: Noble
Játék, függőség nélkül?

Manapság nagy probléma a játékfüggőség, a virtuális valósághoz való kötődés. Vajon lehet-e úgy játszani, hogy ne essünk áldozatául egy-egy jól megtervezett világnak?

 

Napjaink népszerű internetes szerepjátékai sok kalandvágyó fiatalt vonzanak, akik új élményeket remélve ülnek le nap, mint nap a számítógép elé. A játékok pedig megadják ezeket, folyamatosan bővülő tartalommal, egyedi kiegészítőkkel csalogatják a játékosokat. Talán ennek a sokoldalúságnak is köszönhetően könnyen előttük maradhatunk hosszú órákra, ami könnyen függőséghez vezethet. De mit tehetünk ez ellen?
A helyes időbeosztás mindig fontos. Minden háztartásban van óra, sokszor még a játék is jelzi az időt nekünk. Készítsünk be pár vekkert, ha hajlamosak vagyunk belefeledkezni egy-két izgalmasnak ígérkező kalandba. Nem nagy élmény a közepén kiszállni, de ahogy a dalszöveg is mondja: „Ha egyszer élünk, éljünk igazán”. Lehetőleg ne egy gép előtt ülve.
Vannak, akik azt mondják, azért játszanak, mert van rá idejük és nincs jobb dolguk. Beszélgetések alatt teljesen biztosak benne, hogy ha játék közben valami fontosabb teendőjük akadna a „valós” világban, azonnal ki tudnának ugrani a gép elől. Szintén jó próbája a függőségnek, amellett ha ezt tudatosan tesszük, a magunk elleni harc akaraterőt ad a leszokáshoz és visszatéréshez az életbe. Mert felülkerekedni magunkon büszkeséggel tölt el, és a sikerrel járó önbecsülés is jót tesz.
Sokan kitűznek bizonyos célokat maguk elé. Ezek teljesen természetesen jönnek, függően attól mi érdekel minket éppen akkor. Érdemes odafigyelni rájuk, mert ha azt tapasztaljuk, hogy játékbeli céljaink fontosabbak lettek mondjuk egy baráti összejövetelnél, akkor feltételezhetjük, hogy kezd sok lenni a cyberkalandokból. Ilyenkor tegyük fel magunknak a kérdést: mivel leszünk többek, ha teljesítjük a célokat a játékban? Ismerjük-e igazán azokat, akiknél átmenetileg tiszteletet vívhatunk ki ezzel? Még ha akadnak is közeli ismerősök köztük, azok sem a gépen elért teljesítmény miatt lettek a barátaink.
Beszélgetések alatt is jelentkezhetnek a függőség hatásai. Ha nem vagyunk képesek másról beszélni, az intő jel és természetesen nagy baj. Ha egyetlen értelmes témánk egy játék, nehezen szerzünk barátokat az életben és persze barátnőt (valljuk be, azért többségben férfiakat érint ez a probléma).
Van, aki azt állítja ez egy életstílus és nem akar rajta változtatni. Az ilyen ember nem törődik a következményekkel. Megeshet, hogy játéka népszerűtlen lesz, szétszéled a társaság, akikkel játszott, mennek mind másik játékokba, vagy az életbe. Lehet mondani, hogy majd jönnek újak, de ez egy népszerűtlen játék esetén nem vehető biztosra. Egyedül játszani meg korántsem ugyanaz, előbb-utóbb megunja az ember. Ilyenkor mit kezd a múltjával? Minden, amit elért egy játékban van, nem importálható vagy menthető át a valóságba. Ne akarjunk eljutni erre a szintre, mert sosem boldog az a befejezés, ahol a körülmények késztetnek minket kiszállásra.
Nem lehetetlen úgy élni, hogy kellemesen töltsük az időt a neten, mégse számítsunk függőnek. Ismerek olyanokat, akik az ország legjobb atlétái között vannak saját korcsoportjukban, pedig játszanak valamely internetes szerepjátékkal. Egyszerűen mindig kell valami más, amit csinálhatunk, mert nem egyszer előfordul, hogy játék közben csak unatkozunk és gépiesen teljesítjük, amit az kér, de semmi örömünket nem leljük benne. Ha vannak más hobbijaink, használjuk ki és mindig csináljuk azt, amihez kedvünk van. Embere válogatja, hogy testben vagy fejben, de győzedelmeskedni kell a lustaság fölött, ennyi az egész.

 

 


Szerző:
Noble
Vác
Férfi
1993
Követem
Michelisz és Huff a bajnokok – WTCC, Macau
A Lotus és a Jégember diadala – Formula-1, Abu Dhabi Nagydíj
Tavalyi formájában a Red Bull – Formula-1, Indiai Nagydíj
Vasárnapi gokartozás – WTCC Japán
A pálya változik, de Vettel nyer és vezet – Formula-1, Koreai Nagydíj
Vettel Suzukában is megállíthatatlan – Formula 1, Japán Nagydíj
Vettel az éjszaka ura - Formula 1, Szingapúri Nagydíj
Sivatagi show – WTCC USA
Hamilton örömével Európa búcsúzik - Formula-1, Olasz Nagydíj
Újrakezdés tömegbalesettel – Formula-1, Belga Nagydíj
Váci Világi Viharom
Hamilton életben tartotta reményeit – Formula-1, Magyar Nagydíj
Távozik a Chevrolet, de még tarol – WTCC Brazília
Alonso bajnoki babérokra tör – Formula-1, Német Nagydíj
Webber a győzelemig óvta a gumikat – Formula-1, Brit Nagydíj
Superstars a Hungaroringen!
Fergeteges búcsú Valenciától – Formula-1, Európa Nagydíj
Csoportbontás a foci EB-n
Az Audi nyert, Davidson megsérült
Nyolcvanadszor is Le Mans
A hetedik te magad légy! – Formula-1, Kanadai Nagydíj
Mint a képregényben – WTCC Portugália
Sonata Arctica – Stones Grow Her Name
Webber a hatodik győztes! – Formula-1, Monacoi Nagydíj
Defektes derbi – WTCC Ausztria
Narancssárga-feketébe öltözött a Hungaroring – WTCC Magyarország
Tarquini széttörte a magyar álmokat - WTCC Szlovákia
Visszatértek! - Új stúdióalbum a Dragonforcetól
Vettel újra az élen Bahreinben
Kis Mercedes-sztori
Hatból hat! – WTCC Marokkó
A Seat hazájában is a Chevrolet az úr – WTCC Valencia
Játék, függőség nélkül?
Formula 1, avagy a maláj esőtánc

« Előző cikk
Következő cikk »
KockaságKockaság
A 1990-es évek vége óta sokat lehet hallani arról, hogy a számítógépes játékok rossz hatással vannak a gyerekek mind fizikai, ...
Kullancs eltávolítása - Veszélyes hazugság terjed a neten!Kullancs eltávolítása - Veszélyes hazugság terjed
Rohamos sebességgel terjed egy kedves használati útmutató kullancsok eltávolításáról. Nem csak baromság, de veszélyes is! ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: