Könyv

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

2012. 11. 10. • Szerző: Sisonyomozo
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

Mindenkivel történnek nem várt események az életben. Ez lehet negatív is, pozitív is. Jelen esetben egy meglehetősen pozitív eseményről van szó.

Négy perc nem egy hosszú idő, jóformán semmire sem elég.
Négy perc egy reklámszünet, két tanóra közötti szusszanásnyi idő, de annyira nem elég, hogy az étel átmelegedjen a mikróban. Viszont négy perc elegendő arra, hogy minden megváltozzon. Ki gondolná?
A tizenhét éves Hadley, aki súlyos klausztrofóbiával küzd,
épp New Yorkból Londonba tart az apja második esküvőjére, de négy perc miatt lekési a gépet. Hadleynek nincs más választása, meg kell várnia a következőt, így pár órára a repülőtéren ragad.
A tizennyolc éves Oliver, a tökéletes angol úriember, Amerikában jár egyetemre, szintén New Yorkból tart Londonba, haza a családjához.
A két fiatal a repülőtér várótermében ismerkedik össze, és innentől kezdve mindkettejük élete megváltozik. Kiderül, hogy a repülőgépen a jegyük majdnem egymás mellé szól. Egy kedves öreg hölgynek köszönhetően, aki szerelmespárnak nézte őket már az első pár percben, végül együtt szelik át az óceánt, a hétórás repülőutat egymás mellett töltik. Végig beszélgetnek, egyre jobban megismerik egymást, de már itt felbukkannak apróságok, melyek vonzalmukra utalnak. Miután a repülőgép megérkezik, a két fiatal útjai elválnak.
A könyvben minden olyan mozzanat megjelenik, mely garantálja a kiváló sztorit: szó esik esküvőről, temetésről, újrakezdésről, családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. A cselekmény alapjában véve elgondolkoztató és tanulságos. A könyv az első látásra szerelem témája mellett még felveti az előre elrendelést is. A sors útjai kifürkészhetetlenek, minden okkal történik. A négyperces késés itt két életet változtat meg. A két főszereplőn kívül még számos egyéb szereplőt is megismerhetünk, mint például Hadley anyját és apját, valamint azt a brit nőt, akit Hadley apja épp készül elvenni, ám Hadley még nem is találkozott vele. Szerethető karakterek vannak, viszont kevés a leírás, az írónő nem testesíti meg alakjait, ez pedig hozzájárul, hogy ebbe az igencsak hétköznapi történetbe bárki beleképzelhesse magát.
A könyv 24 óra történetét dolgozza fel jelen időben leírva, ezáltal is filmszerűvé, képszerűvé téve a cselekményt. Az események peregnek, mely a könyvet könnyen olvashatóvá, egyszerre befogadhatóvá teszi. Remekül átgondolt történet, minden apró részlet a helyén van, ez pedig nyilván annak is köszönhető, hogy az írónő írásművészetet tanult az egyetemen. A könyvet még olvashatóbbá és érzelmesebbé teszi Hadley rengeteg visszaemlékezése. Szinte minden fontosabb mozzanatról eszébe jut egy múltban történt esemény, ezáltal rengeteg mellékszál van a történetben, de ezek nemhogy széthúzzák, hanem szorosabbra fonják a könyv érzelmi fonalait. A 24 óra elvét rendkívül jónak tartom, sosem olvastam még ehhez fogható történetet, mely egyszerre történik, egy folyamban, ahol minden egyes lépés fontos és számít.
Ezenkívül bemutatja, hogy az ember képes jókor jó helyen lenni és ennek meg is lesz az eredménye. A két fiatal szinte azonnal megmagyarázhatatlan kötődést érez egymás iránt, és mikor Hadley ráeszmél, hogy mi történt Oliverrel, azonnal az az első, hogy felkeresi, átutazik szinte az egész városon úgy, hogy még életében nem járt ott és térkép sincs nála. Hát mi ez, ha nem igaz szerelem? Ezen a ponton – a könyv közepénél – olyan, mintha tényleg végleg elvesztették volna egymást, holott tudjuk, hogy ez nem lehet így. Az ember csak vár és olvas, lapoz és lapoz. Egyszerűen várunk arra, hogy Oliver felbukkanjon és történjen valami, de akkor éppen ellenkezőleg történik. Egy apró morzsa, és a lány indul a fiú után.
A könyv címe nagyon tetszik és nagyon találó is. Olyan, mintha Hadley fejében végig ez az egy kérdés járna Oliverrel kapcsolatban, és akkor a könyv legvégén, az utolsó előtti oldalon az írónő ugyanezt a kérdést behozza Oliver szemszögéből is. Zseniális.
Néhol azt érzem, hogy kissé talán túlontúl meg akarta komponálni az írónő, ezeken a részeken kissé csöpögős leírást kapunk, de átfogóan a történet jól sikerült. Hadley életének legrosszabb napjából, hála Olivernek, így lesz élete legjobb napja. Oliver mellett pedig a másik fontos érzelmi támaszt az apjától kapott Dickens-mű, a Közös barátunk című regény jelenti. A könyvben jól elrejtve, aláhúzott sorok mutatnak utat. Az egyik ilyen kiemelt idézet azonos a könyvről alkotott véleményemmel:
 "Jobb részesülni valami jóban, de aztán elveszíteni, mint ha soha nem is lett volna részünk benne?". Elolvastam, és garantáltan tovább fogom adni, ahogy Hadley apja is tette a könyvvel.
 
Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 276
Kiadás éve: 2012
Bolti ár: 2 999,- Ft
Internetes kedvezményes ár (www.olvas.hu): 2 399,- Ft


Szerző:
Sisonyomozo
Budapest

1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Üres társadalomÜres társadalom
Leesett az első hó. Senki sem várta ilyen korán az érkezését. Hirtelen jött hideg és rekordmínuszok viszontagságai között ...
Gyere, hű társam, itt pihenj meg az ölemben
Gyere, hű társam, itt pihenj meg az ölemben. Nem a lábamnál van a helyed, Te attól többet érdemelsz. Gyere, rázd meg kis, ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: