Ki-kicsoda

Cimkefelhő
Arany Medve-díj (Goldener Bär) Arany Medve-díj (Goldener Bär)

A Berlinale legjobb filmnek járó fődíja. Származását tekintve Berlin város címerében és a zászlójában is szereplő medvétől eredeztethető.

Tovább »


Berlinale Berlinale

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) 1951-es alapítású filmmustra, fődíja az Arany Medve, de az Ezüst Medve is szép presztízzsel dicsekedhet. Németország fővárosában kerül megrendezésre minden év februárjában.

Tovább »


Arany Pálma-díj (Palme d'or) Arany Pálma-díj (Palme d'or)

A franciaországi Cannes-i filmfesztivál áhított nagydíja, eredetét tekintve a város címermotívumából származik. Többszöri átfabrikálásra került a díj külalakja.

Tovább »


Cannes-i fesztivál Cannes-i fesztivál

Az idők folyamán több névvel is futott filmfesztivál, amelyet a franciaországi Cannes-ban tartanak meg minden év májusában. Fődíja az Arany Pálma, de mint minden fesztiválnál, több tucat díj is átadásra kerül.

Tovább »


Arany Málna-díj (Golden Raspberry, ill. Razzie Award) Arany Málna-díj (Golden Raspberry, ill. Razzie Award)

Az Oscar-díj ellenpólusaként alapított díj, amelyet 1980 óta osztanak ki az Oscar ceremónia előtti napon, célja az Arany Málna Díj Alapítvány által legrosszabbnak találtatott filmes produktumok megszégyenítése.

Tovább »


Oscar-díj (Academy Award) Oscar-díj (Academy Award)

1929 óta minden év általában február utolsó vasárnapján nagy külsőségekkel megtartott Egyesült Államokbeli filmes díjátadó.

Tovább »


Arany Oroszlán-díj (Leone d’Oro) Arany Oroszlán-díj (Leone d’Oro)

Az olasz Velencei Nemzetközi Filmfesztivál minden év második felében átadásra kerülő legmagasabb értékű díja, amit a legjobb filmnek ítélnek oda. Ezüst változatát rendezők kapják.

Tovább »


Jiří Menzel Jiří Menzel

(1938-) Cseh származású filmrendező, színházi rendező, és színész. Jelentős alakja a cseh új hullámnak, Oscar-díjas alkotása a Bohumil Hrabal művéből készült Szigorúan ellenőrzött vonatok (1967).

Tovább »


Tímár Péter Tímár Péter

(1950-) Jellegzetes filmnyelvet használó magyar filmrendező, forgatókönyvíró.

Tovább »


Sofia Coppola Sofia Coppola

(1971-) Amerikai filmrendező, színésznő, producer, forgatókönyvíró.

Tovább »


Luc Besson Luc Besson

(1959-) Francia filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

Tovább »


Hollywood Hollywood

A nemrég Los Angeles egyik városrészévé lett egykori település 1913-ban vált a filmvilág fővárosává, amikor Cecil B. De Mille itt forgatta Az asszonyember című filmet.

Tovább »


Brüsszeli 12

Így nevezik azt a 12 legjobbnak tartott filmet, amelyet az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából megrendezett szavazás során 27 ország 118 filmtörténésze és esztétája választott ki az 1895 és 1955 között alkotott filmek közül.

Tovább »


Zsurzs Éva Zsurzs Éva

(1925-1997) Magyar rendezőnő. 1957-től került a Magyar Televízióhoz. Széles nemzetközi elismerést szerzett a Nő a barakkban (1962), valamint az Epeiosz-akció (1964) című filmjeivel.

Tovább »


Zsigmond Vilmos Zsigmond Vilmos

(1930-) Magyar származású amerikai operatőr, rendező

Tovább »


Fred Zinnemann Fred Zinnemann

(1907-1997) Osztrák származású amerikai rendező

Tovább »


Franco Zeffirelli Franco Zeffirelli

(1923-) Olasz színházi és filmrendező, akinek pergő ritmusú Shakespeare-adaptációi nyíltan a fiatal nézők „piacára” orientáltak.

Tovább »


Billy Wilder Billy Wilder

(1906-2002) Osztrák származású amerikai rendező és színész.

Tovább »


Orson Welles Orson Welles

(1915-1985) Hollywoodi „csodagyerek”, aki 26 éves korában rendezőként, producerként és szereplőként, sőt szerzőtársként elkészítette a filmművészet úttörő alkotásának tekintett Aranypolgár (1941) című alkotást.

Tovább »


Andrzej Wajda Andrzej Wajda

(1926-) Lengyel színházi és filmrendező.

Tovább »


KÖVETKEZŐ OLDAL »