Sport

Kis Mercedes-sztori

2012. 04. 18. • Szerző: Noble
Kis Mercedes-sztori

1955. szeptember 11. Juan-Manuel Fangio megnyeri az olasz nagydíjat a Mercedessel. Másodszor lesz bajnok az ezüst nyíl volánja mögött, de a sikeres csapat az év végén mégis visszavonul az autóversenyzéstől. 2012. április 15. Nico Rosberg nyer a kínai nagydíjon, folytatva a Fangio által befejezett sorozatot. De miért van közel 60 év a két dátum között? A válasz egy név, Pierre Levegh.

 

De kezdjük az elején. 1954-et írunk, a Mercedes első futamára készült a Formula-1-ben. A francia nagydíjon, a szezon 4. futamán mutatkoztak be, rögtön Juan-Manuel Fangio és Karl Kling kettős győzelmével. A szezon 5 hátralévő futamából Fangio még hármat megnyert, két –a francia nagydíjat megelőző- futamon pedig még egy Maserati volánja mögött intette le elsőként a kockás zászló. Ezekkel az eredményekkel abban az évben világbajnok lett.
1955 teljesen a Mercedes éve volt. A világbajnokság mindösszesen hét futamából állt (melyből egy az Indianapolis 500 volt), ötöt Mercedes nyert, négy győzelem Fangio, egy Stirling Moss nevéhez fűződik. De az 1955-ös szezon az év elején még nem nézett ki ilyen kurtának. Eredetileg 11 futamosra volt tervezve, viszont a híres (abban az évben inkább hírhedt) le mans-i 24 órás verseny után minden megváltozott.
Abban az évben június 11-én került sor a versenyre. A 3. óra tájékán Lance Macklin Austin-Healey-ével megpróbálta elkerülni Mike Hawthorn autóját, aki a boxba készült, ezért épp lassított. A kihúzódó Macklint eltalája a Mercedeses Pierre Levegh, akinek az autója a levegőbe repül, majd egy robbanás kíséretében a földre esik vissza, a nézőtér felőli oldalon. A két autóról lerepülő darabok több mint 80 ember halálát okozták, és több mint 100-an sérültek meg. A Mercedes azonnal visszavonta autóit a versenyzéstől, és eldöntötte, hogy az év végén kivonul az autósportból. Az eset következményeképp Svájcban illegális lett az autóversenyzés, mely szabály 2007-ig volt érvényben. Előtérbe került a pilóták illetve a nézők biztonsága, ami addig alig volt szempont az autók építésénél vagy a versenyek szervezésénél. Törölte nagydíját Franciaország, Németország, Spanyolország és természetesen Svájc.
A Mercedes beváltotta ígéretét, kivonult a Formula-1 világából és az autóversenyzésből. Aztán hosszú csend következett. De végül eljött a visszatérés. Előbb motorszállítóként (túraautókoz már a 60-as évek végén, a Formula-1 számára 1993-tól), majd önálló csapatként is. A sportautók világában 1997-ben jelent meg újra a Mercedes, a Formula-1 háza táján pedig 2010 volt a nevezetes év. Innentől a történet már mindenki számára ismert, a Mercedes egy folyamatosan fejlődő csapatként van jelen napjaink Formula-1-ében, és ezt a fejlődést április 15-én végre siker koronázta. Nico Rosberg, az autó korábbi hibáit meghazudtoló taktikával győzedelmeskedni tudott, ezzel ő lett a harmadik ember, aki sikerre vitte a Mercedest Formula-1-es futamon, Juan-Manuel Fangio és Stirling Moss után.
 
Forrás: grandprix.com

 

 


Szerző:
Noble
Vác
Férfi
1993
Követem
Michelisz és Huff a bajnokok – WTCC, Macau
A Lotus és a Jégember diadala – Formula-1, Abu Dhabi Nagydíj
Tavalyi formájában a Red Bull – Formula-1, Indiai Nagydíj
Vasárnapi gokartozás – WTCC Japán
A pálya változik, de Vettel nyer és vezet – Formula-1, Koreai Nagydíj
Vettel Suzukában is megállíthatatlan – Formula 1, Japán Nagydíj
Vettel az éjszaka ura - Formula 1, Szingapúri Nagydíj
Sivatagi show – WTCC USA
Hamilton örömével Európa búcsúzik - Formula-1, Olasz Nagydíj
Újrakezdés tömegbalesettel – Formula-1, Belga Nagydíj
Váci Világi Viharom
Hamilton életben tartotta reményeit – Formula-1, Magyar Nagydíj
Távozik a Chevrolet, de még tarol – WTCC Brazília
Alonso bajnoki babérokra tör – Formula-1, Német Nagydíj
Webber a győzelemig óvta a gumikat – Formula-1, Brit Nagydíj
Superstars a Hungaroringen!
Fergeteges búcsú Valenciától – Formula-1, Európa Nagydíj
Csoportbontás a foci EB-n
Az Audi nyert, Davidson megsérült
Nyolcvanadszor is Le Mans
A hetedik te magad légy! – Formula-1, Kanadai Nagydíj
Mint a képregényben – WTCC Portugália
Sonata Arctica – Stones Grow Her Name
Webber a hatodik győztes! – Formula-1, Monacoi Nagydíj
Defektes derbi – WTCC Ausztria
Narancssárga-feketébe öltözött a Hungaroring – WTCC Magyarország
Tarquini széttörte a magyar álmokat - WTCC Szlovákia
Visszatértek! - Új stúdióalbum a Dragonforcetól
Vettel újra az élen Bahreinben
Kis Mercedes-sztori
Hatból hat! – WTCC Marokkó
A Seat hazájában is a Chevrolet az úr – WTCC Valencia
Játék, függőség nélkül?
Formula 1, avagy a maláj esőtánc

« Előző cikk
Következő cikk »
Formula 1 - Bahreini Nagydíj
Vettel visszatért az élre, bravúrosan vezettek a LotusokFormula 1 - Bahreini NagydíjVettel visszatért az élre,
Alig egy hete még úgy tűnt, hogy hasonlóan a tavalyi évhez, ismét elmarad a Bahreini futam. Valamilyen csoda folytán azonban ...
Hatból hat! – WTCC MarokkóHatból hat! – WTCC Marokkó
Marrakechben sem tudták megszorítani versenyen a Chevroleteket a vetélytársak. Városi pályán folytatták győzelmi sorozatukat ...

Legnépszerűbb cikkek »
Adrenalin Extrém Hétvége, KunmadárAdrenalin Extrém Hétvége, Kunmadár
Augusztus 16-18 között került megrendezésre a Kunmadarasi Extrém Hétvége, ami ezúttal is tartogatott meglepetéseket. ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: