Könyv

Könnyes vacsora

2012. 11. 22. • Szerző: Irén

Fényképes és fénykép nélküli önéletrajzok másolatai, nagy kupacban ismerősök, barátok, mind kipipálva. Telefonszámla az egekben. Hűtő üresen, de amúgy sem működne, mert a villany már ki van kapcsolva, gáz még nem bekapcsolva.

Vízfogyasztás minimálisra csökkentve. Kétnaponta fél kiló kenyér, két napra elosztva.  Fejfájásra gyógyszer nincs.
Ez Magdi egy éves munkakeresésének eredménye. Filigrán, korát meghazudtolóan fiatalos 55 éves nő Ő. Választ jelentkezéseire, jó, ha ötöt kapott. Telefonos érdeklődésnél gyorsan lerázták, ha kora kiderült. Minden munkát elvállalna, nem válogat, mert az, hogy szakmájában elhelyezkedjen, reménytelen.
Keresésében kis fény derült, mikor egy hirdetésre jelentkezve elbeszélgetésre hívták be. Hozzon magával, kérem, fényképes önéletrajzot, erkölcsi bizonyítványt, szakmai végzettséget igazoló papírt, egészségügyi kiskönyvet, referenciát és holnap reggel várom. Sorolta egy szuszra a szóba jöhető munkaadója, és jó lenne, ha lenne gyakorlata, mert ez a munkaterület nagy gyakorlatot igényel. Itt át kell látni a feladatokat. Már nem lepődött meg Magi azon, hogy ilyen sok mindent kérnek, igaz, furcsállta kicsit, hogy lépcsőház takarításhoz miért kell ilyen sok minden.
Másnap időben érkezett és nem is váratták sokáig, ez Magdinak tetszett. Ami ezután következett, azzal már nem volt elégedett. Bemutatkoztak egymásnak a leendő munkaadójával, majd mintha a piacon lenne a nő, jó alaposan végigmérte. Hány éves, kérdezte, mert azt tegnap valahogyan elfelejtette megkérdezni. 55 volt a válasz. Nem hiszem, hogy meg tudná csinálni, arra pedig, hogy betanuljon, nincs idő. Fiatal erő kell nekünk, mert az idősekkel csak a gond van. Köszönöm, de nem tartunk a munkájára igényt.
Magdi elköszönt, mit is tehetett volna mást, hisz vitatkozni úgy sem lenne értelme. Meggyőzni ezt a nőt úgy sem tudná arról, hogy takarítani tud. Így az ajtó felé indult, míg utána szólt a női hang: Mondja, mióta van munka nélkül? Egy éve, volt a felelet. Ja, kérem, akkor  Maga nem is akar dolgozni, mert aki akar, az ennyi idő alatt már talált volna munkát.
Magdi lelkébe hasítottak a szavak, de lassan már megszokja. Vett fél kiló kenyeret és hazament. Zsír már nincs, amit rákenjen, így azon a napon  könnyes kenyér volt az ebéd és a vacsora.


Szerző:
Irén
Budapest

1963
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Segítő kezek
Apró, piciny, törékeny lányka, mint minden reggelen, azon a napon is nyitni készült kis üzletét, hogy a vásárlóknak szolgálatára ...
Cynthia Hand: AngyalfényCynthia Hand: Angyalfény
Clara Gardner hónapokon át készült arra, hogy a valóságban is szembenézzen a látomásából ismert erdőtűzzel, azonban a végzetes ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: