Zene

Kontrollzé

2013. 01. 15.
Kontrollzé

2004 január 4.-én (vasárnap) megtörtént az első Kontrollzé (akkoriban még Ctrl-Z) próba. Azóta már 3 EP és 1 LP-vel is jelentkeztek, és most válaszoltak a Journality kérdéseire.

 

Átalakulás: Pár hónapja énekes váltás történt a zenekarban. Az új énekes Marsi Illés (képen) a Kontrollzé eddigi pályafutását végigkísérte, és a felvételeken is közreműködött mint basszusgitáros és vokálozott több dalban is.
 
Nagy változások (zeneileg,hangzásilag): Folyamatos nálunk a változás.
 
Lemezek: Minden anyagunk megtalálható és letölthető az alábbi oldalról jó minőségben, ingyen (illetve ki mennyit szeretne adni érte) http://kontrollz.bandcamp.com/
 
Feldolgozások vagy saját zenék?
Saját dalok. Néha előkerül próbákon, demó felvételek készítése közben egy - egy általunk kedvelt dal újragondolt változata. Rendszeresen belenyúlunk az eredeti verziókba, változtatunk a hangszerelésen, szerkezeten, hangképen. Arra is volt már példa, hogy két szám jellegzetes motívumaiból gyúrtunk egy egészet, és működött a dolog.
 
Slágerek:
Ezt a hallgatókra bíznánk. Mivel mi írjuk a zenét, szöveget, utólag már nem tudjuk objektívan szemlélni őket. Egy adott anyagról az általunk kiválasztott "slágernek " kikiáltott dal a későbbiekben nem feltétlen találkozik a közönség által választottal. Megérzéseink szoktak lenni... aztán vagy bejön vagy nem... Mindegy hogy melyik dal lesz népszerűbb, mint a többi, egyformán örülünk bármelyik sikerének.
 
Foglalkoztat titeket a popularitás?
Tudatosan biztosan nem. Szeretjük a harmóniákat, a dallamosságot, a zeneiséget, de direktben nem gondolkodunk ezen. Sokan azt mondják elég popos zenét játszunk... Mások pedig alternatívnak tartják, rétegzenének.
 
Hisztek még az albumstruktúrában? Kell egy zenei ív, intróval, outróval, vagy jobb, ha egy zenekar pár havonta megjelentett egy-egy dalt?
Mindkét formának megvan az előnye. Az album elkészítése hosszabb idő, több munkát, összefogottságot igényel. Általában szerves egészet alkotnak a benne szereplő dalok. Az albumoknak van egy íve, ami fontos. Nem mindegy mivel kezdődik és mivel zárul, több év lenyomata, lezárása egy zenekar életében. Kevesen veszik a fáradtságot, hogy akár 30 perces anyagot is elejétől a végéig meghallgassanak. A rövidebb anyagok előnye talán az, hogy jobban odafigyelnek rá. Igazából szerintem ez is átmeneti állapot. Míg ki nem alakulnak a végleges megoldások, válaszok az új igényekre, addig mindig próbálnak a zenekarok alkalmazkodni a megváltozott helyzetekhez. 2011 ben kiadtunk egy Ep-t  Bejövő 3 címmel. Néhány hete pedig egy új dallal jelentkeztünk (Holdigérő ). Tavaszra új Ep-t tervezünk és szeretnénk a három anyagot összefogva, albumként is megjelentetni.

 
Külföldi fellépések? Eddig egy alkalommal sikerült eljutnunk a határainkon túlra. 2006-ban Marosvásárhelyen a Félsziget Fesztiválon játszhattunk.
 
Klippek? Pár saját ötletekből készült klippünk és néhány koncertfelvétel található a youtube-on. Szeretnénk az eddigiektől eltérő hangulatú, képvilágú klippet/kisfilmet készíteni a most megjelent Holdigérő című dalunkhoz.
 
Kinek az előzenekara lennétek? Nem tudnék neveket mondani mivel sok mindenkivel szívesen játszanánk, stílustól függetlenül.
 
Koncertezés? Ha felkérést kapunk (megfelelő feltételek esetén ) szívesen játszunk az ország bármely pontján illetve a határainkon túl is.
 

« Előző cikk
Következő cikk »
A halhatatlan feltámad! - Koncertfilm válogatás az Urániában - Jimi Hendrix: Live in Woodstock 1969A halhatatlan feltámad! - Koncertfilm válogatás az
Amiről azt hitted, örökre lemaradtál, most 44 év után újra valósággá válik! ...
Magyar Metal: Phoenix Project Magyar Metal: Phoenix Project
Egy populárisabb Heavy Metalban látják a jövőt, és már fel vannak készülve atomháború esetére is. Zenéjükkel értékeket szeretnének ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: