Tippek

Kritika írás alapjai

2013. 03. 31.

A köznyelvben és a köztudatban lévővel ellentétben a kritika mint műfaj nem pocskondiát, sarazást vagy a rosszindulatú vélemények közlését jelenti, és főleg nem lealacsonyító személyeskedést, hanem tényszerű beszámolót, amelyben mind a jó, mind a rossz tulajdonságok és jelenségek szerepet és említést kapnak.

A szinopszis (rövid tartalomismertető) megjelenhet benne az ajánlóval ellentétben (abban ugyebár az lelőné a poént, vagy nem is lehet birtokában), de csak ha a kritikai élhez (jó, rossz kiemelése példázatként) van jelen. Minden élt meg kell magyarázni, ki kell fejteni, lehetőleg szakmai, művészeti, esztétikai szempontok alapján. Pld. egy horrorfilmnek nem vetheted a szemére, hogy ’véres’, mert annak éppen ez a jellege, az se helyes, ha azt írod egy komédiára, hogy ’nem elég nevettető’. A jó kritika részletes és alapos (ez a recenzió). Legyen a jelszó: „az egyik kezemmel pofozok, a másikkal simogatok”.

Szóval a kritika nem az ajánló (amely csak jót emel ki, s célja a csábítás) ellentéte, vagyis az elrettentő és csak a rosszat kiemelő írás. A jó kritika hiteles, vagyis lehetőleg a szakmát jól ismerőnek kell írnia ahhoz, hogy ne laikus véleménynek titulálják. Aki nem kompetens, ugyan milyen szempontból és alapon mer bírálni? A kritika fontos szakmai visszajelzés, nem pedig komment, vagyis van rá esély, hogy az érintettek is olvasni fogják (de megszívlelni sosem).

 


« Előző cikk
Következő cikk »