Itthon/Világ

Lakásbiznisz kicsit másképp

2016. 10. 28. • Szerző: MolVik
Lakásbiznisz kicsit másképp

Nem egy szokványos ingatlan adás-vételt fogok elmesélni. Az eset után hónapokig jártam körbe a témát. Sajnos bárkivel megeshet, aki egyedülálló, nincsenek rokonai, magányos, szóval a veszélyeztetett célcsoportba tartozik, vagy csak nem mer segítséget kérni.

Az egyik ismerősömmel történt meg ez az eset a közelmúltban. A belváros közelében örökölt egy lakást, egy ún. udvaros házban. Körülbelül fél éve lakott ott, amikor is egy népesebb család, rejtélyes módon megszerezte az egyik lakást szinte fél áron. Ennek a rejtélyes szónak később még fontos szerepe lesz. Én a történetbe csak két héttel ezelőtt kapcsolódtam be, amikor kaptam egy telefonhívást, hogy az ismerősöm, János súlyos állapotban fekszik a városi kórház intenzív osztályán. Azonnal besiettem hozzá, de arra nem voltam felkészülve, ami ott fogadott. A koponyája három helyen betörve, kisebb agyi bevérzéssel, az arccsontja és az orra szintén eltörve. A másik döbbenet, hogy végig magánál volt és el tudta mesélni a történteket. Azt mondta, ez a bizonyos család hónapok óta terrorizálja az udvarban élő embereket.

 Eleinte csak az ereszcsatornát, a fáskamra alumínium kilincsét és az udvarban található drótokat lopták el. Aztán jött a zseniális ötlet, hogy megvennék János utcafronti lakását. Az egyik délelőtt megjelentek nála a család barátai, 10-12 fiatalember, akik néhány óra unszolás után, elvitték egy fiatal ügyvédhez, akinél csereszerződést írattak alá vele. Miszerint ő a lakásért cserébe kap egy szekrénysort, 700. 000 forintot és egy 15 éves személygépkocsit. A pénzt átadták az ügyvéd előtt, majd hazavitték és a 700000 forintot, elvették tőle. Na ekkor ment először a rendőrségre, akik felhívták az ügyvéd urat, az ügyvéd pedig elmondta, hogy minden szabályosan és rendben történt (nem tudott semmiről), mire a rendőrök tehetetlenségre hivatkozva csak lopás miatt indítottak eljárást. Mikor hazaért szóvá tette az esetet a családnak, akik agyba, főbe verték, valószínűleg egy kalapáccsal.

Sajnos nem elszigetelt a jelenség, mint később megtudtam. Ezt a média lakásmaffia ügyként szokta aposztrofálni. Feltörekvő fiatalok lelkes csoportjai, kiszolgáltatott, magányos, egyedülálló embereket tehermentesítenek a lakásfenntartási nehézségek alól. Magyarán, erőszakkal elveszik a lakásaikat. Ezt a rendőröktől tudtam meg, és azt is hogy az esetek 90 százalékában az áldozat nem kér segítséget.

A rend őrei arról is panaszkodtak, hogy meg van kötve a kezük, és ha nincs tanú, nem tehetnek szinte semmit, és csak néhány esetben indul eljárás. Én ezt a történetet nem azért írtam le, hogy a jövőben senki ne kérjen segítséget, mert úgy sem kap. Pont ellenkezőleg, senki ne hagyja el magát, bátran kérjen segítséget barátoktól, a rend őreitől vagy a médiumoktól. Hátha egyszer a törvényhozó honatyáink is elgondolkoznak azon, hogy ez nem elszigetelt jelenség, és jó lenne ebben a témában törvényhozói szinten is valamit tenni.


Szerző:
MolVik
MolVik
Debrecen
Férfi
1983
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Oscar 2017Oscar 2017
Idén február 26-án (magyar idő szerint február 27-én hajnalban) került sor a 89. Oscar-gálára. ...
Color Party a Szigeten 360 fokos videón!Color Party a Szigeten 360 fokos videón!
A Color Party lényege (már hagyománynak számít a Szigeten), hogy a Nagyszínpad előtt bezacskózott porfestéket osztanak szét ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: