Film

Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges

2012. 12. 28. • Szerző: Nagyfügedi Gergely
Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges

Csak azért, mert egy filmet már a címben közönségesnek és egyszerűnek neveztem, attól még az egy bizonyos lelki szürkeséggel és visszafogott intelligenciával rendelkező közönséget akár órákra is leköthet. Attól még, hogy valami trágár, vagy a lényegét kifejezetten a taratlom nélküli szex alapkövére építi, még lehet szórakoztató.

 

       Gondoljunk csak az Amerikai Pite sorozatokra. A fiatalok nyerítve röhögték végig a legalpáribb poénelemekből összekapart epizódok mindegyikét. Ez, az egyébként elbűvölő jelenség megtalálható az Úrhölgyek számára készített filmóriások egyikében-másikában is. Ez alól Leslye Headland maradandó, világörökség gyanus teremtménye a „Lánybúcsú” sem kivétel. Az Eredet című Dicapro filmhez hasonlóan, a Lánybúcsú is igen szövevényes, egymásra rétegződött, bonyolult eseménysorozatok összessége. Azt tanácsolom tehát, hogy mielőtt arra adnánk a fejünket, hogy felnőtt jelenléte nélkül nézzük meg ezt a már-már krimi összetettségű, hitchcocki szintet megütő alkotást, alaposan olvassuk át a most következő cselekményt:
            Egy teltkarcsú idomokkal megáldott hölgy meghív három huncut, kis, bajkeverő lánykát a lánybúcsújára. Az egyikük csalafinta módon kábítószert is hoz magával. A rendező, Leslye Headland egész biztosan úgy érezte, hogy ez a figura lesz a mű fő humor-fáklyája, melyet ügyesen végighordoz a film elejétől a végéig. Egy alkoholista, drogosról van szó, aki a saját elmondása szerint mindenkivel lefekszk aki az útjába áll, mert... korábban nagyon megbántották. A drogos hölgy karaktere köré frappáns poénok fűződnek. Olyanok, amilyenekkel még sohasem találkoztunk: az orális szex fokozatairól beszél a repülőgépen egy megilletődött utasnak, pénzt lop a volt barátjától, illetve még emlékszem, egy jelenetre, ami különösképpen jól sült el, mert sokan felkacagtak a moziban: lefeküdt egy sráccal és reggel nem emlékezett a nevére. Na ezt nevezem újszerűségnek. Így is kell! Szakítsunk a klisékkel!
            A másik, meghívott lány anyag nélkül is annyira ostoba, hogy egyáltalán nem helyes emberek közé engedni. Őhozzá is sok kedves, bohókásan mókás esemény kapcsolódik. A drogos barátnőjének köszönhetően ős is egész este szív, iszik és egy vöröslámpás klubban órákon át hiszi magáról, hogy ő is ott dolgozik. Csillogó szemekkel, egy igenben reménykedve kérdezgeti a többieket, hogy alkalmas lehet -e, egy ilyen jellegű, felelősségteljes munkára. Késő estére olyan állapotba kerül, hogy majdnem meghal.
 
 
            A harmadik egy dolgozó, kellemes megjelenéső hölgy, akiről később kiderül, hogy képes mindkét barátnőjét alulmúlni. Soha nem látott ötletekben gazdag poénok szárnyán ad a nézőnek maradandó, örömteli élményt. Például én magam is megmosolyogtam, ahogy lihegve felveszi a telefont, miközben a pubban hágják ezt az ugyancsak az esküvőjét tervező jogász hölgyet. Értitek! Felvette a telefont miközben... Óriási! És erre még más nem gondolt. De ez után koppintani fogják! Majd csak emlékezzetek a szavaimra. Ezentúl így nézzetek lányos vígjátékot. Ez a jelenet benne lesz! Mostantól...
            Namost, ez a három vidám lány, véletlenül elszakítja az esküvői ruhát. Ezt igyekeznek reggelig összevarrni, ami igencsak munkás, főleg, hogy bulizás volt a terv, nem pedig foltozás. Az aggódó néző könnyeivel küszködve kénytelen végignézni, ahogy a drága, egykor hófehér esküvői ruha elkíséri a három szeleburdi lányt a különféle partihelyszínhelyekre, ahol aztán a kényes kelmére mindenféle koktél, sár, homok, hányás és egyéb más emberi eredetű anyag kerül, melynek még az eufemizált körbeírását sem tűri a nyomdafesték. Hogy a ruhát valóban sikerül -e megmentenie ennek a három gráciának, azt nem árulom el. Tudom, milyen kellemetlen, mikor úgy kell elolvasni egy krimit, hogy az ember tudja ki a gyilkos.
            Aki az utóbbi időben nem járt olyan buliban, ahol belőtt, részeg hölgyek esnek-kelnek, az ezt az élményt garantáltan bepótolhatja. A szereplők vért izzadva ugyan, de kitartóan üvöltenek egymással alpári stílusban, élőben és telefonon 80 percen keresztül. A film szinte karácsonyi üzeneteket hordoz és jótanácsokban is gazdag, ezért bátran ajánlom minden Hölgy olvasónknak, de csak akkor, ha úgy érzi, hogy fel tud emelkedni e bonyolult személyiségjegyekkel felruházott szereplők emberi, lelki és értelem béli magasságáig.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
Nagyfügedi Gergely
Budapest
Férfi
1983
Követem
Feketén Aztán Fehéren
Mentsük meg a süniket!
Momentán Társulat – Ketten
Momentán Társulat – Felnőtt mini. Ilyet még nem láttunk
Emlékszel a kaland, játék, kockázat könyvecskékre? Itt a vérben tocsogó, felnőtt verzió!
Tapi-nyuszit életveszély fenyegeti: én! Állítsatok meg!
Mystery Gang koncert az Orfeumban
Tűz Északról
Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges
Blackbird (Szkéné Színház) – Pedofil vagy áldozat?
Nyílt levél az örményeknek
Államérdekből - Hány politikus megy moziba, ha a korrupció a téma?
Még össze sem forrtak a csontok, máris újra törtek - HCW Megszállás
A Magyar Pankráció forradalma – itt igazi vér folyt
Kullancs eltávolítása - Veszélyes hazugság terjed a neten!
Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti
Vállapos sportolók – Egy film az élsportoló katonáinkról
Új Robin Hood a színpadon. Még a gázárakat is simán lenyomja!
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után? Horrorszínház Budapest
Versenyben a magyar artisták – Jön a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Új, titkos taktika a neten! Akár havi 10 000 eurót is kereshetünk?
Miért nem ufó-kutatókat rabolnak a földönkívüliek?
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.
Tegnap még állt
Nem válogattál be? – Nyílt levél Brad Pittnek
Fenmo – Többezer éves tradíció a Nagycirkuszban
Falatka - cápatámadás áldozat
Reklamációm akkora baromság volt, hogy azt már jutalmazták!
Panaszlevél a hotelnek

« Előző cikk
Következő cikk »
Órák - filmajánlóÓrák - filmajánló
Három történet, három nő, három világ, de mégis e három sors összefonódik. Egy írónő, aki képtelen szabadulni démonaitól, ...
A tökéletes mű – A nyomorultak - filmajánlóA tökéletes mű – A nyomorultak - filmajánló
Alig akad olyan, aki nem ismerné Jean Valjean és Javert főfelügyelő szívszorítóan tragikus és becsületes küzdelmét, vagy ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: