Technika/Életmód

Legyezőhistória

2013. 01. 27. • Szerző: Evelynqe
Legyezőhistória

Szinte kár a szót vesztegetni arra, miként alakult a legyező őstörténete: előszőr a tűz felszítására használták, hogy forró napokon is jó szolgálatot tesz. Innen pedig cask egy lépés, hogy szép falemezekből, lakkból, tollakból, papírból, selyemből vagy csontlemezkékből legyezőket készítsen az ember.

 

A díszes szerszám a világ a világ egyes helyszínein szinte mindenki kezében megtalálhaó, máshol viszont majdnem teljesen kiment a divatból. Nálunk, mint Európa legtöbb országaiban is, a múlt században még általánosan használták a hölgyek öltözékének kiegészítőjeként, a kacér viselkedés egyik szerszámaként.
A hölgyek úgy mutatkoztak társasgban, hogy arcukat elrejtették a legyezőjük mögé. A legyező ugyanakkor remek alkalmat biztosított arra, hogy segítségével beszélgetni lehessen. Nyilvánosan, mindenki szeme láttára, mgis bizalmasan, mert úgy izgalmasabb.Nemcsak friss levegőt szolgáltatott fűzőben feszengő tulajdonosának hanem szebbé tette a hölgy megjelenését. A legyezőt persze nem csupán azért használták a hölgyek, hogy szűk derekú, fűzős ruháikban levegőhöz jussanak. Mosolyukat is a legyező mögé rejtették, vagy e mögött suttogták el egymásnak titkos, másokra kevésbé tartozó mondandójukat. Volt, aki piruló arcát, míg mások kevésbé mutatós fogaikat rejtették a csodaszép legyezők mögé. A legyezők pedig ápoltak, eltakartak, titokzatossá és nőiessé tették tulajdonosaikat. Sokféle anyagból készültek: selyemből, brokátból, strucc- és pávatollakból, elefántcsontból, parafából, különféle drapériákból és kagylóból.
A legyezők tömeggyártására a XVIII. században került sor: elsősorban virágmintás, vagy romantikus képekkel díszített nyomtatott változatok voltak ezek, ám funkciójukat és eleganciájukat így is megtartották, és nagyszerűen feldobták a lányok és asszonyok ruhatárát. Napjainkra a legyezők lakásdekorációs kellékké váltak, főként a Távol-Keleti, hatalmas, selymes anyagokból és egzotikus színekben készült példányok, amelyekkel komplett falakat, helyiségeket lehet hangulatosan díszíteni.
A nagyvrosokban úgynevezett legyezőakadémiák működtek, ahol a legyezőnyelvet meg lehetett tanulni. Jó házból való ifjú lányoknak pontosan és finoman kellett bánniuk a legyezővel, de működtek ilyen akadémiák a férfiak számára is. Hiszen azt, hogy az imádott hölgy mit akar tudatni, az ábécé ismerete nélkül az ijfú hős nem tudta volna megérteni.
Kiadtak különféle szótárakat is, azt azonban nehéz elképzelni, hogy a fiatalember ilyen szótárral fölfegyverkezve lesi az imádott hölgy mozdulatait, majd vadul keresgél a könyvben, mert ,, ismeretlen értelmű” jelet látott. Igazi bál manapság nálunk már ritkán van, a villózó diszkófényekben pedig nehéz elképzelni a legyezővel beszélgető lányokat.
 
Kis legyezőszótár
A bal kézben tartott zárt legyező az arc jobb oldalát érinti: ,, Igen. Mikor láthatlak?”
A csukott legyezőt orrhoz érintve: ,,Vigyázz!Figyelnek minket!”
A legyező a jobb kézben, a bal arcot érinti: ,,Nem.” Ha a hölgy kinyitná, és félig arcához közelítené az üzenet: ,,Titkunkat el ne áruld!”
A hölgy a legyezőn található harmadik lapocskát érinti: ,,Találkozunk 3 órakor”

 


Szerző:
Evelynqe
Kolozsvár

1993
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Ha elég volt a hidegből – szaunázás magyar módraHa elég volt a hidegből – szaunázás magyar módra
A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza. A különféle népcsoportoknál különféle fajtái alakultak ki a történelem ...
Ezek már cybergyerekek?
Mikortól nézhet a gyerek tévét, számítógépet?Ezek már cybergyerekek?Mikortól nézhet a gyerek tévét,
Minden embernek más és más a tévézési, számítógépezési szokása. Nyilván ha szülővé válunk, ezeket a szokásainkat is átveszi ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: