Zene

Magyar Metal: Phoenix Project

2013. 01. 02.
Magyar Metal: Phoenix Project

Egy populárisabb Heavy Metalban látják a jövőt, és már fel vannak készülve atomháború esetére is. Zenéjükkel értékeket szeretnének közvetíteni, becsület, bátorság és testvériesség; Nekünk tetszik!

 

Alakulás és átalakulás:
A Phoenix Project 2009. augusztus 21-én született, amikor a zenekar először lépett színpadra a „Zene K.A.R. Maraton” nevű fesztiválon. A zenekar a 80-as évek heavy metal vonalát követi, klasszikus rock és metal elemekből építkezik. Sárközi Péter az esemény előtt egy évvel kezdte meg a dalszövegek és a zene írását, valamint a tagok toborzását. A kezdeti csapat, kisebb kitérőkkel ugyan, de hamar összeállt. Lipták Péteré lett az énekesi poszt, míg Kovács László basszusgitáros egy Ossian koncerten lépett be a zenekarba. Ekkor még mindig dobos és szólógitáros híján voltunk, majd a keresgetésnek Laci vetett véget, aki két régebbi zenésztársát javasolta, akikkel még a Dark Stone zenekarban játszott együtt. Ők voltak Oliser Zsolt dobos és Sebestyén Dénes szólógitáros. Így állt össze a Phoenix Project öt tagja, akik fanatikus elszántsággal álltak a frontvonalban. 2012. júliusában egy fejezet lezárult a zenekar életében, hiszen énekes nélkül maradtunk. A fél éves csendet Fenyőfalvi András énekessel törtük meg, aki az első hazai Manowar party után csatlakozott a csapathoz.
 
 
 
Melyik városból jöttök? Mennyire befolyásol titeket?
Budapesten és annak környékén lakunk, de budapesti zenekarnak szoktuk magunkat mondani, hogyha megkérdezik. Annyiban befolyásol, hogy minden nap sokkol minket, és a fényből az árnyékba taszít. De a viccet félre téve, nincs ránk hatással.
 
Feldolgozások vagy saját zenék?
Alapvetően saját számokat játszunk, de egy-két feldolgozásunk is van, egyrészt, hogy tisztelegjünk a heavy metal nagyjai előtt, másrészt, hogy becsalogassuk a koncerttermekbe a pultnál ülőket is. Feldolgozásként Manowar, Hammerfall és Kalapács dalokat játszunk jelenleg.

 
 
Lemezek:
Eddig egy négy számos demó lemezünk jelent meg Prófécia címmel, ami ingyenesen letölthető a honlapunkról (http://phoenixproject.hu) és a facebook oldalunkról is (https://www.facebook.com/phoenixproject). Jelenleg az első albumunk felvételén dolgozunk, melynek címe Apokalipszis 1962. Tíz saját szám lesz rajta és egy speciális feldolgozás intróként.
 
Hisztek még az albumstruktúrában? Kell egy zenei ív, intróval, outróval, vagy jobb, ha egy zenekar pár havonta megjelentett egy-egy dalt?
Teljes mértékben hiszünk, mert csak így lehet igazán komoly alkotásokat létrehozni. Persze szükség van bulizós, könnyedebb hangvételű dalokra is, de az nem a mi világunk. A jó metal mögött súlyos tartalom húzódik meg, még ha könnyednek is látszik a felszín. A mi lemezünk egy konceptuális album lesz, egy konkrét történet húzódik meg a háttérben, ami egy alternatív valóságban játszódik. A sztori szerint az 1962-es kubai rakétaválságból atomháború lett és az album az utána kialakuló új világrendről szól. Figyeltünk azonban arra, hogy a számuk önmagukban is értelmezhetőek legyenek. Optimisták vagyunk, mert a tervek szerint a történet öt lemezt ölel fel, de a számokhoz hasonlóan, az albumok is értelmezhetőek önállóan.
 
Foglalkoztat titeket a popularitás?
Ahhoz szeretnénk leginkább hozzájárulni, hogy populárisabb legyen a heavy metal műfaja, mert véleményünk szerint ez egy olyan irányt mutat az embernek, ami mentén le lehet élni egy életet. A becsületet, a bátorságot és a testvériességet hirdeti, ami igencsak hiányzik a világból. Ezért keressük azokat a lehetőségeket, ahol népszerűsíthetjük magunkat és más zenekarokat is. Elintéztük például, hogy a NEO FM-en lejátszanak egy Kalapács számot, de vezettünk egy heavy metal-lal foglalkozó műsort is a Motoroshang Rádión.
 
 
Koncertezés?
Leginkább a budapesti klubéletben vagyunk benne. Sok helyre, ahol már korábban felléptünk, vissza szoktak hívni minket, ami jó érzés, mert ezek szerint emlékezetest alkottunk. E mellett néha becsúszik egy-két vidéki koncert is, aminek örülünk, mert új közönség előtt próbálhatjuk ki magunkat. Külföldi koncertünk még nem volt, de mivel magyar nyelven éneklünk, ezért lényegében csak a környező országok jöhetnek szóba. Fontos nekünk, hogy magyarul íródnak a számok, mert szerettük volna, hogy közérthető legyen a mondanivalónk. Persze az angolt is megértik a legtöbben már az országban, de idegen nyelvű dalnál előfordul, hogy az ember inkább csak a zenére és nem a szövegre koncentrál.
 
Klippek?
2011-ben a demó lemezünkön található Szörnyeteg című dalunkhoz készült klip, még a korábbi énekesünk szereplésével. Ez a klip tekinthető meg a youtube-on. Próbáltuk egyrészt követni a 80-as évek metal videóinak hangulatát, másrészt igyekeztünk poszt-apokaliptikus hangulatot kelteni. A klipben egy belső harc látható az ember jó és rossz énje között.
 
Példaképek?
Külföldi vonalon a nagy favoritok a Manowar, a Judas Priest, a Black Sabbath, az Iron Maiden, a Saxon, a Savatage vagy a Metallica, magyar vizekre evezve pedig a Pokolgép, az Ossian és a Kalapács. Szeretünk Józsi!
 
Kinek az előzenekara lennétek?

Bárkinek szívesen vagyunk előzenekara, akik hasonló stílust játszanak, ami persze a legjobb lenne az az imént említett hazai nagy metal zenekarok (Pokolgép, Ossian, Kalapács), talán hozzájuk a leghasonlóbb a zenénk. Néhány név, akik előtt eddig játszottunk: Akela, Cool Head Klan, Rubicon, EGO Project, Noa Rock.
 
A zenekar mai túlélési lehetőségei?
Hát mondjuk úgy, hogy költséges hobbi ez a zenélés. A koncertezésből annyi pénz jön be, hogy a benzint és pár sört fedez, a jogdíjakból szinte semmi, költség oldalon pedig ott vannak a hangszerek, a hangosítás, a terembérlés, a próbák, a stúdiómunka és rengeteg idő. Valaki egyszer megkérdezte, hogy ha nem kerestek vele pénzt, akkor minek csináljátok? Mert hiszünk benne.

 


« Előző cikk
Következő cikk »
KontrollzéKontrollzé
2004 január 4.-én (vasárnap) megtörtént az első Kontrollzé (akkoriban még Ctrl-Z) próba. Azóta már 3 EP és 1 LP-vel is jelentkeztek, ...
Azok a buja 20-as évek, avagy Simply Swing, a bűnös éjszakaAzok a buja 20-as évek, avagy Simply Swing, a bűnös
December 28. Simply Swing – azok a buja 20-as évek: Orfeumban, a Pesti Mulatóban... Csudába a szesztilalommal! - ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: