Zene

Magyarok a nagyszínpadon!

2014. 07. 09.
Magyarok a nagyszínpadon!

A Sziget Fesztiválköztársaság a világ talán legsokszínűbb „országa”, ahol egy hét alatt több mint 60 nemzet előadói fordulnak meg. A legnagyobb számban – több mint kétszázan - azonban a magyar fellépők képviseltetik magukat, egyrészt egy nekik dedikált és újra szabadtéri színpadon, de több más, műfaji helyszínen is, ahol az adott szcéna legjobb hazai csapatai lépnek fel. Sőt, idén újra lesznek magyar bandák a Nagyszínpadon is.

Két jó hír érkezett a Sziget háza tájáról a magyar zene kedvelőinek. Egyrészt újra szabadtéren, és az egyik legforgalmasabb „csomópontban” lévő színpadon mutatkozhatnak be a legjobb hazai bandák és előadók. Másrészt újra több honi zenekar is fellép a Nagyszínpadon.
 
Szabadtéren a magyar „nagyszínpad”
 
A magyar zene központi helyszíne tehát a - megnövelt méretű és nézőterű - Petőfi Rádió – Volt Fesztivál színpad lesz, ahol naponta délután kettőtől sorjáznak majd a programok, a magyar zenészek legjavát felvonultatva. Az egy hét alatt több mint ötven fellépő adja itt majd egymásnak a mikrofont a Mínusz Egyedik naptól vasárnapig. Itt lesz a Bábel Zenekar, az Óriás, a Belmondó, a Road, a Fish!, a PUF, a Grand Mexican Warlock, a Halott Pénz, a Riddim Colony, a Hősök, a Magashegyi, a 30Y, a Hangtapasz, az Elefánt, Sena, az Antilop Horror, a HS7, a Vad Fruttik, a Van Zozéka, a Turbó, az Anna and the Barbies, a Supernem, az Intim Torna Illegál, a The Carbonfools, Both Miki és a Palimo Story, Odett, a Middlemist Red, az Ocho Macho, a Ladánybene 27, a Brains, a Bohemian Betyars, a Hangmás, a Tudósok, a Kaukázus, Deniz és Péterfy Bori. Ezzel még nincs vége: a késő esti sávban akusztikus koncerteket hallhatunk majd ugyanitt. Jön a Leander Rising Akusztik, a Roy és Ádám Akusztik, a Cimbaliband, a Ganxsta Jazz, az Alvin és a Mókusok Unplugged. Hajnalban pedig parti zárja minden nap programot. Mi több: itt lesz - Szigetzáró buliként – vasárnap este a Sziget-alapító Müller Péter Sziámi formációja az ... and Friends akusztik koncertje is, zenészbarátokkal kiegészülve.

Újra magyarok a Nagyszínpadon
 
Magyar zenekar adja a nyitóbulit az idei Nagyszínpadon. A Sziget ezévi „himnuszát” is jegyző Ivan and the Parazol a Mínusz Egyedik nap első fellépőjeként kapott lehetőséget a szervezőktől. „Túl azon, hogy a Sziget himnuszt adó zenekarnak igyekeztünk nagy hazai és nemzetközi megjelenést adni a kampány során, szeretnénk egyéb lehetőségeket is kínálni ismertségük növelésére. Amellett, hogy kapcsolataink révén segítjük majd őket a nemzetközi porondokon, úgy gondoltuk, hogy a Sziget Nagyszínpadán is helyet biztosítunk számukra” – mondta Gerendai Károly.
 
Talán nincs is pop-rock szerető fül, ami ne hallott volna a Nagy-Szín-Pad kezdeményezéséről, melynek győztesi a nagy hazai fesztiválok fő műsoridejében léphetnek fel. Bár az eredeti díjak közt nem szerepelt, de amellett, hogy a döntősök a Sziget magyar „nagyszínpadán” kapnak lehetőséget, a Sziget szervezők - egyfajta különdíjként - a nyertesnek a Nagyszínpadon kínálnak helyet.  Mary Popkids – Nagy-Szín-Pad, Nagy-Szín-Pad!
 
A Sziget 2013-as „himnuszát” adó Punnany Massif már tavaly is feszegette a Magyar Színpad határait. ”Idén úgy döntöttünk, látva a zenekar rajongótáborának robbanásszerű növekedését, hogy azon kevés zenekar egyikeként, akik a Nagyszínpadra „érettek”, a Punnanynak helyet kínálunk ezen a színpadon” – ad magyarázatot Gerendai. A szervezők egyelőre titokzatoskodnak még egy magyar, nagyszínpados fellépővel kapcsolatban, de a megállapodásuk értelmében nem tehetnek mást. Július 26-án azonban lehull a lepel, s kiderül, ki lesz az a hazai zenekar, aki főműsoridőben, a Mínusz Egyedik napon, a Blink 182 előtt ad majd koncertet.
 
Aki alaposabban megvizsgálja a Sziget idei felhozatalát, látja, hogy az A38-on lép fel az Irie Maffia. Mivel ők is kinőtték már a magyar színpad méreteit, nekik a szervezők a Sziget második legnagyobb színpadán, ebben a 10 ezres befogadó képességű megasátorban biztosítottak idén már helyet.
 
Ezzel természetesen nem ért véget a magyar fellépők sora, hisz’ az Világzene Falutól a Tribute színpadig, a Colosseumtól az Egyetemek Utcájáig, a Blues-Ír színpadtól az Európa Színpadig mindenhol felbukkannak majd hazai előadók, bandák, Dj-k, több mint kétszázan. Itt lehet szemezgetni!

 


« Előző cikk
Következő cikk »
BALATON SOUND 2014 július 12. BeszámolóBALATON SOUND 2014 július 12. Beszámoló
2014-ben immárom a 8. Balaton Sound került megrendezésre, amit természetesen a Journality.hu csapata sem hagyhatott ki. ...
Danny Tenaglia a B.my.Lake nulladik napján!Danny Tenaglia a B.my.Lake nulladik napján!
Augusztus 18-án: Danny Tenaglia All Night Long Balatonvilágoson, a Club Aliga Üdülőközpontban. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: