Itthon/Világ

Magyarország egyetlen jégbárjában jártunk

2012. 08. 02. • Szerző: slawter
Magyarország egyetlen jégbárjában jártunk

A nyári forróságban sokan hálát rebegünk egy hűsítő fuvallatért, egy árnyékos szobáért és bármi egyéb olyan kellemes dologért, ami elviselhetőbbé teszi a hőséget. Nos, Budapest kedvelt sétálóutcájában egy olyan fantasztikus kis hely várja a látogatókat, amelynek ajtaján belépve mintha a látogató egy téli, fantasztikus, fagyos világba jutna.

 

Méteres pingvinek őrzik fővárosunk egyik legérdekesebb vendéglátóhelyét, a forgalmas Váci utcában, Magyarország első ICEBAR-ját. Az Antarktisz jellegzetes madarai hamar felhívják magukra a sétálók figyelmét, a műanyag jéggel elzárt ablakok pedig csak fokozzák a kíváncsiságot, így – és az internetnek köszönhetően – rengetegen lépnek be a bár ajtaján, hogy nem mindennapi lehetőségként egy valódi jégvilágba látogathassanak. Mielőtt az ember elmerülne a fagyott csodában, már a helyiség előterében kellemes meglepetés éri: A Star Wars filmekből ismert Han Solo kapitány eredeti, széntömbbe fagyasztott díszletével lehet fotózkodni. A látogató a várakozási idő letelte után – előre meghatározott időpontban és maximum 20 fő tartózkodhat a bárban – kellemesen meleg kék poncsót és kesztyűt felöltve léphet be magába a jégbárba.
A mínusz 1-7 fokban a világbajnok jégszobrász, M. Tóth Zsolt lenyűgözően csodálatos munkái és több tonnányi kristálytiszta jég gondoskodik arról, hogy a vendégek egyik ámulatból a másikba esve szórakozzanak a miniatűr múzeumnak is beillő, majd harminc négyzetméteres vendéglátóhelyen. Életnagyságú zenegép, szilárd vízbe gravírozottJimi Hendrix és John Lennon, szőrmével fedett bútorok, a világhírű Titanic, tengeri élőlények és számos más lélegzetelállítóan részletgazdag alkotás tekinthető meg, teljes mértékben jégből készítve az ICEBAR-ban. Az élményt pedig csak fokozza a barátságos és színes LED-es világítás, valamint az olyan humoros momentumok, mint például a fej nélküli szobor, amivel bárki pózolhat. A remekműveknek viszont van egy szavatossági ideje: 4-5 hónap után többségük cserére kerül, így voltaképp az egész bár folyamatosan változik és újul.
A hidegben azonban nem csak nézelődni, hanem szórakozni is lehet. Természetesen ugyancsak jégből készült bárpult várja az italozni vágyókat, kellemes zenei kíséret mellett. A mixerek valódi jégpohárba öntik az ötletes fantázianevekkel ellátott koktélokat ­ ­– alkoholmenteseket is –, valamint tiszta szeszeket, amelyeket kérésre női mellrészt formáló italcsúszdából szürcsölhetünk.
A hely egyébként kiváló baráti összejövetelekre sőt ünneplésre is, amit ki is használnak az extrémségre áhítozó vendégek – volt, aki tortával állított be születésnapozni.
Izgalmas, érdekes és egyedi élményben lesz annak része, aki kipróbálja a sokak által a legjobbnak tartott budapesti jégbárt. A testvéreit a szobrok számában és minőségében lepipáló, barátságos kis csoda látnivalóival, hangulatával és a forróságban nyújtott frissítő fagyosságával mondhatni kötelező célpont mindenkinek.
 
 
 
Sikerült interjút készítenünk M. Tóth Zsolt művész lányával, Tóth Armillával, aki jelenleg a jégbárban dolgozik, tőle számos érdekességet megtudtunk a Váci utca különlegességéről.
 
Hogyan született meg ez a lenyűgöző bár, Magyarország jelenlegi leghidegebb helye?  Egy régi álom megtestesülése volt, vagy csupán egy spontán ötlet, egy "vágjunk bele" lelhetőség?
 
Úgy gondoltuk, hogy Budapestre is el kell hozni az Európa más részein nagyon kedvelt jégbárt, hogy a fővárosunkban is legyen egy ilyen hűvös és lenyűgöző helye az embereknek.
 
Mennyire vettétek alapul a többi országban lévő jégbárokat? Egy meglévő sablon alapján dolgoztatok, vagy próbáltatok elrugaszkodni a többitől, valami igazán újat nyújtani ezzel?
 
Minél inkább az egyedibbre törekedtünk, mind a belső, mind a külső térben lévő kinézet lényegesen elüt a többi jégbártól. Így például egy Han Solo látható az előtérben, ami máshol nem található meg, ugyanis a többi bárban a medvék és mamutok vannak, míg nálunk a Star Warsból ismert kapitány.
 
A hely több szempontból is kivételes, elsősorban édesapád munkájának köszönhetően. Ha jól tudom, különleges szobrok találhatók meg a bárban. Mesélj róluk kérlek.
 
Több jégszobor van, ami úgy lett elkészítve, hogy bele lettek gravírozva a formák és így gyönyörű képeket lát az ember, amik mintha buborékokból lennének, de nem, ez a gravírozás hatása. Egyébként ez egy nagyon komplikált folyamat, de nagyon szép a végeredménye. Ugyanakkor inkább arra törekedtünk, hogy nagyobb, látványosabb jégszobrokat állítsunk ki bent, például azért, mert a turisták nagyon szeretnek velük fotózkodni.
 
Magyarországon ez egy nagyon újkeletű dolog, így a vélemények terén elsősorban a külföldiek, azon belül is különösen azok véleményére lehet építeni, akik több jégbárt, jéghotelt is megjártak már. Mi ezen vendégek meglátása a helyről?
 
Általában nagyon pozitív véleményeket mondanak, sokan megjegyzik, hogy már voltak ilyen helyen, de mégis a budapesti a legkedvesebb élményük., ami elsősorban a más helyekhez képest nagyobb és több szobornak köszönhető.
 
Amikor benn voltunk az előbb, láttunk olyan vendégeket, akik telefonnal, Skype-on keresztül osztották meg ismerőseikkel azt, amit épp látnak. Gyakoriak az ehhez hasonló momentumok?
 
Igen, nagyon sokszor az az első dolguk a látogatóknak, hogy közlik az ismerőseikkel, azt, hogy épp hol vannak és mondogatják, hogy "Gyere te is, ki kell próbálnod, annyira különleges!"
 
Ez gondolom annak tudható be leginkább, hogy a budapesti jégbár hasonlít a leginkább egy miniatűr "sarkköri múzeumra", ahol kellemes italozgatás közben járhatjuk körbe a gyönyörű helyiséget.
 
Igen, abszolút a látványosságra ment a hangsúly, ráadásul 4-5 havonta cserélődnek a jégszobrok a párolgás miatt – annak ellenére, hogy hűvös helyen vannak tárolva –, így aki látta a jégbárt, az se látta teljesen, hiszen néhány hónap múlva, miután járt itt, újabb élménnyel szembesülhet, mikor visszatér mondjuk fél év múlva.
 
A jégbár rendelkezik egy nagyon hangulatos, "magyaros" beütéssel. Ez szándékos volt, vagy csak egy kis plusz, ami így sikerült?
 
Igen, mivel Magyarországon, azon belül is a fővárosban van, ezért többek között a Lánchíd egy jégből készült mása is megtalálható bent.
 
Több mint 10 tonna jég található átlagosan a bárban, hogyan kerülnek ide ezek az óriási tömbök?
 
Egy speciális jégkamrából kerülnek édesapám műhelyébe, ahonnan a faragás után kerülnek ide.
 
Ha én otthon szeretnék csinálni egy, az itteniekhez hasonló jégtömböt, az sikerülhetne, vagy házilag ez lehetetlen?
 
Házilag előállítva ilyen szép, tiszta jeget nem lehet csinálni, ez speciális eljárással történik. Az általunk használt jegeknél a víz belülről fagy meg kifelé, nem úgy, mint otthon a fridzsiderben, ezért lesznek ilyen szépek a nálunk látható művek.
 
Édesapád révén nagy rálátásod van abban, hogyan készülnek ezek a lélegzetelállító szobrok, elárulnád, hogy miként készülnek az alkotások, miket használ a művészúr?
 
Többek között láncfűrészt, vésőt, vasalót és esetleg még hajszárítót is.
 
A jégbár nem csak egy látványosság, hanem remek alternatív szórakozási lehetőség is. Mivel várjátok az ideérkező vendégeket?
 
Akik betérnek hozzánk, azok jégpoharakból ihatnak frissítőket, 12 koktél közül lehet választani, amiből kettő alkoholmentes.. Italcsúszdából lehet inni alkoholos italokat, jégbútorokon pihenni. Vannak időszakos különlegességeink is, például levesek. Születésnapokat is lehet tartani, többen állítottak már be tortával és buliztak a bárban.
 

 

 


Szerző:
slawter
Győr
Férfi
1991
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Váci Világi ViharomVáci Világi Viharom
Általában az élet apró örömei közé tartozik vidéken, ha lakhelyünk bekerül a televízióba. Most a helyzet kicsit más volt, ...
Gazdagrét, avagy ahogy egy kívülálló látjaGazdagrét, avagy ahogy egy kívülálló látja
A kerület olyan érzést kelt az emberben, mintha egy nagy közösség kellős közepébe csöppenne. Csönd van és nyugalom, az emberek ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: