Kultúra/Kiállítás

Mary Poppins fotói

2012. 09. 29. • Szerző: deakvera
Mary Poppins fotói

Vivian Maier neve még csak pár éve került a köztudatba, ám különös története gyorsan terjed a világhálón. Mind a szakmabeliek, mind a laikusok érdeklődően figyelik a titokzatos hölgy fényképeinek felbukkanását.

 

1926-ban született francia édesanya és osztrák-magyar édesapa gyermekeként New York-ban, 1956-tól dadusként dolgozott, ismerősei is furcsa teremtésnek írták le, igazi Mary Poppinsként. A fényképezést autodidakta módon tanulta. Robert Frank, Ansel Adams és Lewis Hine albumai mind ott voltak könyvespolcán és számos újságot gyűjtött, valamint fotókiállításokon és filmvetítéseken is sokszor látták. Negatívjait nem a nagyközönségnek szánta, valószínűleg csak a gyerekeknek mutatta meg, majd bedobozolta őket.
Nehéz anyagi helyzete miatt egész életműve (negatívok, fotós eszközök, albumok, videók) árverésre kerültek. 2007-ben egy licitálás közben John Maloof ingatlanközvetítő bukkant rá munkáira, amikor Chicago-ról keresett fényképeket, így kerültek hozzá Vivian fotói. Később rájött, hogy nincs olyan kép köztük, amit eredeti céljára felhasználhatna, ellenben több mint százezer negatívot talált Maier dobozaiban, Chicago és New York utcáit, embereit ábrázolva. Maloof a www.kickstarter.com oldalon próbált pénzt gyűjteni Vivian képeinek terjesztéséhez. Húszezer dollárt kért, kétszázezret kapott. Egy negatív kezdetben 80 dollárért kelt el az eBay-en, ma már 1800-5000 dollárt ér egy kópia. A világ különböző tájain érdeklődnek munkássága iránt. Az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban, Dániában és Norvégiában állították ki ez idáig a műveit, valamint 2011-ben egy könyv is megjelent róla Vivian Maier: Street Photographer címmel. Nemsokára pedig egy dokumentumfilmet is bemutatnak történetéről, amelynek a ”Finding Vivian Maier” címet adták.
A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, egy 2013-ra tervezett nagyobb európai turné előtt szervezhette meg ebből a különleges fotográfiai hagyatékból a bemutatót. Ez a kiállítás ebben a formában még sehol sem volt látható. A képeket a jogtulajdonos szerződött partnere, a Howard Greenberg Gallery jóvoltából állíthatták most ki.
A kiállításra szánt ötven darabot a Mai Manó Ház rendezési elve szerint állították ki. Amint belépünk az ajtón rögtön egy önarcképpel találkozhatunk. A kiállított képek szép ívben az életéről mesélnek. A csodálatos fotók között láthatunk közeli portrékat, utcarészleteket, épületeket, gyerekeket, időseket, érdekes arcokat, érzéseket, hangulatokat. A könyöklő újságárus képénél keressétek a magyar hivatkozást az újságok között! Mindegyik teremben el van rejtve néhány önarckép, ezeket érdemes összehasonlítani egymással, milyen szögben, minek a tükröződésében és mit vagy kit csempész még maga mellé Vivian a 6x6-os formátumú fényképeire. Először egy kis formátumú fényképezőgéppel, egy 6x9-es Kodak Brownie-val fényképezett, majd egy év múlva vett egy igen drága Rolleiflex gépet, amivel négyzet alakú képeket készíthetett az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig.
 
Az egyik teremben egy kis monitoron a Maloof gyűjteményből származó képek futnak.
A kiállításon egy különleges nevelőnőnő bemutatja, hogyan látja a világot maga körül, szokatlan, lenyűgöző és fantasztikus. Csak meg kell nézni és azonnal beleszeretsz!
 
A kiállítás szeptember 20. és november 25. között tekinthető meg a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház kiállítótermében (1065 Budapest, Nagymező u. 20.), minden hétköznap 14-19 óra között, valamint hétvégén 11-19 között.

 

 


Szerző:
deakvera
Budapest

1989
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Tanulás játékosan - Megnyitott a Tutanhamon MuseionTanulás játékosan - Megnyitott a Tutanhamon Museion
A belváros szívében a körút egy régi társasházának első emeletén talált helyet a Tutanhamon Museion. Talán nagyon kevés ...
Szépművészeti szinesztéziaSzépművészeti szinesztézia
Talán ázott sötétségben látszik csupán az erős fény. Talán szeptember 13-a volt a legalkalmasabb időpont a Múzeum + Irodalom ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: