Gasztro

Mentsük meg a süniket!

2014. 03. 24. • Szerző: Nagyfügedi Gergely
Mentsük meg a süniket!

Igen örömteli dolog, hogy egyre több süni él hazánkban. Mi sem bájosabb, mint amikor egy békés, picit esetlen mozgású süni átcsoszog a lábunk előtt, egy nyári estén. Esetenként, sajnálatos módon előfordul, hogy a figyelmetlen autósok elütnek párat ezen barátságos, jámbor jószágok közül.

Ha volán mögé ülünk, ne csak a szokványos dolgokra figyeljünk, hanem véssük eszünkbe, hogy bizony más, emberi szeretetre méltó teremtmények is rátérhetnek az útra. Bokros, erdős területeken áthaladó szakaszokon igyekezzünk észrevenni a süniket, és próbáljuk kikerülni őket!
Előfordul, hogy ez nem sikerül, és elgázolunk egy ilyen szerencsétlen állatkát. Ebben az esetben, egész bizonyosan a megboldgult kis emlőske is úgy találná helyesnek, ha ízletes vacsoraként szerezne további örömöt az emberiség számára. Nekünk és családunknak.
Ezt szerencsére ősi receptek kavalkádja teszi lehetővé. E három, fenti kép azt mutatja be, ahogyan éppen a szabadban készül a süni-csemege. (Tarany 1984. Fotó: M. Soós György.)
Balról jobbra: Az örök álomra szenderült süni begyűjése, “hámozás”, grillezés.
A grillezés a legjobb választás, ha a szabadban szeretnénk újrahasznosítani e, halála után is hasznos négylábút, de otthon, a konyhában főzve is pompás csemege.
 
A hozzávalók (4 személyre):
250g süni, 500g tészta, 30ml olívaolaj, 1 közepes hagyma, 125ml víz, 60ml száraz vörösbor, 4 friss tojás, 60ml tejszín, 100g parmezán sajt.
Elkészítés:
Távolítsuk el a süni bundáját, majd csontozzuk ki az állatkát. Húsát kockázzuk fel és fűszerezzük be. Hámozzuk meg a hagymát és azt is daraboljuk fel.
Készítsünk elő egy tálat és üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejszínt. Szórjuk rá a sajtunk felét. Öntsük fel jól vízzel és kezdjük forralni. Ha már forr a víz, adjuk hozzá a tésztát.
Egy serpenyőbe szórjuk bele a még ilyenkor is melegségre vágyó süni darabjait, valamint a hagymát és öntsük nyakon olívaolajjal. Közepes lángol kezdjük sütni. Ha üveges a hagyma, öntsük rá a vörösbort, majd csökkentsük a hőt.
Közben elkészült a tészta. Vegyük ki, szűrjük le. A tésztánk összekeveredett a tojással és az olvadt sajttal. Picit hűlni kell hagyni.
Egy nagy tálba keverjük össze a sajtos-tojásos tésztát a hagymás-sünivel.
Ugye maradt még 50g parmezán sajtunk? Mondtam, hogy csak a felét szabad rátenni az elején. Tessék most a maradékkal megszórni az étket. Így ni. Kész is. Jó étvágyat!
Ugye milyen finom? A sünik olyan ennivalóak!


Szerző:
Nagyfügedi Gergely
Budapest
Férfi
1983
Követem
Feketén Aztán Fehéren
Mentsük meg a süniket!
Momentán Társulat – Ketten
Momentán Társulat – Felnőtt mini. Ilyet még nem láttunk
Emlékszel a kaland, játék, kockázat könyvecskékre? Itt a vérben tocsogó, felnőtt verzió!
Tapi-nyuszit életveszély fenyegeti: én! Állítsatok meg!
Mystery Gang koncert az Orfeumban
Tűz Északról
Lánybúcsú (filmajánló) - Korlátolt és közepesen közönséges
Blackbird (Szkéné Színház) – Pedofil vagy áldozat?
Nyílt levél az örményeknek
Államérdekből - Hány politikus megy moziba, ha a korrupció a téma?
Még össze sem forrtak a csontok, máris újra törtek - HCW Megszállás
A Magyar Pankráció forradalma – itt igazi vér folyt
Kullancs eltávolítása - Veszélyes hazugság terjed a neten!
Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hűvösen szereti
Vállapos sportolók – Egy film az élsportoló katonáinkról
Új Robin Hood a színpadon. Még a gázárakat is simán lenyomja!
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után? Horrorszínház Budapest
Versenyben a magyar artisták – Jön a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Új, titkos taktika a neten! Akár havi 10 000 eurót is kereshetünk?
Miért nem ufó-kutatókat rabolnak a földönkívüliek?
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.
Tegnap még állt
Nem válogattál be? – Nyílt levél Brad Pittnek
Fenmo – Többezer éves tradíció a Nagycirkuszban
Falatka - cápatámadás áldozat
Reklamációm akkora baromság volt, hogy azt már jutalmazták!
Panaszlevél a hotelnek

« Előző cikk
Következő cikk »
Túl a csúcsonTúl a csúcson
Felháborodott hangú nyilatkozatot adott ki a Magyar Gasztronómiai Egyesület, amelyhez neves éttermek, köztük Michelin csillagos ...
Fergeteges Farsangi bál a szigetmonostori Bacchus Vendéglőben!Fergeteges Farsangi bál a szigetmonostori Bacchus
2014 február 15 - én Szombaton este 19 órától, éjjel 1-ig ...

Legnépszerűbb cikkek »
MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!
Napjaink megannyi kábelcsatorna kínálatában sokszor ütközünk fel az ételekhez kapcsolódó műsorokon. Hol termesztik a hozzá ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: