Itthon/Világ

Mi lesz veled emberiség, ha eltűnnek a méhek?

2015. 08. 04. • Szerző: istefán
Mi lesz veled emberiség, ha eltűnnek a méhek?

Albert Einstein jóslata jutott eszembe, mely szerint kb. négy évvel élhetné túl az emberiség a méhecskéket, ha ezek mind kipusztulnának, és valószínűleg igaza lehet, hiszen ha nincs beporzás nincs termés, oszt mohát rágcsálva kötve hiszem, hogy pocakot eresztenénk.

Ez akkor villant agyamba, amikor egy méhész barátommal beszélgetve, arról panaszkodott, hogy szinte méhek nélkül maradt, mert valami titokzatos betegség tizedeli e szorgos kis állatkákat.
Jobban mondva nem tizedeli, hanem tíz százaléka se maradt meg a méhcsaládoknak, ott áll a sok kaptár üresen mint egy kísértetváros a horrorfilmekben.
Valami horror van is a dologban, mert nem csak úgy egyszerűen elpusztulnak a méhek, hanem sok esetben negyven ötvenezer tagú méhcsaládok tűnnek el egyik napról a másikra, otthagyva csapot papot, azaz a mézet, lárváikat, királynőjüket, és többé nem lehet megtalálni még a tetemeiket sem.
A furcsa még az, hogy az elhagyott kaptárak közelébe se más méhek, se méztolvajok, de még a viaszmoly se közeledik, mintha egy láthatatlan védőburok venné azt körül.
Ez egy világviszonylatban észlelt jelenség, oka egyelőre ismeretlen, de neve már van, és úgy hívják, hogy CCD (Colony Collapse Disorder), magyarul egyszerűen kaptárelhagyás.
A tömeges méhpusztulásért lehet okolni a klímaváltozást, a vegyszereket, a különbnél különb sugárzásokat, a gén-modifikált növényeket, de ez a kaptárelhagyás annyira kísérteties, hogy sok kutatónak még háta is lúdbőrözik, amikor erre gondol, nem találva rá egy épkézláb magyarázatot.
Nem mondhatni, hogy könnyű megfejteni, természetes keretek között kutatva, e rejtélyes jelenség okát, de lehet találni néhány magyarázatot, ha a természetfeletti zónákban keresgél az ember.
Azt ugyebár feltételezhetnők, hogy a repülők által levegőbe eregetett alumínium nanorészecskék miatt, a méhecskék is Alzheimer kórt kapnak, akárcsak az emberek, és elfelejtik a hazafelé vezető utat, de ez nem valószínű, mert akkor valahol csak megtalálnák őket.
Azt is feltételezné az ember, hogy a nyugati méheket eltérítik a keletiek és fordítva, de ez sem valószínű, mert akkor nem panaszkodnának mindkét égtájon, no meg nem tűnnének el a semlegesnek számító vadméhek.
Ha viszont feltételezzük, hogy létezik egy miénkkel párhuzamos világ, ahova alkalomadtán át lehet ruccanni, akkor ezzel már magyarázható lenne ez a tömeges méhvándorlás, hiszen a muslicák eltűnése és megjelenése is csak ezzel magyarázható. No, de miért nem jelennek meg újra a méhek, és miért nem nyúl semmi az elhagyott kaptárakhoz?
Nem marad más hátra szerintem, csak egy konspirációs teóriát felállítani, mely szerint földönkívüli méhészek praktikáival állunk szemben, akik befogva a méhcsaládokat áttelepítik őket saját bolygójukra mézet termelni, egy ember számára ismeretlen virtuális burkot húzva a kaptár köré.
Ezt két okból is tehetik, vagy azért mert meg akarják menteni a méhecskéket a pusztulástól, vagy ismervén Einstein számításait, el akarják népteleníteni a Földet, hogy majd alkalomadtán simán elfoglalhassák.
De bármi is lenne a magyarázat, nem ártana egy kissé jobban odafigyelni ezekre a hasznos kis állatokra, és valamiként meg kellene védeni őket a kipusztulástól, ha nem akarjuk, hogy éhkoppot nyalogassunk lépes-méz helyett.
 


Szerző:
istefán
Kolozsvár
Férfi
1959
Követem
Globálisan gondolkodva
Bûn és büntetés
Reszket a gatyám mert...
A kötelező biztosítás
Úgy fizet az ASIROM, hogy ettől magam elsírom
A demokrácia sötét oldalán
Menekültek vagy honfoglalók?
A pénz rabjai vagyunk, de szabadok akár indián John a rezervátumban
Burned-out: azaz kiégve. De annyira fiatalon?
Mi lesz veled emberiség, ha eltűnnek a méhek?
Miért lopjátok el az életet?
A nagylelkűség ára
Fejet cserélhetünk nemsokára
Nyakunkon a defláció!
Az ördög lehelete
Intelligencia és civilizáció
Zöldülő marslakónak lenni
Mi lesz az atomfegyverekkel, ha időnap előtt bekopog a nukleáris télapó?
Pólusváltás vagy háború?
Lesz-e az Ebola vírusának ellenszere?
A betegségek nem csak az űrből jönnek
Jaj neked te szegény ördög!
Piac és demokrácia
A fekete doboz
Narkót adok nektek, földi mennyországot!
Füstöljek, vagy füstölögjek?
Infláció és defláció
Ha egy UFO -ban születtem volna...
A mezei tapsifüles és a vegyi fegyver
A halálcsillag
Klímafegyver és hidegháború
Fogyókúráznék
Volt élet a Marson, de miért tűnt el?
Félelem nélkül is reszketek
Csókhiányban szenvedünk
Katasztrofális a katasztrófavédelem
Egy menő orosz divat
Elfordul, vagy felfordul a világ?
Fordulat a bankvilágban?
Halhatatlanok leszünk!
A gondolat tuningol?
A lyukakról általában
A valódi műhús szelet
Kié a Föld holdja?
Bolond, vagy félkegyelmű
ITT A JÉGKORSZAK A KANYARBAN!
A Bűvös dátum: 2012. december 22.

« Előző cikk
Következő cikk »
Menekültek vagy honfoglalók?Menekültek vagy honfoglalók?
Gondolkodom, tehát (elég jól meg)vagyok; egyelőre, a gondom csak az, hogy mások gondolkodása (vagy nem gondolkodása) létem ...
Puskás Petiék Velencén önkénteskedtekPuskás Petiék Velencén önkénteskedtek
Puskás Peti most először áll át a túloldalra: az EFOTT-ozó közönség sorai helyett a színpadra. A fesztiválrajongó öccsével, ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: