Könyv

Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló

2012. 12. 12. • Szerző: Gawain312
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló

Müller Péter gondolatait, tanácsait ezúttal tematikus formában „Örömről, játékról, önfeledtségről” címen tolmácsolja. Bár még nem egész egy napja forgatom, egyre-másra ismerős gondolatok, addig meghatározhatatlan érzések kapnak nevet és öltenek határozottabb formát.

 

Gondolatai felidézik Hamvas Béla, Deepak Chopra és Márai Sándor általam régebbről is ismert gondolatait. Szót ejt a bennük rejlő szolid derűről, ami az én életemet is meghatározza. Segítségével megtanul az ember önmagára figyelni, vagy épp, mikor terhessé válik, elfeledkezni róla. Szépséget mutat szavaival ott, ahol meg sem fordulna fejünkben keresni azt.
Gazdálkodni mindazzal, mely születésünktől fogva áll rendelkezésünkre, kísérő, vagy épp kísértő emlékek egy másik „én” helyzetéből. A ragaszkodás, a birtoklásvágy félelmetes démonát könnyű, de komoly szavakkal segít kiűzni mindennapjainkból. Megmutatja az önmagáért való jókedv egyszerű, de semmiképp sem mindennapi jelenségét. Teszi mindezt rövid, önálló, gyakran csak egy-egy mondat hosszát bíró gondolat erejéig.
Meglepve olvastam arról a játékos, éber és önfeledt (mert a kettő nem ellentéte egymásnak) lényről, ami odabent bujkál és szüntelen szórakoztat, ha az ember megtanul rá figyelni. Egykor közönyként azonosítottam mindezt. A jövő felé való érdektelenségemnek. Müller azonban rámutat, hogy ez inkább csak egy ellazult állapot, egy könnyedebb lelki „testtartás”. A jelenben teremtődő jövő, melybe akarata szerint mindenkinek van beleszólási joga. Szóba kerül a szeretet, boldogság, öröm, kétely, fájdalom, bánat és az a lehetőség, hogy mindezeket befolyásolhatjuk.
Az önsajnálatról is esik egy-két keresetlen szó. Én is átestem ezen a periódusomon, sőt sokszor újra átélem, igaz ma már sokkal kevesebb időm és ritkábban rabolja. Ennek oka, az eltökéltségem, hogy a jó dolgokra figyeljek és játékos emberként hamar megtalálom ezeket.
A cím, Útravaló, kérdéseket vet fel bennem (amikért természetük okán rajongok). Melyik útra való? Míg otthonról a mókuskerékbe megérkezünk, vagy míg az iskola kapujától a közeli kocsmába megyünk? Vagy arra az útra, amikor céltalanul kilépünk az ajtón és nem is sejtjük merre visz majd a lábunk? Esetleg arra a rövid pillanatra, amíg ezen a Földön bejárjuk az utat, amit mi alakítunk?
És hogyan használjuk ezt az útravalót? Egy ütemben olvassunk el annyit, ami az úton idő szerint rendelkezésünkre áll? Mi végre? Az ilyen és ehhez hasonló kötetek használatára Hamvas Béla határozott módszertant írt le. Ennek lényegét kívánom megosztani, saját szavaimmal. A könyvet csapd fel, csak úgy véletlenül, és olvass. De ne olvass többet három gondolatnál, vagy egy hosszabb fejezetnél. Adj időt magadnak, hogy megéld az olvasott gondolatokat. Húzd alá, ami fontos, jegyzetelj a margóra, bővítsd ott, ahol hiányosnak érzed.
A fenti gondolat tükrében joggal merülhet fel, hogy én magam nem fogadtam meg saját tanácsaimat. Igaz, valóban végigolvastam a gondolatokat sorban. Ennek egyetlen célja volt. Mégpedig nem az, hogy könnyítsek terheimen, hanem az, hogy tudjam, mit ajánlok az érdeklődők figyelmébe. És mindazoknak ajánlom, akik hajlamosak időről időre elveszni a körülmények, az események tajtékzó sodrásában. Riasztó világban élünk, ez tény, de egyedül mi változtathatunk rajta, ha belülről változtatunk.

 


Szerző:
Gawain312
Gawain312
Budapest
Férfi
1985
Követem
A wild guess
A történetmondás jövője
Öt hangon - Pentatonix
Francia csavar - Az elismert Alföldi
Akikről nem beszélünk
Árulkodó kereső
The Piano Guys - A világ 7 csodája
Nyelv és diploma
Ponci a hős
Bábel-effektus
A gyilkosság illúziója - könyvajánló
Ayreon – The Human Equation
Villámcsapás – filmajánló
Hawking – Zseni a vásznon
Különleges alkalom
Neverwinter Online
Egyenjogúság? Kérdés?
A jó kalmár a világ jótevője - Kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban
Idegenek a városban
Nyugtalanító kétség
A divat új Püthiája?
The Piano Guys
Hiányos adatok
A nézettségi hadjárat áldozatai
A munka hálója
Crescendo
Hogyan lettem hiánycikk?
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi Színház
Logikai bukfenc
Tanulás és öröm
A végéről kezdve – Bródy János – Az Illés szekerén
Ámítástechnika mesterfokon
A diákokat lelövik, ugye?
Célok és módszerek – Soron kívül
Célok és módszerek – Második rész
Tabuk nélkül
Collateral – A halál záloga
Duncan Shelley – Az igazság napja
Órák - filmajánló
Célok és módszerek - Gondolatok a diákok tüntetéséhez
Gondolatok az Útravalóhoz Müller Péter „Az élet művészete” című előadása alapján
Bohumil Vurm: Európa titkos története
Démoszthenész másképpen - A király beszéde
Müller Péter: Útravaló - Könyvajánló
Munka és magánélet
A legdrágább kincs
A nevem Khan - Film ajánló
Churchill nyomában - könyvajánló

« Előző cikk
Következő cikk »
Illyés regény folytatásbanIllyés regény folytatásban
Kultúr történelmünk egy újabb darabja, illetve annak egy részlete látott napvilágot minap a Holmi folyóirat novemberi számában. ...
A pörgő bogár
Felhúzós katica pörög a téren össze-vissza és, ha kitáncolta magát, újra felhúzza a pici gyerek kéz, hogy a pörgést láthassa ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: