Kultúra/Kiállítás

Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló

2013. 03. 07. • Szerző: NSI16
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló

Ki ne emlékezne diákéveire, amikor kötelező jelleggel, osztályfőnöki óra keretén belül kellett különböző unalmasabbnál unalmasabbnak tűnő kiállításokat végignéznie? Talán nem vagyok egyedül, akinek a kiállítás szóhoz az „unalmas” esetleg az „egyhangú” jelzők társultak képzeletben, mire elvégezte a középiskolát. A MURDER - A GYILKOS TÁRLAT azonban olyan kiállítás, amely rendhagyó módon valami egészen új élményt nyújt a látogatóknak.

 

Az elmúlt tíz évben a hazai közönség is bepillantást nyerhetett az interaktív kiállítások világába, ellátogathatott a Titanic fedélzetére, vagy éppen a földönkívülieket kutatót szent helyének számító 51-es körzetbe is. Az interaktív kiállítások a passzív szemlélőből „aktív szereplőként” kívánják bevonni a látogató közönséget, miközben törekednek az élmény-faktor folyamatos növeléséről. A különböző világsikernek mondott kiállítások színvonalai erősen változónak mondhatóak, ám a magyar ötlet alapján megvalósult MURDER - A GYILKOS TÁRLAT valódi szenzációt ígér. A Nyugat-Európába készülő kiállítás szervezői a hazánkba látogató külföldi vendégekre is gondolva angol, spanyol és német nyelvű tárlatvezetéssel is biztosítják, hogy több náció is élvezhesse azt a borzongást és rejtélyt, amit a tárlat ígér.
De miről is szól maga a kiállítás? A Murder egy olyan utazásra invitálja a téma iránt érdeklő közönséget, melynek során bepillantást nyerhetünk a történelmi korszakok leghírhedtebb gyilkosainak elméjébe, megismerhetjük történetüket és átélhetjük a borzalmat, a Murder ugyanis szinte minden érzékszervünkre hat, így egészen különleges élménnyel ajándékozza meg azt, aki belépőt vált erre a gyilkos túrára. Összesen 21 szobán keresztül haladva olyan kegyetlen történelmi alakokkal találkozhatunk, mint Báthory Erzsébet, Vlad Tepes/Drakula gróf, Hasfelmetsző Jack vagy éppen Al Capone, ám ezen túlmenően a gyermekkorú gyilkos, a Ku-Klux Klán, a perverz gyilkos bohóc, a texasi láncfűrészes és a kannibál Hannibal Lecter inspirálója is bemutatásra kerül a tárlat során.
 
A Murder-nek a Vörösmarty téri impozáns üvegpalota ad otthont, a tárlat már a belépéskor is valami egészen más, világszínvonalú élményt ígér, mint az eddig megszokottak. Miután jegyet váltottunk, 6-10 fős csoportokba osztanak minket, és mindenki kap egy fülhallgatós mikroport-szerű készüléket, amelyen keresztül a kiállítás „hangsáv része” hallgatható meg. Ahogyan haladunk szobáról szobára, a fülhallgatón keresztül kristálytiszta minőségű aláfestő zene, a történethez tartozó hanghatások, és a kellemesen ismerős narrátor hangja hallható, aki a tárlatvezetés során nem csak a száraz információkat osztja meg velünk, hanem valódi hangulatfestő szöveggel ajándékoz meg minket, látogatókat. Egy-egy szoba egy-egy gyilkos rémtetteit mutatja be számunkra rendkívül átélhető módon, minden szobában van ugyanis legalább egy olyan dolog, amely életre kel vagy kipróbálható: bepillanthatunk az Abraham Lincoln-gyilkosság kulisszái mögé, véres karók emelkednek ki a földből, gengszterháború szemtanúi lehetünk, holttestek lógnak a plafonról, lanofkában utazhatunk vagy éppen lumineszkáló eljárással felfedhetjük egy sorozatgyilkos műhelyének falán található több liter vért. A kiállítás csúcspontjainak számomra mégis egy villamosszékes kivégzés, valamint az a szoba számított, ahol a texasi láncfűrészes gyilkos rekonstruált otthonában egy elemlámpával maguk a látogatók fedezhették fel a borzasztóbbnál borzasztóbb szörnyűségeket.
 
A körülbelül 1 órás tárlatvezetés végén relaxációs szobába érkezünk, ahol kellemes, nyugalmat árasztó környezetben a szörnyűségek után visszahangolhatjuk lelkünket a Murder-en kívüli világra. Itt volt az a pont, amikor azt éreztem: a kiállítás szervezői mindenre gondoltak!
 
Úgy gondolom ahhoz, hogy egy kiállítás minél nagyobb látogatótömeget becsábítson, a MURDER- A GYILKOS TÁRLAT által kijelölt úton kell haladni a jövőben is. A tárlat ugyanis valóra váltja „ígéretét”, vérrel és holttestekkel teli interaktív utazás élményét hozza el számunkra, amit valószínűleg hosszú ideig nem fogunk elfelejteni. Kizárólag 16 éven felülieknek!
 
 

 


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Mi kell a boldogsághoz? - Lee Dong Chun fotókiállításMi kell a boldogsághoz? - Lee Dong Chun fotókiállítás
Legtöbbünknek a Csörsz utca hallatán rögvest a MOM Kulturális Központ, vagy ha ez előbbi nem is, de a MOM Bevásárlóközpont ...
Négy kiállítás, csupa élmény - Utazás kiállítás 2013Négy kiállítás, csupa élmény - Utazás kiállítás 2013
Bár folyamatosan nő az interneten való szállásfoglalás, továbbra is népszerű a budapesti Utazás Kiállítás. Az idén 36. alkalommal ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: