Kultúra/Kiállítás

Múzeumok éjszakája a Fővárosi Nagycirkuszban

2012. 06. 21. • Szerző: Kata7555
Múzeumok éjszakája a Fővárosi Nagycirkuszban

A kultúra hozzátartozik az életünkhöz, formáljuk, hagyományokat őrzünk, tápláljuk. Fontos, hogy már gyermekkorban megmutassuk a gyerekeknek mennyi mindent tanulhatnak egy-egy olyakor unalmasnak tűnő múzeumlátogatás során.

 

Kiváló alkalom nyílik erre az évente megrendezett Múzeumok éjszakáján.
Több, mint 100 helyszín várta 2012. június 16-án a főváros különböző pontján az információra éhes érdeklődőket a Múzeumok éjszakája programsorozat.
Idén először pillanthatott be a nagyközönség a Fővárosi Nagycirkusz kulisszái mögé. A szórakozni vágyó gyermekek és felnőttek egyaránt szájtátva figyelhették már a bejárat előtt is az artistákat. Az épületbe lépve csak kapkodtuk a fejünket, hiszen az aulában több cirkuszi alkalmazott kisebb csoportokat vonzott maga köré. Több lurkó piros bohócorral szaladgált a folyósokon, szüleik pedig a levegő kapkodásával próbálták megmagyarázni nekik, hogy ennek nem lesz jó vége a sok futkározásnak (természetesen hasztalan volt az érvelés). A cirkusz ruhatárában fényképeket lehetett készíteni cirkuszi kosztümökben, többek között a bohócjelmezben, artisták csillogó kosztüm különlegességeiben, konferanszié jelmezben. Itt a felnőtt is gyermek lehetett újra, rengeteg viháncoló anyukát és apukát láthattunk, amint éppen egy keménykalapot vagy egy bohócsipkát próbált a fejére tuszkolni, majd egy ismerős arcot keresett, hogy valamilyen fényképező alkalmatossággal megörökíthessék második gyermekkorának megélését.
Az aula különböző részei más és más meglepetéseket tartogattak. A zsonglőr fiatalember színes karikáival nyűgözte le az érdeklődőket. Tovább haladva az ifjúság mutatta be tehetségét és artista mozdulatok sokaságával ösztönözte arra a látogatókat, hogy pár perc erejéig figyelmüket a „kicsiknek” szenteljék.
A tűznyelő még a szombati meleg ellenére is vonzotta a tekinteteket és a gyermekek csillapíthatatlan kíváncsiságát.
Ezzel persze nem fejeződött be látogatásunk, hiszen még csak a földszintet se hagytuk el, az emeleten a múlt korok kiállított kosztümjei és újságcikkek, megsárgult fényképek bizonyították, hogy milyen régóta szolgálja már ki a nagyközönséget e varázslatos hely.
A nézőtérre normál esetben csak jeggyel juthat be az ember, ezen a napon a legkiváltságosabb nézőhelyekre is leülhettek a cirkuszlátogatók.
Az emelet elhagyása után a porondot is birtokba vehették a kíváncsi bámészkodók, annak reményében, hogy újabb titokra derül fény. Nem is tévedtek, hiszen a függöny mögé pillanthattak a szemfüles látogatók.
A cirkusz kiváló, egész estés programmal készült a nézők számára. Nemcsak az előadások voltak jól szervezettek és szórakoztatóak, hanem az előadások között is fent tudta tartani a vendégek érdeklődését. Megmutatva, hogy napjainkban is tudnak újat mutatni a nagyközönség számára.
Aki a Múzeumok éjszakáján nem jutott el a Fővárosi Nagycirkuszba az se búslakodjon, hiszen 2012.06.23-án szombaton a hastáncvilág kiemelkedő tánciskolája veszi birtokba a porondot. A Yasmina Hastánciskola előadását láthatjuk. Kiváló táncosok szebbnél-szebb ruhakölteményben, gondosan tervezett és gyakorolt koreográfiák segítségével nyújtanak egészestés szórakozást az érdeklődők részére.
 
 
 
Kormos-Rényai Katalin

 


Szerző:
Kata7555
Budapest

1985
Követem
Egy különleges éjszaka a Fővárosi Nagycirkuszban
A szürke ötven árnyalata
Gyorsulás a belvárosban II.
Elvis zenéivel egy szombat este
Cirkuszi kavalkád
Tanulás játékosan - Megnyitott a Tutanhamon Museion
Két keréken a magyar utakon
A Kopaszi gát, mint a nyugalom szigete
A varázslatok birodalmában
Múzeumok éjszakája a Fővárosi Nagycirkuszban
Final Cut – szerelmes film a film szerelmeseinek
Otthon, édes otthon, a Fővárosi Nagycirkuszban
„Életfogytig a fájdalom börtönében? Felfüggesztve!”
Bodies 2. Kiállítás
Bodies2 - Látogatás egy különös világban
Profana premier
Kis vasárnapi művelődés a Szépművészetiben
Divattervezés a ruhákon túl – Design a háztartásban
A tánc, mint mozgásforma
A futás öröme
Parasztopera, avagy ilyen is lehetett az élet vidéken
Lovaglás - első lépések
Csokoládé múzeum
Egészséges élet

« Előző cikk
Következő cikk »
Világpremier a Belvárosi SzínházbanVilágpremier a Belvárosi Színházban
A 2011 nyarán bemutatott nagysikerű Esőember-adaptáció (Kulka János, Nagy Ervin) után, most újabb Oscar-díjas történetet ...
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Egy titokzatos, ígéretes ám ismeretlen okból meghiúsult első randevúm épp egybeesett egy szintén ígéretes és jól sikerült ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: