Technika/Életmód

Nem csak a saját, de családtagjaink egészségéért is felelősek vagyunk

2013. 02. 27. • Szerző: tokatica
Nem csak a saját, de családtagjaink egészségéért is felelősek vagyunk

Úton-útfélen hallhatjuk, hogy a magyar nemzet átlagos egészségi állapota jóval rosszabb, mint a fejlett északi- vagy nyugat-európai országok lakosaié. S nem csak az átlagéletkor alacsonyabb, hanem kevesebb az egészséges életévek száma is, magyarán hamarabb betegszünk meg.

 

Míg a nők várható életkora Magyarországon (2010-es statisztika szerint) 78,6 év, addig a férfiaké csak 70,7 év. A szomszédos Szlovéniában például a férfiak 76,4 évre, míg svéd társaik 79,6 átlagévre számíthatnak. Ám uraim az a hírem, hogy úgy néz ki, a nők mindenütt jobban bírják! Így például a szlovén nők 83,1 évet remélhetnek, míg legmagasabb átlagéletkorra a francia asszonyok 85,3 évre pályázhatnak.
Na de, mit ér a hosszú élet betegen? Ha jobban megnézzük az ötvenes korosztályt, akkor már köztük is alig találunk olyat, akire első pillantásra azt mondanánk, hogy: Na ő biztos egészséges! Ennek a korosztálynak ugyanis jelentős része bizony elhízott. Vérnyomás problémákkal, szív- és koszorúér, mozgásszervi betegségekkel és egyéb súlyos panaszokkal küzdenek. S ezért aztán jövedelmük jelentős részét gyógyszerekre költik. Németországban lakó negyvenes éveit taposó keresztanyám szerint: „- Itthon alig látni fiatalos, sportos negyvenöt felettieket, mert majdnem mindenki csak a sörhasra gyúr”. És sajnos ebben van némi igazság. Bár egyre inkább terjed az egészséges életmód élése, az ötödik X-en túl bizony a többségnél a sorozatnézés kedveltebb program, mint a reformkonyha és a sport.  
De ne csak szegény idősebbeket kritizáljam! Bizony a mai gyerekek közt is több az elhízott, mint a korábbi generációkban volt. S ez nem csak a statisztikákban, hanem a valóságban is így van. Számomra akkor tűnt ez fel, amikor az egyik játszótéren a gyerekeket nézve, azt láttam, hogy egy 10-11 év körüli kislány nem fért bele a csúszdába! Szegény valahogy talpon, guggolva próbált csúszni barátnője után több-kevesebb sikerrel. Pedig általában, a jó néhány évvel idősebbek is könnyedén elférnek, a mára-már mindenütt, az Európai Unió által szabványosított játszótéri elemeken. Az ilyen jelentős súlyfelesleggel rendelkező gyerekek számára bizony nehéz a visszaút. Csak kemény életmódváltás vezethet, egy egészséges testsúly eléréséhez felnőtt korukra. Sőt, nagyon valószínű, hogy külső ösztönzés nélkül, ezek a gyerekek tovább folytatják a széltében növést, ami komoly betegségeket válthat ki a későbbiek során.
S, hogy mi a cikkem mondandója? Kedves 20 és 40 év közötti társaim, próbáljunk meg odafigyelni szüleinkre és gyermekeinkre! Annyi betegség van a világban, aminek kialakulása ellen nem igen tehetünk. Hát legalább próbáljunk meg, amennyire tudunk egészségesen élni! Mutassunk mi jó példát szüleinknek, gyermekeinknek!
Ha tehetjük, ne csak mi menjünk a szokásos töltött káposztáért, rántott húsért stb. az anyuhoz, hanem mi is főzzünk néha-néha valami egészségeset az öregeknek! Mondjuk párolt zöldséget, grill csirkével. Valószínű ez is ízleni fog nekik. De arra figyeljünk, nehogy átesünk a ló túloldalára és rögtön tofut vagy csírákat adjunk apunak kolbász helyett, mert bizony sanszos, hogy a fejünkhöz vágja, és ráadásul vérig sértődik.
S a gyerek is hagy legyen gyerek! Egye a kakaós csigát, a csokit, és minden földi jót, de mértékkel! A mi feladatunk, hogy megismertessük gyermekünket az egészséges élelmiszerekkel. Reggelire adhatunk neki péksüti helyett barnakenyeret, vajjal és paradicsommal. Ne adjunk folyton tízóraira zsebpénzt, tegyünk mi almát, narancsot vagy egyéb idénygyümölcsöt, müzliszeletet stb., ezt már lehetne napestig ragozni. A lényeg, hogy a mi generációnkra hárul a feladat, hogy figyeljünk az öregebbekre és a gyerekre egyaránt. Vigyázzunk szeretteink egészségére!

 

 


Szerző:
tokatica
Gyula

1982
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
2013 – Új üstökösök a horizonton2013 – Új üstökösök a horizonton
A TIT Budapesti Planetárium Az évszázad üstököse előadását mindazoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni az égbolt ...
Tanulás és örömTanulás és öröm
A cím némileg magyarázatra szorul. Nemrégiben egy petícióban olvastam a kettő azonosítását a következő formában: ;ahol a ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: