Történelem

Nemzeti Sport

2010. 06. 13.
Nemzeti Sport

A sportok iránti nagy érdeklődés, és a háttér információkra való éhség hívta életre hazánk első, a sportok minden ágával foglalkozó újságját, a Nemzeti Sportot.

 

1903. március 15.-én jelent meg első száma. Az európai viszonylatok között is már jól szervezett sportélet volt ekkor Magyarországon. Ahogyan az első szerkesztőségi vezércikkben is olvashatjuk:…a legnagyobb hiba és legfontosabb hiány sportéletünkben a megfelelő szakirodalom hiánya... Nincs oly lapunk, amely minden testedző sportot egyformán felölelne, egyenlő magas szakszínvonalról tárgyalna, a legkiválóbb sportférfiak eszméit terjesztve, vezére, irányítója lenne a magyar sportéletnek, tanítója, buzdítója a babérért küzdőknek, tolmácsolója a külföldi mozgalmaknak, az érintkezés közvetítője a sportemberek és a közönség között…”
 A kezdetekben hetente egyszer jelent meg, alacsony példányszámban, kis méretben. A távközlés vívmányaival még nem tudtak élni, a tudósítok papíron, kézírással küldték el tudósításaikat a szerkesztőségbe.
Az alapítás után egy évvel, a St.Luisi nyári olimpiai játékokon a mai napig tartó hagyomány kezdődött, megkülönböztetett figyelemmel kísérik az olimpiai eseményeket.
1907-ben Nagy Bélát Friedrich Nándor váltja a főszerkesztői poszton, ebben az időben változik az „olvasnivaló néznivalóvá” vagyis sokkal látványosabb, jobban illusztrált lesz a lap. Ennek az igyekezetnek köszönhetően kellett folyamatosan emelni az árat. A 44 filléres ár már nem volt versenyképes, és hamarosan hanyatlásnak indult. A lap nagy reményekkel várta az 1912es stockholmi olimpiát, és nagy költségekbe verik magukat. Azonban nagy csalódás volt: hiába a jobbnál jobb képek, sajnos a várt sikerek elmaradtak, ami teljes anyagi csődöt jelentett. November 10.-én jelenik meg az utolsó szám, és 1919-ig teljesen eltűnik a porondról.
Fél évvel a háború befejezése után merül fel ismét a Nemzeti Sport újraindításának gondolata. 1919. szeptember 18.-án Képes Sport címmel jelenik meg. A főszerkesztő Vadas Gyula már a második számban közli, hogy megvan a névhasználati jog: Nemzeti Sport néven jön ki a 20 oldalas, képekkel, rajzokkal illusztrált harmadik szám.
Írói között olyan személyiségekkel találkozhatunk, mint Krúdy Gyula és Karinthy Frigyes.
A nagyobb önállóság érdekében 1922-ben megalakul a Nemzeti Sport Lapkiadó Rt, meg is emelik a heti kettő megjelenést háromra. 1923-ra már hetente öt alkalommal vehetik kezükbe a sport iránt érdeklődők. 1925-ben csatlakozik a szerkesztőséghez az egyik legismertebb sportújságíró és publicista – Feleki László.
1927-től a Sporthírlappal felosztják maguk közt a piacot: Az NS megjelenési időpontai a hétfő, kedd, szerda, péntek, vasárnap, míg riválisáé a csütörtök és a szombat.
Amszterdamból már telefonon érkeznek a tudósítások, és a berlini olimpián külön szerkesztőséget állít fal az NS a német fővárosban.
1943-ban visszavonult a főszerkesztő, szellemi vezér Vadas Gyula, aki úttörő volt a magyar sportújságírás terén. Amikor a szovjet csapatok körülzárják Budapestet 1944-ben, a nyomdagépek is leállnak. Ezzel leáldozott a második nagy korszak.
1945. április 24-től új címmel, Népsport néven jelenik meg. A szerkesztőségi köszöntőben már az első számban kinyilatkoztatják politikai beállítottságukat. A lap, a hatalmon levő politikai törekvések szolgálatába állt, ami meghatározta a következő 4 évtizedet. Monopolhelyzetben lévő újság szovjet mintákra a kommunisták ideológiai, politikai fegyverévé vált.
A Népsport legjobb tudósítóit küldte ki az 1952-es Olimpiára Helsinkibe, ahol csapatunk minden várakozást felülmúlt: 16 aranyérmet hoztunk el. 4 különkiadás jelezte az óriási érdeklődést, a telefonvonalak annyira túlterheltté váltak, hogy közleményt kellett kiadni. 1953-ban az Aranycsapat okozott felejthetetlen pillanatokat a Wembleyben: az eseményről Feleki László tudósított. Még további 5 számban közöltek képeket is információkat a mérkőzésről. Ezután hidegzuhanyként érte az országot a Svájcban elbukott világbajnoki döntő.
1956-ban, a forradalom idején két „ellenforradalmi” lapszám is megjelent, Magyar Népsport címmel.
A Népsport 1945-1959-ig rendkívüli népszerűségnek örvendett, rendszeres tudósítója volt az olimpiák és a paralimpiák eseményeinek is, különleges odaadással tudósított az 1966-os budapesti atlétikai Európa Bajnokságról.
1989-ben, a változások hatására a szerkesztőség úgy döntött, privatizálják a Népsportot: a munkatársak 80%os részesedéshez jutottak.
1990. március elején jelenik meg az új Nemzeti Sport. A szerkesztőség így köszönti olvasóit: "A magyar sport történetének jelentős napja a mai. A Nemzeti (nép) Sport hosszú évtizedek szünete után az első független sportnapilap hazánkban…”
1999-ben úgy döntenek, eladják a lapot, és 2000 óta a svájci Ringier cég a tulajdonosa.
 
www.nso.hu

 


« Előző cikk
Következő cikk »
New York TimesNew York Times
Amerikai napilap, amely alapítása, székhelye 1851 óta New York városában található. Kiadója a The New York Times Company, ...
El PaisEl Pais
Jelentése: Az ország. Ma a legnagyobb olvasó-bázissal rendelkező lap Spanyolországban, teljes egészében spanyol nyelven ...