Történelem

New York Times

2010. 06. 02.
New York Times

Amerikai napilap, amely alapítása, székhelye 1851 óta New York városában található. Kiadója a The New York Times Company, amely 18 másik regionális lapot is megjelentet. 1896 óta a Times az Ochs család tulajdona, jelenleg Arthur Ochs-Sulzberger vezeti a lapot. Az igazgatótanácsban vagy családtagok ülnek, vagy a család kiválasztottai.

 

Az újság beceneve „Szürke Hölgy” egyszerű megjelenése, és higgadt stílusa miatt. A lap mottója az első oldalon, a bal felső sarokban olvasható: "All the News That's Fit to Print."- Minden hír, ami kinyomtatható, pontosabb fordításban: Minden hír, ami közlésre méltó. Az új mottó csapás volt az akkori sárga újságírásra. Nem volt úttörő a változásokban, még mindig 8 hasábos oldalrendezéshez ragaszkodik, amikor a legtöbb lap már 6 hasábra váltott, és az utolsók között lett színes a megjelenése, amire egészen 1997-ig kellett várni. Stílusát tekintve konzervatívnak mondható. Egyik névjegyévé vált a lapnak,hogy a cikkben szereplő emberek nevét csak első említéskor írja ki teljesen, utána már inkább valamilyen megtisztelő címmel illeti, leggyakrabban Úr vagy Hölgyként hivatkozik rájuk. A lap hírösszefoglalói és címsorai részletesek és bőbeszédűek.
Eredeti címe New York Daily Times volt, és 1 centes áron lehetett hozzájutni. 1857-ben veszik fel a The New York Times nevet. Eredetileg vasárnap kivételével minden nap megjelent, de a polgárháború eseményei iránti nagy érdeklődés miatt bevezették a vasárnapi lapszámot is.
A nap befolyása nőt 1870-71-ben, amikor egy tényfeltáró cikksorozat keretében lebuktatták New York egy legbefolyásosabb üzletemberét, William Marcy Tweedet, akiről kiderült, hogy több tízmillió dollárt elsikkasztott az adófizetők pénzéből.
1880-ban függetlennek nyilvánították magukat, de 1884-ben még támogatták Grover Cleveland demokrata jelölt indulását, ezzel rengeteg olvasóját elvesztette, ám néhány éven belül visszaszerezte pozícióját. 1896-ban Adolph Ochs vette át a lap irányítását, megalkotta a mai napig használatos mottót, és nemzetközi tekintélyt szerzett lapjának. A világon elsőként használtak drótnélküli technikát a tudósításhoz, amikor egy tengeri ütközetről számoltak be. A jelentést egy sajtó-hajóról küldték a Sárga tengerről az orosz-japán háború idején.
A tengerentúlon először 1919-ben jelent meg, Londonban. Ugyanebben az évben délután 4 órás repülőgépekkel vitték a friss lapokat Chicagoba. A 40’es években felgyorsult a lap terjesztése. Megjelenik benne a rendszeres keresztrejtvény és divat rovat. Nemzetközi kiadása is volt egészen 1967-ig, de az International Herald Tribune átveszi a szerepét.
A New York Times Amerika harmadik legkeresettebb lapjává vált az USA Today és a Wall Street Journal után. Manapság 2 dollárba kerül, kivéve a vasárnapi szám, ami 5 dollár. New York-i központja mellet 16 kisebb szerkesztősége van New York államban, további 11 Amerika-szerte, és 26 további kirendeltsége világszerte. Főszerkesztősége megtalálható volt a Times Squaren is, róluk nevezték el a híres teret, és nem fordítva. Ők kezdték a hagyományt is, mely szerint az épület tetején található toronyból leeresztenek egy világító gömböt, jelezve az újév beköszöntét.
1962-ben, 1965-ben és 1978-ban volt, hogy több hónapig nem került nyomtatásba az újságírók sztrájkja miatt.
A New York Times 1995 óta van jelen az interneten. Webes kiadása Amerika legnépszerűbb online újságja, több mint 18 millió egyedi látogatót vonz egy nap alatt. 2005-ig több mint 555 millió oldalletöltést tudott felmutatni. A tervek szerint 2011 elejétől csak korlátozott tartalomhoz lehet hozzáférni, egy bizonyos számú oldalletöltés után átalánydíjat kell majd fizetni.
A mai napig 101 pulitzer díjas íróval büszkélkedhet, ez több, mint amit bármely lap fel tudna mutatni.
 
wikipedia alapján

 


« Előző cikk
Következő cikk »
PlayboyPlayboy
Eredetileg Amerikában megjelenő férfimagazin, Hugh Heffner alapította Chicagoban, 1953-ban. Heffner kölcsönöket vett fel ...
Nemzeti SportNemzeti Sport
A sportok iránti nagy érdeklődés, és a háttér információkra való éhség hívta életre hazánk első, a sportok minden ágával ...