Könyv

Petőfi, a hazafi

2018. 04. 22. • Szerző: dezsofi
Petőfi, a hazafi

2018 márciusában jelent Egri László költő és író legújabb regénye, a Patrióta. A történelmi regény 1849-be és az azt követő néhány évbe repíti el olvasóit.

 Jól összegzi a mû fülszövege, hogy milyen könyvre is lehet számítani: Petőfi (Petrovics) Sándor (1823-1849) 19.századi irodalmunk kiemelkedő, ikonikus alakja. Művészeti jelentõsége mellett életének kalandossága is az érdeklõdés középpontjába állította. Kevés olyan ember volt a világtörténelemben, akinek sem születésének, sem halálának körülményeivel kapcsolatban nem mondhatunk semmi biztosat. Petõfi Sándor 1849-ben, mindösszesen 26 évesen tûnt el a segesvári ütközet véres forgatagában. 26 évesen komplex irodalmi életmûvet és egy gyászoló családot hagyott hagyatékul.
Nehéz sors jutott neki rövid élete folyamán. A 21.században is számos találgatás látott már napvilágot Petõfi rejtélyes eltûnésével kapcsolatban. Jelen regény a fikció szellemével kézen fogva próbál válaszokat adni arra, mi is történhetett Petõfi Sándorral 1849 után.

A mû bõvelkedik a szépirodalmi leírásokban, így néhol egészen aprólékosan ismerhetõek meg a táj elemei.
Az írás tele van testi-lelki szenvedésekkel, megpróbáltatások egészen komoly garmadája kap fontos szerepet. Ezek a gondok jelentõs történetformáló erõvel bírnak, gyakran egy-egy fordulópontot jelentenek a történet alakulása szempontjából. A harci jelenetek kifejezetten jól kidolgozottak, kitûnik belõlük a szerzõ történész vénája. Kellõen véresek, de nem túlzóan mesebeliek. A fõhõs több alkalommal lebeg a halál sötét torkában, gyakran csak nüanszokon múlik az életben maradása, ami abban a korban autentikusnak tûnik. A regény történelmileg hiteles, a helyszínek, a szereplõk, a tárgyi elemek sikeresen hitetik el, hogy valóban az 1850-es évek elsõ felében járunk. A mellékszereplõk jelentõs része segítõ szándékú, régi ismerõsként bukkan fel. A gonosz epizodisták viszont nagyon komolyan képesek hátráltatni a fõhõst céljainak elérésében. A kitalált és a valós történelmi személyek szerepeltetései jól kiegészítik egymást a történetben. A Patrióta folyamatosan vissza-visszatérõ momentuma a család hiányából fakadó boldogtalanság érzete, amely a fõszereplõt hosszú idõn át kínozza. Mutatkozik esély a boldog végkifejletre, de a légkör mindvégig fenntartja a tragikus befejezés lehetõségét is. Jó ötletnek tartom, hogy a könyv szövegvilágába beépülésre kerültek korabeli források is (újság- és naplórészletek), amelyek a történelmi hitelesség érzetét tovább növelik. Ezek a szövegrészletek jól illeszkednek a szépirodalmi fõszövegbe. A regény irodalomórának is beillik, hiszen rengeteg közismert, és kevésbé ismert részletét ismerhetjük meg benne Petõfi Sándor életének. Összességében mindenkinek ajánlani tudom az olvasmányt, akit érdekel Petõfi Sándor élete, a szabadságharc leverésének körülményei és szereti a szerelmi, történelmi, lélektani és családregényeket, hiszen a Patriótában mindegyik szegmensbõl kaphatunk ízelítõt.


Szerző:
dezsofiKövetem

« Előző cikk
Következő cikk »
Paulo Coelho - Az Ötödik HegyPaulo Coelho - Az Ötödik Hegy
Több mint húsz év után új fordításban Paulo Coelho korai remekműve Az Ötödik Hegy! ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: