Történelem

Playboy

2010. 06. 02.
Playboy

Eredetileg Amerikában megjelenő férfimagazin, Hugh Heffner alapította Chicagoban, 1953-ban. Heffner kölcsönöket vett fel a lap indulásához, többek között saját édesanyjától is 1000 dollárt. A Playboy márka egyike a világ legismertebb márkáinak, egy igazi birodalommá nőtte ki magát, az összes földrészen megjelenik, a világ 40 országában.

 

A magazinnak régi hagyománya, hogy rövid írásokat ad közre neves írók, költők közreműködésével, mint például Arthur C. Clarke, Ian Fleming, Vladimir Nabokov, P. G. Wodehouse, és Margaret Atwood. Interjúkat is minden hónapban találunk a lapban, amit híres közéleti személyiségekkel, művészekkel, közgazdászokkal, zeneszerzőkkel, filmrendezőkkel, újságírókkal, politikusokkal, és sportolókkal készítenek. A magazin történelme során mindig is liberális értékrendet vallott, amit nem rejtett véka alá.
Az eredeti elképzelés szerint az újság „Stag Party” néven jelent volna meg, de egy már létező Stag című szabadidő magazin perrel fenyegette meg őket, ha felhasználják a nevet. Heffner és Eldon Sellers (későbbi alelnök) tovább törhették a fejüket. Sellers édesanyja, aki korábban a Playboy Automobile Company-nál dolgozott, javasolta a Playboy név használatát.
Az első szám 1953 Decemberében jelent meg és számozás nélkül, mivel Heffner nem volt benne biztos, hogy lesz egyáltalán második szám. A címlapon Marilyn Monroe volt látható, bár a kép eredetileg egy naptárhoz készült, nem a Playboynak. Heteken belül elfogyott az 53 991példány, amiért 50 centért lehetett hozzájutni. Manapság ezek a példányok több mint 5000 dollárt érnek.
A csokornyakkendőt viselő nyúl kultikus alakját az első művészeti vezető, Art Paul tervezte meg. Az első változatokban sokkal rajzfilmszerűbb volt, egészalakban jelent meg, és köntöst viselt. A nyúl figurát Heffner találta ki, mivel szerinte "humoros asszociációkat kelt a szexualitással kapcsolatban".
Egy városi legenda szerint, az 1955-1979ig megjelent számoknál, a P betű mellett, illetve benne elhelyezett csillagoknak jelentésük van. Az első változat szerint Heffner így értékelte mennyire találja jónak az adott hónap Playmate-jét. A második szerint azt közölte rejtett formában, hányszor feküdt le a Playmate-el, és a harmadik verzió szerint így értékelte, milyen teljesítményt nyújtott az ágyban. A csillagok száma nulla és tizenkettő között váltakozott.
Az első férfimagazin, amit vakok is olvashattak: 1970-ben ami braille-írással is megjelent.
A legjobban az 1972.-es novemberi szám fogyott, 7,161,561 példányban. Egynegyede az összes amerikai főiskolásnak minden hónapban megvásárolta a magazint.
Heffner lánya, Christie csatlakozott a Playboy szerkesztőségéhez 1975-ben, és 1988-ban átvette a cég irányítását. 2008-ban jelentette be lemondását, arra hivatkozva, hogy Barack Obama kampánykörútján arra inspirálta, hogy többet foglalkozzon adakozással, és saját életét és át szeretné rendezni e nemes cél érdekében.
A gazdasági válságot a Playboy is megérezte: 2009-ben éves megjelenésüket Amerikában kénytelenek voltak 11re csökkenteni, összevonva a júliusi-augusztusi számot. Hefnernek el kellett adnia telkét, ami közvetlen a Playboy-villa szomszédságában található, 10 millió dollárral az értéke alatt. A cég értéke 2000-ben 1 millárd dollár körül volt, amit 2009-re 300 millió dollára csökkent. A 2010-es évben már csak 10 kiadás fog megjelenni, mivel összevonják a januári és februári számot. A mai napig a legnagyobb amerikai férfimagazin, havi 2,6 millió példányos eladásaival.
 
wikipedia alapján

 


« Előző cikk
Következő cikk »
New York TimesNew York Times
Amerikai napilap, amely alapítása, székhelye 1851 óta New York városában található. Kiadója a The New York Times Company, ...