Könyv

Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló

2011. 08. 15. • Szerző: vargaakos
Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló

A kortárs filmművészet egyik legőrültebb alakja, az amerikai Quentin Tarantino legutóbbi munkája 2009-ben került bemutatásra világszerte. A történelmi hitelességre ügyet sem vető második világháborús mozi tökéletesen illeszkedik a rendező életművébe; a hangsúly a bravúrosan megírt dialógusokon van, ezek határozzák meg a film dramaturgiai ívét és lendítik előre az eseményeket. Így fontos szerepet kap a szintén Tarantino által kreált, precízen megírt forgatókönyv, melyet a Cartaphilus könyvkiadó gondozásában immár a nézők is kézbe vehetnek.

 

Fontos leszögezni, hogy e könyv valószínűleg azok számára lesz tartalmas olvasmány, akik ismerik a filmet, vagy ha netán nem is volt alkalmuk ellátogatni a moziba, a mozgóképes alkotások és azok háttérmunkálatai iránt az átlagosnál nagyobb érdeklődést mutatnak. Mint minden forgatókönyv, úgy a Becstelen Brigantyké is a vásznon látható eseményeket veti papírra, jelenetről jelenetre haladva. Nem teljesen összefüggő szövegről van tehát szó, hiszen az egyes beállítások közötti vágások jelölése mellett a párbeszédek fölött az éppen megszólaló karakter neve is mindig látható. Emellett, a dialógusok között az alkotó mozgatja is a szereplőket: részletesen leírja minden lépésüket, egymástól való távolságukat, sokszor még a kamera beállítását is meghatározva.
A forgatókönyv elolvasása után érdemes lehet újra megtekinteni a kész filmet, melyet garantáltan más nézőpontból fogunk szemlélni. Ehhez hozzájárul persze a Tarantino-féle közvetlen és laza stílus, mely számos helyen megmutatkozik a könyvben: az amerikai filmes nem csak a párbeszédeket és a színészek utasításait írta le, hanem sok esetben azt is, hogy a nézőnek mit kell látnia, éreznie az adott jelenetnél, illetve, hogy egy-egy jelentősebb karaktert kiről mintázott. Emellett a forgatókönyv jócskán tartalmaz olyan jeleneteket és megoldásokat, melyek, a hosszúra nyúlt játékidő következtében végül nem kerültek be a filmbe. Tarantino több mint tíz éven át dolgozott a náci németekkel szembeszálló zsidó alakulat, a Brigantyk kalandjain, így érthető módon, sokszor átformálta művét. Ezek a kimaradt jelenetek remek kiegészítést adnak, sokszor pedig értékes háttérmagyarázatként szolgálnak egy-egy filmbéli momentumhoz. Furcsa módon tehát a könyv olyan összetett, magas szintű élményt nyújt, melyet a film önmagában nem lenne képes megadni. Bár az utóbbi évek jelentős és megkerülhetetlen mozgóképes alkotásáról beszélünk, a forgatókönyv elolvasása elengedhetetlen a hollywoodi sztárrendező művének teljes megértése szempontjából.
 

 


Szerző:
vargaakos
Szabadkígyós
Férfi
1991
Követem
'A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.' - kritika a Némafilmes-ről
Szükségtelen felvarrás - A tetovált lány
Az élet fája
Filmbe oltott terápia 50% dráma, 50% humor, 100% hitelesség
REC 2 - DVD ajánló
Másnaposok 2 - DVD ajánló
Fertőzés - Hipochonderek horrorja
Csirke, törpe, örömlányok avagy a Soerii & Poolek formáció
Drive - Gázt!
Förtelmes főnökök - filmajánló
Élve eltemetve
A majmok bolygója: Lázadás - filmajánló
Scott Pilgrim a világ ellen
Rendezői portré - Zack Snyder; az extravagáns effektek és lassítások fanatikusa
A szemüveges dumagép: Interjú Szöllősy-Csák Gergellyel
Rendezői portré - M. Night Shyamalan: Az indiai filmmágus tündöklése és hanyatlása
Super 8 - Film ajánló
Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló
Transformers 3.

« Előző cikk
Következő cikk »
Jostein Gaarder: A történetárus - Recenzió
Jostein Gaarder: A történetárus - Recenzió
A hátterét adó komoly tartalom ellenére is könnyen feldolgozható; ízig-vérig modern és újszerű. Talán ezekkel a szavakkal ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: