Kultúra/Kiállítás

Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma

2013. 03. 13. • Szerző: littledevil
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma

A megújult Erkel Színházban már európai szinten modernizált WC-k állnak rendelkezésre, a perec is frissnek tűnt, a netről nyomtatott jegyeket vitte a vonalkód leolvasó, jegyszedő néniknek nyoma sem volt már, mert felváltotta őket a fiatal arcokból álló host és hostess generáció...

 

Az Erkel Színház művészbejárója előtt várakozva önkéntelen elfogott a kislányos szentimentalizmus, mégiscsak 4 évig, amíg a gimnáziumi padokat koptattam, statisztáltam az Operaház és Erkel Színház színpadán némi zsebpénzre téve szert, édesanyám pedig mindkét színházban dolgozott öltöztetőnőként. Az épületet elnézegetve nem sok minden változott, csak a Köztársaság térből időközben II. János Pál pápa tér lett, maga az épület pedig hosszú évekig bezárva várakozott a jobb időkre.
            A helyzet azt mutatja, a jobb idők megérkeztek. Persze, ez korántsem jelenti azt, hogy a színházat felújították volna, a nézőtér és a színpad a régi, kissé megkopott berendezéssel elfogadható állapotban működik – sőt, mint megtudtam a kulisszák mögött sajnos változatlan a helyzet mosdó téren is - ám a közönség számára már európai szinten modernizált WC-k állnak rendelkezésre, a büfé választékában a perec is frissnek tűnt, a netről nyomtatott jegyeket vitte a vonalkód leolvasó, jegyszedő néniknek nyoma sem volt már, itt is felváltotta őket a számomra MÜPÁ-ból ismerős fiatal arcokból álló host és hostess generáció.
            A jegyárakból ítélve nem titkolt szándéka az Operaháznak, hogy „népszínház”-ként azokat az embereket is visszacsalogassa a klasszikus műveltség világába, akik nem tudnak olyan mélyen a pénztárcájukba nyúlni.
 
            Mozartot nem nehéz megszeretni, bár aki hozzám hasonlóan összhangzattan órákon négyes hangzatokat fejtegetett hegedűversenyek tételeiből megadott időre, lehetséges, most egy pillanatra felvonja szemöldökét.
            Milos Forman 1984-es Amadeus filmje óta  Wolfgang Amadeus Mozart számomra valami mást is jelent, egyfajta játékos lázadást a megszokott, a konzervatív, a tradicionális ellen.
 
             Don Giovanni klasszikus karakter a világirodalomban, a hódító, csalfa, szélhámos örök szerelmes, egyszerre szeretnivaló és őrjítő.
Mozart operájában a cím ellenére mégis két főszereplő van Don Giovanni – a nőfaló úr – és Leporelló, a hűséges szolga botladozásait és  társadalmi konfliktusait követhetjük nyomon játékos drámában. Az úr végül a pokolban köt ki, féktelen szenvedélye elnyeri méltó(?) büntetését, a szolga pedig az asztal alól fejti ki bölcsességeit a darab végén természetesen dalra fakadva.
A klasszikus díszletekkel és jelmezekkel megrendezett eredeti olasz nyelven hallható opera magyarul feliratozva a színpad felett visszarepített a XVIII. század világába. El is gondolkoztam, eltekintve a nyelvi és technikai különbségektől Mozart korszaka és a jelenkor között, vajon cselszövéseket, szerelmi drámákat, a patriarchális társadalomra jellemző elképzeléseket becsületről, házasságról, hűségről, előjogokról és legfőképp egymás feletti hatalmunkról – például úr és szolga, férj és feleség között - mennyiben éljük meg másképp? Talán csak a díszletek és a jelmezek mások és még ugyanazt a drámát ismételgeti az emberiség?
Visszatérve a darabra, Gianfranco de Bosio rendezése megőrizte az egyensúlyt drámai mondanivaló és a Mozart által zeneileg is közvetített finom humor között, a librettóban rejlő lehetőségeket kiaknázva van katarzis pillanat a színpadon és több alkalommal is elhangzik nevetés a nézőtéren. Nem kell feltétlen a new york-i Metropolitan-ig elzarándokolnunk, hogy kiemelkedő alakításokat és zeneileg hiteles áriákat hallhassunk, Bretz Gábor hódító Don Giovanni-ja, a számomra kedvenc Cser Krisztián Leporelló-ja és Miksch Adrienn Donna Anna-ja meggyőzött arról, az opera még élő műfaj kis hazánkban.
 
            Érdemes ellátogatni, és csemegézni a klasszikus repertoárból, jegyrendelés az Erkel Színház előadásaira itt.


Don Giovanni – Erkel színház
 
Zeneszerző:     Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto:          Lorenzo da Ponte
Rendező:        Gianfranco de Bosio
Karmester:      Kesselyák Gergely

 

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Parti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi SzínházParti Nagy Lajos – Fülkefor és vidéke - Belvárosi
Az előadás az azonos című kötet átirata, kemény kritika, a népieskedés, a képmutatás hatásáról. Azonban itt a legfontosabb ...
Indul a bakterház - Pólus Színház - JegyrendelésIndul a bakterház - Pólus Színház - Jegyrendelés
Mi mással köszönthetnénk a tavaszt, mint egy igazi magyar kuriózummal! Elég csak annyit mondanom bakterház, bármely korosztály ...

Legnépszerűbb cikkek »
Rémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?
Horrorszínház BudapestRémisztetették már halálra? És tízszer egymás után?Horrorszínház
Hölgyeim és Uraim! Minden kedves vendégét túláradó borzongással várja Európa legsokkolóbb rémületgyára, a budapesti horrorszínház! ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: