Könyv

Réti László: A Hasonmás kritika

2013. 12. 17. • Szerző: NSI16
Réti László: A Hasonmás kritika

Egy Marcus Meadow nevű író néhány évvel ezelőtt egy rendkívül frissítően ható, ugyanakkor a klasszikus detektívtörténetek műfaji szabályait is betartó érdekes krimi történettel jelentkezett. Az olvasók a Kaméleon- ban találkozhattak első alkalommal a fanyar humorú, cinizmusra erősen hajlamos nyomozó őrmesterrel, Cameron Larkinnal.

 

Akkoriban, miután egy kedves kaméleon szabályosan kinyalt a másnapos Larkin őrmester szeméből egy kontaklencsét, főhősünk egy szövevényes biztosítási csalással egybekötött gyilkosság felderítésén munkálkodott, sikerrel. Ennek a sikernek azonban ára van, a pontos árfolyamot pedig megismerhetjük a történet folytatásában, a Hasonmásban.
Az idő közben eltelt évek során Marcus Meadow-ból Réti László lett, kiadó és designváltás is történt, de ezeket, mint pozitívumokat hozom csupán fel. A Kaméleon megjelenése óta megjelent számos regényével Réti László elérte, hogy kezd mindinkább megkerülhetetlenné válni a kortárs magyar szórakoztatóirodalomban. A Célpont Párizsban, a Parfümőr és az Elnök mind-mind kitaposták ezt az utat, ám nagy kérdés, mit kezd vajon Réti pályafutása első folytatásos történetével? Lássuk!
Cameron Larkin a rövid montanai kitérő után visszaköltözik San Diegóba, hogy lankadatlanul üldözze a bűnt, változatlanul pikírt megjegyzéseket tegyen, és ízléstelen nyakkendőket hordjon. Volt főnöke azonban másképp tervezi a visszatérést. A gyilkossági nyomozó egy isten háta mögötti kisvárosban találja magát, ahol a legsúlyosabb bűntett a tyúklopás. Larkinnak ebben az ingerszegény környezetben rövid idő is elegendő, hogy belássa: bármire hajlandó, csak elhagyhassa azt a porfészket.
Ehhez azonban magával az Ördöggel kell megalkudnia. A feladat könnyű és testhezálló. Aztán szép lassan elromlik minden. Larkinnak a benne szunnyadó színészi képességeket kell bevetnie, ha meg akar felelni a feladatnak – mert csak ily módon kerülhet vissza a nagyvárosi rendőrség gyilkossági csoportjába.
Az alku nem játék – az ügy bonyolódik. Egyszerre kell megértenie a melegek, a zenészek és a vakok világát, miközben a nyakára ültetnek egy rendőrnőt, aki minden alkalmat megragad, hogy alaposan kiossza a nagyszájú őrmestert.
Ami a filmekre, az gyakran a könyvekre is igaz, már ha a folytatásokról beszélünk. Az írók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a sikert hozó első történet után, mindenből - amit a siker hozzávalójaként gondolnak- többet és többet tesznek be, mindeközben sokszor pont az esszencia sikkad el, amiért szerettük az eredetit. A Hasonmás esetében is így lett. De milyen jó , hogy így lett!
Őszinte örömmel jelenhetem ki, hogy minden alkotóelem, ami imádni valóan vagánnyá tette a Kaméleont, jelen regényünkben is megvan, csak még töményebb adagban!!!!! Groteszk humorral átszőtt jelenetek, idézhető egysoros beszólások, abszurditás, pörgős, kiszámíthatatlan történet. Kicsit olyan, mintha kereszteztük volna a klasszikus detektívregényeket egy kis Douglas Adams light-tal.
 
Az elmúlt időszakban megszokhattuk az írótól a párhuzamos, több szálon futó történetvezetést, de Rétinek a jelenlegi, belső monológra épülő lineáris mesélés is fantasztikusan megy. Egyszerűen az a hangulat és stílus, ami már a könyv első oldalából árad, rabul ejt, és nem is enged el, csak a 460. oldal környékén (a könyv végénJ). Olvasás közben az az érzésem támadt, hogy Larkin kalandjaiból mind több és több sort akarok. Kell nekem! Nem is tudtam letenni, 24 óra leforgása alatt a nyomozás végére értem, és csupán egyetlen negatívumot tudok említeni: Valószínűleg újabb éveket kell majd várni, mire kedvenc nyomozónkkal ismét találkozhatunk.
Egy biztos. Az olyan karakterek, mint az elkényeztetett csellistalány, a fülgyertyázó seriff, az öregecske öleb, a gengszter Polip vagy éppen a Sátán eljövetelét mindenütt pánikszerűen vizionáló pap sokáig megmaradnak az emlékezetünkben. A Hasonmás Réti korábbi regényeihez hasonlatosan, de minden eddiginél jobban kiérdemli azt, hogy újra és újra leemeljük polcunkról. Egy regénynek ennél nagyobb elismerés nem kell.

 

roger dubuis replica rolex datejust replica hublot big bang replica replica emporio armani men watches jaeger-lecoultre replica replica corum admirals cup replica iwc portuguese vacheron constantin overseas replica franck muller casablanca replica copy watches


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Egri László: Közösségi kóter - könyvajánlóEgri László: Közösségi kóter - könyvajánló
Idén év elején jelent meg Egri László író és költő legújabb regénye Közösségi kóter címmel. Számos portálon már most az ...
A pocsolya élete és halálaA pocsolya élete és halála
Napjainkban a nőkre és a férfiakra is egyaránt hatalmas nyomás nehezedik, tökéletesen próbáljuk játszani a ránk erőltetett ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: