Könyv

Réti László – Falak mögött (kritika)

2017. 03. 31.
Réti László – Falak mögött (kritika)

A népszerű magyar krimiíró, Réti László ismét új, izgalmas politikai-bűnügyi történettel jelentkezett 2016. november közepén, immáron a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A szerzőben most sem csalódhatnak hűséges – és legújabb – olvasói, hiszen ismét letehetetlen könyvet tarthatunk a kezünkben. Személy szerint nagyon örülök, hogy a kiadóváltás nem ment a kiadvány minőségének rovására, sőt!

 A terjedelmesen hosszú könyvet a kezemben tartva elfogott az érzés, hogy Réti László legújabb története is lebilincselő és kiváló szórakozást fog nyújtani, hiszen már a borítóról sugárzik, hogy ismét a szerzőtől korábban megszokott igényesség köszön majd vissza a lapokról. A dombornyomásos borítóról első ránézésre „foszló, leprás, letakart arcú” nő tekint vissza ránk, disszonánsan gyönyörű kék szemével, azonban arcát jobban megfigyelve rájöhetünk, hogy amit első pillantásra „bőrbetegségnek” hittünk, azok valójában a földrészek, amelyeken a könyv története játszódik.

A Falak mögött a nem túl távoli utópisztikus történetében négy személy kerül az események középpontjába. És hogy mi hozza össze a New York-i oknyomozó újságírónőt, a körözött muszlim terroristát, a volt BRFK-s nyomozót, aki az Európai Bevándorlási Hivatal őrnagya lett és az egyik budapesti egyetem tanárát? Az események láncolata, amely a migrációs válságból fakad.

Az amerikai újságírónő elhatározza, hogy ő bizony átszökik az Európai Unió határán felhúzott „Fal”-on, ahol folyamatosan tűzparancs van érvényben, és megpróbál beszökni az Unió területére, kockáztatva azt, hogy akár azonnal életét vehetik egy jól irányzott lövéssel. Álma, hogy megírja A SZTORIT, hogy migránsként, embercsempészet által, hogyan lehet bejutni az Unió területére. És hogy az előtte álló hosszú útban ki lesz a segítségére? Egy muszlim férfi, akinek szintén „dolga” akad a Fal mögött… Miért kíváncsi egy őrnagy asszony arra, hogy mit oktat az egyetemen a fiatal tanár, aki az Arabisztika tanszék - migrációról kiforrott véleménnyel rendelkező - oktatója? Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kaphatunk, ha elolvassuk a könyvet.

A szereplők karakterei ismét kiforrottak, szinte hús-vér emberekként jelentek meg a szemünk előtt, olvasás közben. A migrációs alaptémát a négy főhős szerelmi szálai, munkahelyi konfliktusai, az életből adódó, megoldandó problémái, sőt még egy hatalmas, antagonisztikus ellentét teszi izgalmassá, érdekessé. Az író ismét rendkívül életszagú történetet tár képzeletünk elé, emiatt faljuk a lapokat, hiszen kíváncsiak vagyunk, hogyan alakul a szereplők sorsa.

Réti László már-már annyira részletesen festi le az Európai Unió sötét jövőjét, hogy félő, ismét egy kvázi próféciát tartunk a kezünkben; gondoljunk csak vissza a Célpont Párizsban című, könyv történéseire…..

Különös, borzongató érzés olvasni a regényt, hiszen napjainkban a sajtó tele van az abban megírt -megjövendölt?- történésekkel. Példaként említeném, hogy a hírek szerint már az Iszlám Állam is beszállt a migránshullám körül kialakult embercsempészeti üzletágba, hogy még több afrikai embert juttassanak át Európába, a Falak mögött-ben pedig felfestésre kerül, hogy mi történhet az onnan megindult óriási embertömeggel, de eszünkbe juthat egy budapesti mecset példája is…

A könyv működik egyfajta sci-fiként, de kiváló kalandregényként is. Az olvasó elgondolkozhat, lehetséges-e az, hogy a Falak mögött tényleg egy jóslat? Mi történik akkor, ha a migránshullám nem csitul, hanem folyamatosan erősödik? Ebben az esetben csak remélhetjük, hogy nem sok Mukhtar-ról, de annál több Radnai őrnagyról hallhatunk majd a való életben.

 

Budapest, 2017.02.25.

Nagy Sándor István


« Előző cikk
Következő cikk »
Timar Krisztina: A látszat mestereiTimar Krisztina: A látszat mesterei
Mi történne akkor, ha egyszer csak egy teljesen más világba születnénk, mint ahol addig éltünk? Mi lenne, ha már születésünk ...
Napnyugta AndalúziábanNapnyugta Andalúziában
Szolgálatban eltöltött éveim során mintha belém vésték volna, hogy éjfél előtt egy órával mindig elálmosodom. Alig tudom ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: