Könyv

Réti László: Kaméleon

2012. 12. 23. • Szerző: NSI16
Réti László: Kaméleon

Az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tettek szert azok a televíziós sorozatok, amelyek a különböző rendőri egységek, nyomozócsoportok, helyszínelők akciódús kalandjait mutatják be hétről hétre.

Ezzel párhuzamosan megnőtt az érdeklődés a hasonló témájú regények iránt is, ám kevesen gondolnánk, hogy Magyarország is büszkélkedhet olyan íróval, akinek tollából a nemzetközi mezőnnyel mérten is színvonalas bűnügyi történetek kerülnek ki. Réti László ilyen ember- aki korábban Marcus Meadow álnéven vált ismert bestseller íróvá-jól tudjuk a magyar írói név sokszor kapásból elrettenti a könyvesboltba tévedőket. A népes rajongótáborra szert tett író azonban eljutott arra a pontra, amikor már saját neve is garancia a színvonalas és fordulatokkal teli történetekhez, olvasással átvirrasztott éjszakákhoz. Az író korábbi regényei vadonatúj, átdolgozott kiadásban saját nevén publikálva is elérhetőek immár az Ulpius-ház gondozásában.
 
A szerző „Kaméleon” című művét 2012.12.03.-án ünnepélyes könyvbemutató keretein belül mutatták be a rajongóknak, a sajtó munkatársainak és az érdeklődő olvasóknak Kárász Róbert műsorvezető tolmácsolásában. Tekintettel arra, hogy mindig is vonzottak a rejtélyek és az izgalmas kalandregények, kíváncsi voltam mit nyújthat nekem a figyelemfelkeltő című Kaméleon.
 
Nem tudom, mások hogy vannak vele, de számomra kiemelkedően fontos egy könyv külalakja, és a Kaméleon kézbe vételét követően magamban elismerően csettintettem egyet: Így néz ki egy igényes bestseller! A szemet gyönyörködtető, sejtelmes, ám a történetről vajmi keveset eláruló borító felkelti az olvasó figyelmét, arra ösztönzi, hogy kiderítse, mi rejtőzik belül.
 
A történet szerint Cameron Larkin rendőrnyomozó őrmester megcsömörlött. Elege van a nagyvárosból, ezért úgy dönt, a nyugdíjig hátralévő időt a vadregényes montanai hegyvidéken, álmos szülővárosában húzza ki. Azonban a sors közbeszól. Egykori akadémiai barátja, a segítségét kéri egy elsőre rutinfeladatnak tűnő gyilkossági ügy felgöngyölítésében.
Elsőre családon belüli erőszaknak tűnik, amikor az alkoholista apa holttestére rábukkannak, akit az évek óta rettegésben tartott fia gyilkolt meg, miután nem bírta tovább apja lelki terrorját. Ahogyan Cameron Larkin egyre mélyebbre ás az ügyben úgy válik számára és az olvasó számára is nyilvánvalóvá, ez az ügy bizony sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondolták…..
 
Réti László, aki korábban hosszú éveken keresztül rendőrnyomozóként szolgált, olyan hitelesen és életszerűen mutatja be könyvében a rendőri munkát, ahogyan az nagyon ritka manapság. A hitelesség azonban nem megy az élvezhetőség rovására, a stílus magyar írótól nem megszokott módon könnyed és fanyar, szórakoztató humortól sem mentes. A történet olvasása során úgy éreztem, hogy a könyv szinte „eteti magát”, a több, mint 500 oldalon át tartó nyomozás szinte egyik pillanatról a másikra a végéhez ért.
 
A főszereplő nyomozó, Cameron Larkin és általában véve a többi szereplő karaktere is olyan részletességgel van kidolgozva, ahogyan azt csupán a legnagyobb volumenű nemzetközi könyvsikerek némelyikében tapasztalhatja a hétköznapi olvasó.
 
Itt talán senki sem az, akinek elsőre látszik, de miután megismertük a cselekmény szereplőinek személyiségét, minden egyes döntésüknek súlya lesz, az olvasó szinte együtt lélegzik a történet hőseivel.
Az irodalomban csak úgy, mint a filmtörténetben számtalan rendőrkaraktert megismerhettünk, ám Cameron nyomozó még így is tud újat mutatni: könnyed, cinikus és gyarló.
 
A Kaméleon egy olyan könyv, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét, izgalmas, fordulatokban gazdag, jól megírt karaktereivel és hitelességével rabul ejt, mindeközben az olvasó könnyedén beleélheti magát az eseményekbe. Mi történt valójában a ranchon? Ki is valójában a halott? Miért és kinek fontos egy meddő aranybánya? És egyáltalán honnan a címválasztás?
 
A könyvből mindezen kérdéseinkre, és még talán többre is választ kaphatunk, ha Cameron őrmesterrel tartunk egy szövevényes nyomozásra. Vagy talán mégsem?
 
Mi, magyarok pedig ismét büszkék lehetünk arra, hogy van olyan kortárs magyar írónk, aki krimi műfajában is képes világszínvonalon alkotni, és csak bízhatunk benne, hogy számos világszerte ismert művészeink sorában hamarosan ott találhatjuk Réti László nevét is.


Szerző:
NSI16
Budapest
Férfi
1986
Követem
Árpa Attila: Holtomiglan kritika
Széles Sándor: A halálraítélt - könyvkritika
Takács Hajnal: Az asszony verve
Réti László: Vérvonal
Réti László: A Hasonmás kritika
A zuglói rendőrökkel folytatta világrekordját a sakkmesternő!
Mobil Rendőrörsöt avattak Zuglóban!
Beszámoló a POFOSZ központi 56-os ünnepségéről
Réti László: Az Elnök kritika
Vitézavatás 2013: Beszámoló
Emberközeli élmény, nyugodt környezetben- Pihenés a Hotel Ametystben
Ragyogott és mégsem korgott – Háromnapos örömünnep a Matyóföldi Folklórfesztiválon
Duncan Shelley: A félelem íze - Könyvkritika
Réti László: A parfümőr - könyvajánló
Michelisz Norbert harmadikként ért célba a Túraautó VB szlovákiai futamán. Interjú
Az örök hazafi - Arany Tibor
Murder: A Gyilkos Tárlat- Élménybeszámoló
Egy nehézségekkel teli életút: Forgács János, szabadságharcos
Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve I. - Könyvajánló
A világűr meghódítása: Három dimenziós előadás a TIT Planetáriumban
Réti László: Célpont Párizsban - könyvajánló
Kitaszítva-befogadva: Kiállítás 1956-ról
Duncan Shelley: Egy konspirátor feljegyzései - Könyvajánló
A fotózás szerelmese
Réti László: Kaméleon
Glenn Doman- Janet Doman: Hogyan sokszorozzuk meg gyermekünk intelligenciáját?
Hazánkba látogatott a Wing Tsun Kung-Fu Nagymestere
30 év a Kardok Bűvöletében
1956:56 - Dokumentumfilm készült a Szabadság Hőseiről
Sikerrel rendezték meg az I. Független Nemzeti Filmfesztivált
Sikermusical hódít a közönség soraiban: Pesti srácok
Jégbe fagyva -Megnyitotta kapuit Magyarország első jégbárja!
Egyenruhások a pályán: Filmet forgattak napjaink katonasportolóiról.
Folklór és a Funky találkozása: Bemutatkozik a FolkFunk Superstars.
Interjú egy 1956-os hős rendőr, hadtörténész unokájával
Film készült a világrekorder vitéz Sinka Brigitta magyar sakkmester életéről

« Előző cikk
Következő cikk »
Leonyid Cipkin: Nyár BadenbenLeonyid Cipkin: Nyár Badenben
Egy történet, amiben megismerünk három utazót, két évszázadot, két Oroszországot, két könyvet, és két olvasót. Mindez egyetlen ...
A Fényemberek visszatértekA Fényemberek visszatértek
Szurovecz Kitti írónővel beszélgettünk a közelmúltban megjelent Fényemberek 2. A fény árnyéka című regényéről. ...

Legnépszerűbb cikkek »
Csók - egyperces novellaCsók - egyperces novella
Egymás szemébe néztek. Lezuhantak az esőcseppek, olyan lassan, mintha lassítva lenne az egész élet. És lassítva is volt ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: