Technika/Életmód

Ritka majom kölyök született Budapesten

2014. 07. 23. • Szerző: b.aggee

Ritka majom kölyök született Budapesten

Jávai langur született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A ritka délkelet-ázsiai majomfaj csak nagyon kevés állatkertben látható, Budapesten viszont rendszeresen szaporodik is.

Az idei jövevény már látható is a délkelet-ázsiai állatokat bemutató Xántus János-házban.

A jávai langur (Trachypithecus auratus) a cerkóffélék, ezen belül a karcsúmajmok közé tartozó majomfaj. Elterjedési területe nemcsak Jávát, hanem Indonézia néhány további szigetét (Bali, Lombok) is magába foglalja. Erdőlakó, nappal aktív faj, amely élőhelyének átalakulása miatt sajnos ritkulóban van. Éppen ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősíti fajt annak természetvédelmi helyzete alapján.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok, éspedig a délkelet-ázsiai élővilág ritkaságait bemutató Xántus János-házban. Eredetileg két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. A nevek az állatok színére utalnak, ugyanis ennél fajnál kétféle, egymás mellett létező színváltozatot lehet megkülönböztetni, amely sem az állatok nemétől, sem alfaji hovatartozásuktól nem függ. Szmörre és Orange természetesen az aranyszínű-vörösesbarna, Negro pedig a fekete színváltozatot képviseli.

Az elmúlt évek során minden évben születtek jávai langurok, előfordult, hogy kettő is egy év alatt. Az idei kölyök május 25-én látta meg a napvilágot. Az Orange és Negro nászából született apróság aranyszínű, de ez nem meglepő, hiszen általában a felnőtt korukban fekete állatok is ilyen színűek kölyökkorukban.

A gondozóknak azt még nem sikerült megfigyelni, hogy a jövevény milyen nemű, ezért egyelőre nevet sem kapott. A kicsi nevelésében nemcsak a szülők, Negro és Orange vesznek részt, hanem a másik felnőtt nőstény, Szmörre, és az itt született négy fiatal állat is. Ha tehát a kölyköt egy felnőtt állat ölében látjuk, még egyáltalán nem biztos, hogy éppen az anyaállat ölelgeti a langur gyereket.
 


Szerző:
b.aggeeKövetem

« Előző cikk
Következő cikk »
World Series by Renault - élménybeszámolóWorld Series by Renault - élménybeszámoló
Magyarországon 8-dik alkalommal rendezték meg a WSR-t, azaz a World Series By Renault-t. Melynek jelszava: ;Fast, Free, ...
A fekete dobozA fekete doboz
Egyre szabadabbnak érzem magam, a napjainkban alakuló újfajta demokráciában, szinte olyan szabadnak, hogy néha elrepülni ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: