Ki-kicsoda

Rupert Murdoch

2010. 06. 02.
Rupert Murdoch

Született 1931. március 11.-én, Ausztráliában. Amerikai média mogul, alapítója, fő részvényese, elnöke és ügyvezető igazgatója a News Corporationnak.

Édesapja révén, aki lapkiadó volt Melbourne-ben, családjuk dúsgazdag volt. Fiatal éveiben apja tanította, majd az angliai Oxfordban tanult filozófiát és politikát. A munkáspárt lelkes híve volt. Rupert 22 éves volt, amikor apja meghalt, aki arra kérte fiát térjen vissza Oxfordból és folytassa a családi vállalkozást. Így is tett, és 1953-tól a News Limited ügyvezető igazgatója lett.

Egyből nekilátott a cég növelésének. Megvette a nyugat-ausztráliai Sunday Timest, és hamarosan az apjától ellesett fogásokkal, bulvárosítva az újságot gyorsan felfuttatta. Ezután lendült bele csak igazán: hihetetlen sebességgel terjeszkedett, miközben sorra felvásárolta az elővárosi és vidéki lapokat.
Az első, Ausztrálián kívüli szerzeménye az új-zélandi The Dominion. 1964-ben elindítja az első ausztrál nemzeti napilapot, a The Australian-t. Először Canberrában, később Sydneyben adták ki. Murdoch célja, hogy az új minőségi újsággal széleskörű tiszteletre tegyen szert, valamint nagyobb politikai befolyást szeretett volna elérni.
1972-ben megszerezte a The Daily Telegraph napi bulvárújságot, az ausztrál média mogultól, Sir Frank Packertől, aki később elismerte, hogy megbánta az üzletet. Ebben az évben választások voltak Ausztráliában, és Murdoch nagy erőkkel támogatta az Ausztrál Munkáspártot, akik meg is nyerték a választást. 1974től azonban elfordult a párttól, annak népszerűtlensége miatt. Ebben az időben kezdte el figyelmét Nagy-Brittania felé fordítani. Banki támogatással sikerült megszerezni Anglia legnépszerűbb vasárnapi lapját, a News of the World-öt.
Az Egyesült Államok piacára 1973-ban tört be, amikor felvásárolta a San Antonio Express-News-t. Nem sokkal ezután alapított egy bulvárlapot, a Star-t, meg 1976-ban megszerezte a New York Post-ot.
Murdoch 1985-ben szerezte meg az amerikai állampolgárságot, ugyanis ez a törvényi feltétele hogy saját televíziós társasága legyen.
1991-re a News Corporation olyan hatalmas adósságokat halmozott fel (főleg a Sky Tv-nek köszönhetően Angliában) hogy kénytelen volt megválni számos amerikai magazin érdekeltségétől, amiket még a 80’as években szerzett.
1993-ban viszont egy hong-kongi székhelyű tévétársaságot vett meg egy milliárd dollárért, a Star Tv-t, hogy létrehozza egész Ázsia legnagyobb műholdas TV-hálózatát. Ez a terve nem valósult meg, mert a kínai hatóságok jelentős mértékben lekorlátozták a mozgásterét. Ekkor ismerte meg harmadik feleségét, Wendi Deng-et.
1996-ban határozott úgy, hogy betör a kábel tévék piacára a FOX-al, egy 24 órás új csatornával, ezzel vált a CNN és Ted Turner legfőbb riválisává. Az új csatorna jó húzásnak bizonyult, folyamatosan teret hódított a CNN-től, és hamarosan úgy hirdethették magukat, mint „a legnézettebb kábel-hírcsatorna”. 2004-ben például a 10 legnézettebb hírműsorból 9-et a FOX produkált.
1999-ben Murdoch betört az ausztrál zeneiparba is, amikor egy nagyobb részesedést szerzett a vezető független kiadónál, a Mushroom Recordsnál. A kiadó vezetését fiára, Jamesre bízta. 2003-ban a General Motors 34%os részesedését szerezte meg Amerika legnagyobb műholdas TV rendszerében, közel 6 milliárd dollárért.
2004-ben tette át a News Corp. székhelyét Ausztráliából az USÁba. Egy évvel később felvásárolták az Intermix Media Inc.-et, akik sok más közösségi oldal mellett a MySpace oldal tulajdonosai. Ez Murdochnak 580 millió dollárjába került.
A 2009-es Forbes400 lista (Amerika 400 leggazdagabb embere) alapján Rupert Murdoch a 131. leggazdagabb ember a világon, 4 milliárd dollár értékű vagyonával.
forrás:wikipedia

 


« Előző cikk
Következő cikk »
Rát Mátyás
Neve egybeforrt Győr városával. Evangélikus lelkész, az első magyar nyelvű hírlap szerkesztője. ...