Film

Scott Pilgrim a világ ellen

2011. 09. 14. • Szerző: vargaakos
Scott Pilgrim a világ ellen

Úgy tűnt, hogy a Haláli Hullák Hajnala őrült zombis fricskáival, vagy a Vaskabátok akcióval és humorral teletűzdelt jeleneteivel már sikerrel körbejárta a műfajparódia sajátosságait, Edgar Wright azonban minden eddiginél messzebb merészkedett. Angol illetőségű direktorunk legújabb agymenése egyszerre állít görbe tükröt többek között a tini vígjátékok, a musicalek, valamint a komplett videojáték ipar elé.

Wright egy elborult, beteg fantáziavilágba szövi bele címszereplőjét, aki tulajdonképpen egy egész generáció eltúlzott alteregója: imádja a videojátékokat, Pac-man dumával csajozik, zenél a Sex Bob-Omb névre keresztelt hobbizenekarban, nem mellesleg munkanélküli, és sehol sem találja a helyét. Minden megváltozni látszik azonban, amikor megismerkedik álmai nőjével, Ramonával. A lány múltja viszont jócskán tartalmaz lezáratlan ügyeket, így Scottnak, saját boldogsága érdekében 7 elvetemült ex pasival kell megküzdenie, sajátos párkapcsolata ugyanis csak így teljesedhet ki.

Hogy mindez miért történik? Mit számít, ha a film a Universal logó rendhagyó megjelenítésétől kezdve lehengerli és magába szippantja a nézőt? Ennyire elvont, szürreális képi világot nem láttunk még a gyöngyvásznon, az egészen biztos. Wright annyira profin vegyíti a legkülönbözőbb műfajok egymáshoz egyáltalán nem illő elemeit, hogy azt öröm nézni. Így kiválóan szórakozunk például azon, hogy az egyik állhatatos ex, a játéktermi világot idéző ádáz harc közben hirtelen dalra fakad, és groteszk ábrázatú múzsái kíséretében tűzlabdákkal bombázza a főhőst. Wright minden giccset, illetve atom ciki megoldást parádés, egyedi mozzanatként épít be az általa (valamint a projekt alapját képező képregény által) kreált, félelmetesen abszurd környezetbe. Persze, ez még mind kevés lenne az üdvösséghez (elég csak a két évvel ezelőtti borzalmas, bár vizualitásában erős Sikító Városra gondolnunk): Ha épp nem egy lenyűgöző képi megoldással rukkol elő a film, akkor a tipikusan Wright-féle, burkolt fekete humorral operáló forgatókönyv emlékezetes sorain élhetjük ki magunkat. Ezek a sziporkázó dialógok idézik meg leginkább a tini vígjátékok műfaji sajátosságait, ezzel párhuzamosan pedig térdcsapkodós poénok forrásaivá is válnak. Szintén a beton biztos szkript érdeme, hogy a sokszor követhetetlennek tűnő gyors vágás, illetve a helyszínek közötti sajátos váltások sem bontják meg a cselekmény rendjét, így ezen megoldások is a film képi világát színesíthetik, káros mellékhatás nélkül. A kiváló forgatókönyvhöz pedig parádés szereposztás is társult, annak ellenére, hogy Wright emblematikus színészei (Simon Pegg és Nick Frost) nem képviseltetik magukat a stáblistán. Itt van viszont Michael Cera, aki utánozhatatlan eredetiséggel bújik Scott Pilgrim bőrébe, egyszerre érzékeltetve iróniát, komolyságot, és lázadó szellemet. Érdemes még megemlékezni Kieran Culkinról, aki Scott meleg szobatársaként brillírozik, de Mary Elizabeth Winstead is a maximumot hozza ki Ramona szerepéből. Az exek megformálóit is minden dicséret megilleti, ugyanis visszataszító mivoltuk, a remek maszkírozás mellett, kiváló színészi játékuknak köszönhető.
 
Edgar Wright tehát nem hazudtolta meg önmagát. A Scott Pilgrim a világ ellen hihetetlenül komplex, színes, áthallásokkal és metaforákkal teli, egy egész generáció szívét megdobogtató filmélmény, melynek megtekintése hatványozottan ajánlott… filmnézés után pedig kötelező betérni a legközelebbi játékterembe!
 
Rendelhető: http://www.journality.hu/webshop-Scott-Pilgrim-a-vilag-ellen-2-846

Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

 


Szerző:
vargaakos
Szabadkígyós
Férfi
1991
Követem
'A jól megcsinált dolog jobb, mint a jól elmondott.' - kritika a Némafilmes-ről
Szükségtelen felvarrás - A tetovált lány
Az élet fája
Filmbe oltott terápia 50% dráma, 50% humor, 100% hitelesség
REC 2 - DVD ajánló
Másnaposok 2 - DVD ajánló
Fertőzés - Hipochonderek horrorja
Csirke, törpe, örömlányok avagy a Soerii & Poolek formáció
Drive - Gázt!
Förtelmes főnökök - filmajánló
Élve eltemetve
A majmok bolygója: Lázadás - filmajánló
Scott Pilgrim a világ ellen
Rendezői portré - Zack Snyder; az extravagáns effektek és lassítások fanatikusa
A szemüveges dumagép: Interjú Szöllősy-Csák Gergellyel
Rendezői portré - M. Night Shyamalan: Az indiai filmmágus tündöklése és hanyatlása
Super 8 - Film ajánló
Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk könyvajánló
Transformers 3.

« Előző cikk
Következő cikk »
A majmok bolygója: Lázadás - filmajánlóA majmok bolygója: Lázadás - filmajánló
Érthető volt az előzetes szkepticizmus, hiszen egy olyan mondakör feltámasztására vállalkozott Rupert Wyatt és csapata, ...
The Wrestler - A pankrátor, DVD ajánlóThe Wrestler - A pankrátor, DVD ajánló
Mickey Rourke, Marisa Tomei, Ernest Miller – ha ezeket a neveket halljuk, szinte biztos, hogy az emberek többsége ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: