Zene

Sonata Arctica – Stones Grow Her Name

2012. 05. 31. • Szerző: Noble
Sonata Arctica – Stones Grow Her Name

Ha kategorizálni akarnánk ezt a finn bandát, elég nehéz dolgunk lenne. Kezdtek power metallal, adtak hozzá folkot, majd belekóstoltak mindenbe. Egy biztos. Új albumuk jelent meg, mely még a legnagyobb rajongókat is igencsak meglepte.

Vannak együttesek, akik megpróbálják a legtöbbet kihozni egy műfaj berkein belül, ezzel alkotva maradandót. Akadnak, akik kitalálnak valami új stílust, ami bár hasonlít létező dolgokra, ők kikérik maguknak, hogy a saját irányzatunkban alkotnak. Mellettük feltűnik még néhány olyan együttes, ami műfajt váltva próbál újat alkotni. A Sonata Arctica esetében pontosan ez történt. De még máshol egy új album hoz változást, itt az új album majdhogynem számról számra valami újat tartogat a rajongóknak.

Ez az újdonság nem minden esetben pozitív. A Stones Grow Her Name nevet viselő album az I Have a Right kislemezzel debütált, melyre szinte azonnal ráragasztották az ’egyszerű’, ’popzenei’ és ’igénytelen’ jelzőket. Tény, a szövegezés elég mindennapira és rövidre sikerült, és a hangszerek is inkább csak a háttérben szólnak, de azért becsempésztek a szöveg alá néhány gitárszólót, ráadásul a szintetizátor még mindig emlékeztet a régi idők Sonatájára, sajátos hangszínével. Döngetnek az utcán azért ennél sokkal igénytelenebb förmedvényeket is.

A május 18-án érkező albumon aztán akad mindenféle. Az Only the Broken Hearts (Make you Beautiful) című számmal kezdünk, mely lágy, ragyogó, szinte giccses kezdésével mindenkiben realizálja, melyik együttest is hallgatja most. Végig az az érzésünk, mintha valamelyik régebbi Sonata albumot tettük volna be. Egymásra válaszolgató kórus, témát segítő gitár, semmi őrült szóló, csak kellemes rockzene. Majd elérkezünk a második számra, mely a Shitload of Money nevet kapta, és ledöbbenünk. Már a cím is furcsa, hiszen eddig mindig olyan szépen fejezték ki magukat a srácok, gondoljunk csak a Letter to Dana szövegére. Ütemes dübörgést kapunk, mely tovább erősíti azt a sejtést, hogy popzenébe csöppentünk. Emellett masszívan szól a gitár, tehát azért mégis csak valami metálszerűségről van szó, de Arctica helyett sokkal inkább emlékeztet egy 10-20 évvel ezelőtti hard rock számra, amúgy finnesen megénekelve. Mert Tony Kakko most is kieresztette a hangját, melyhez hasonlóért sokan szívesen adnák valamelyik kezüket. Ezek többé-kevésbé igazak az album első felének többi számára is.

Aztán jött a csavar. Először az I Have a Right, majd az Alone in Heaven. Utóbbi egy lassabb szám, elég furcsa szöveggel, benne sok ellentéten alapuló relativitással, vagy egyszerűen csak logikával. Elgondolkodtató. Mindenesetre a szám nyugodtsága, líraisága, szövege egész kellemes idillt teremt, pedig az élmény már messze nem Sonata Arcticás. Következőként a The Day című szám csendül fel, mely az együttes Unia című albumára hasonlít, ami szintén újítás volt a maga idejében. Számomra az élményt itt elrontotta, hogy szám vége felé minden sor vége ’together’, annyiszor, hogy az már idegesítően hatott és csak a szám végét vártam. Második hallgatásnál még egy okom lett, hogy a The Day végére jussak, az pedig az, hogy a Cinderblox jön utána. Cinderblox alatt megkapjuk a metal vadnyugatot. Az egész szám alapja a bendzsó, melyre jön a dob, basszus- és szólógitár. Furcsán hangzik? Az is. De egy csapásra az egyik kedvencem lett, tehát csak ajánlani tudom a meghallgatását. Az album leglassabb száma van most soron, Don’t be Mean címmel. Ez egy átvezető az utolsó két számra, melyek 2004-es Wildfire című szám folytatásai. Egy történetbe csöppenünk, ideges, lövésekre emlékeztető gitárral. A Terminátoros érzést tovább erősíti a második szám, még erősebb gitárjával, és Wildfire Town, Population:0 címével. Végül egy újabb lírai szám fogadja bónuszként a szerencséseket.

Az együttes felállása a Stones Grow Her Name albumon:

¾     Tony Kakko – ének, kiegészítő billentyű

¾     Elias Viljanen – szólógitár

¾     Marko Paasikoski – basszusgitár

¾     Henrik Klingenberg – billentyű

¾     Tommy Portimo – dobok

Megint kaptunk egy albumot, és eljutottunk odáig, hogy ha azt halljuk Sonata Arctica, nem tudjuk egy műfajba sem bekategorizálni egyértelműen. A Stones Grow Her Name számai talán nem lesznek minden rajongó kedvenceivé, mindenkinek a saját belátása eldönteni, melyik korszak a kedvence az együttes pályafutásából. Szerintem ismét született néhány gyöngyszem, mint az Only the Broken Hearts, az I Have a Right vagy a Cinderblox. Bár, az egyik hallgatás után kíváncsiságból beraktam nagy kedvencem, a Juliet című számukat, és arra jutottam, hogy annyira nagyot azért nem alkottak. Vagy lehet, hogy csak érnie kell még? Majd az idő eldönti.


Szerző:
Noble
Vác
Férfi
1993
Követem
Michelisz és Huff a bajnokok – WTCC, Macau
A Lotus és a Jégember diadala – Formula-1, Abu Dhabi Nagydíj
Tavalyi formájában a Red Bull – Formula-1, Indiai Nagydíj
Vasárnapi gokartozás – WTCC Japán
A pálya változik, de Vettel nyer és vezet – Formula-1, Koreai Nagydíj
Vettel Suzukában is megállíthatatlan – Formula 1, Japán Nagydíj
Vettel az éjszaka ura - Formula 1, Szingapúri Nagydíj
Sivatagi show – WTCC USA
Hamilton örömével Európa búcsúzik - Formula-1, Olasz Nagydíj
Újrakezdés tömegbalesettel – Formula-1, Belga Nagydíj
Váci Világi Viharom
Hamilton életben tartotta reményeit – Formula-1, Magyar Nagydíj
Távozik a Chevrolet, de még tarol – WTCC Brazília
Alonso bajnoki babérokra tör – Formula-1, Német Nagydíj
Webber a győzelemig óvta a gumikat – Formula-1, Brit Nagydíj
Superstars a Hungaroringen!
Fergeteges búcsú Valenciától – Formula-1, Európa Nagydíj
Csoportbontás a foci EB-n
Az Audi nyert, Davidson megsérült
Nyolcvanadszor is Le Mans
A hetedik te magad légy! – Formula-1, Kanadai Nagydíj
Mint a képregényben – WTCC Portugália
Sonata Arctica – Stones Grow Her Name
Webber a hatodik győztes! – Formula-1, Monacoi Nagydíj
Defektes derbi – WTCC Ausztria
Narancssárga-feketébe öltözött a Hungaroring – WTCC Magyarország
Tarquini széttörte a magyar álmokat - WTCC Szlovákia
Visszatértek! - Új stúdióalbum a Dragonforcetól
Vettel újra az élen Bahreinben
Kis Mercedes-sztori
Hatból hat! – WTCC Marokkó
A Seat hazájában is a Chevrolet az úr – WTCC Valencia
Játék, függőség nélkül?
Formula 1, avagy a maláj esőtánc

« Előző cikk
Következő cikk »
Éden Hotel 2 Záró buliÉden Hotel 2 Záró buli
A Viasat 3-on futó valóságshow idén nagy sikernek örvendett Magyarországon. A stáb a rajongókat egy közös tv nézésre csábította, ...
Az X-faktor mosolygós „cukisága” – Kováts Verával beszélgettünkAz X-faktor mosolygós ;cukisága; – Kováts Verával
Kováts Vera az X-Faktor tavalyi szériájában tűnt fel. A mindig mosolygós lány bejutott az X-faktor döntőjébe,és ott meg ...

Legnépszerűbb cikkek »
Az X-faktor mosolygós „cukisága” – Kováts Verával beszélgettünkAz X-faktor mosolygós ;cukisága; – Kováts Verával
Kováts Vera az X-Faktor tavalyi szériájában tűnt fel. A mindig mosolygós lány bejutott az X-faktor döntőjébe,és ott meg ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: