Sport

Spanyolasz Eb-döntő

2012. 07. 01. • Szerző: Adams
Spanyolasz Eb-döntő

Tegnap este véget ért a Lengyel-Ukrán közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság a spanyol-olasz válogatott döntőjével, amelynek eredménye 4-0, de több sporttörténeti rekordot könyvelhettünk el ebben a 90 percben.

Közismert, hogy az lengyel és ukrán sportdiplomaták abban a rendezésről szóló versenyben szerezték meg a jogot, ahol Magyarország és Horvátország is együtt indult. Az a tény, hogy mindkét házigazda a csoportmérkőzéseken elvérzett, az annyira váratlanul nem érhette a foci mélységes szakértőit. Végül is, az ukránok így tudtak alanyi jogon szerepelni - méghozzá először – Európa-bajnokságon, ahogy a magyar válogatott is implicit azért izgult, hogy erőkifejtés nélkül a szájába repüljön a sült galamb.

Úgy jártak vele, ahogy mi bizonyosan jártunk volna: házibulit szervezünk, hogy majd helyzeti előnyből egy könnyű pásztorórát szerezzünk magunknak, majd pedig úgy alakul, hogy rajtunk megy át az egész vendégsereg.

De visszatérve a döntőre…

Az elődöntőben az olasz válogatott váratlanul megszerezte a vezetést az ifjonti német válogatott ellen, és a győztes gólt is ugyanattól a játékostól, Mario Balotellitől. Egyik interjújában a fenegyerek hírében álló Balotelli kijelentette, hogy a döntőben, a spanyolok ellen 4 gólt fog rúgni. Amilyen elszánt, és elvetemült zseni, még ki is nézhető ebből a játékosból ez az ígéret. Úgy kerekedett a vasárnap este, hogy nemhogy nem rúgott az olaszok méregzsák csatárja négy gólt, hanem ugyanennyit inkább kapott a csapata.

Ebben a fényes spanyol győzelemben több rekord is született.

A gólarány először volt Eb-döntőn ilyen magas, vagyis ennyire még nem ruházták meg a vesztest a viktorok.

Fernando Torres az első olyan játékos, aki két egymás utáni Eb-döntőn gólt tudott szerezni, míg a frissen becserélt Juan Manuel Mata szintén az első, aki a nagyjából első öt perce után gólt szerzett az Eb döntőjében.

Vincente Del Bosque spanyol csapatkapitány a második tréner, aki Vb és Eb győzelemre tudta irányítása alatt vezetni a csapatát, így kezet foghat Helmut Schön német (NSZK) kapitánnyal. Ezt is úgy érte el, hogy előbb Európa-bajnokságot (2008) nyert, majd világbajnokságot (2010), és grátisznak a következő Eb-t (2012). Vagyis három világversenyt nyeri ugyanaz a csapatvezető.

Először sikerült egy Eb győztesnek megvédeni a címét (mellé pedig ugyanazzal a kapitánnyal). Ehhez régen közel volt a két, azóta megszűnt állam, a Szovjetúnió és az NSZK is a maga idejében, de nekik ez a bravúr nem sikerült.

Láthatólag a spanyolok mindent visznek, persze ami a labdarúgást illeti. Az olasz catenaccio nem volt gyógyír a ’tiki-taki’-nak nevezett spanyol gyors-, és sokpasszos játékstílusnak.

Az olaszok bizonyára megtalálják a könnyű kifogást a vereségre, hiszen egy kulcsjátékosuk sérülés miatt a második félidő elején kiesett a játékból, és nem maradt cserére se lehetőség, így emberhátrányban folytatták a papíron lehetetlen, kétgólos hátrány lefaragását.

Sebaj, majd megnyugszanak a kedélyek, és felemelik a fejüket az olasz válogatott focisták, hogy ’majd legközelebb’ kiköszörülik a csorbát. A legközelebbi világversenyen persze, hiszen az olaszoknak ezekben stabil helyük volt, van és lesz mindig.

De mi marad nekünk, a magyar válogatottnak? Nálunk nem a jelenben és a jövőben gondolkoznak az érintettek, a szurkolók, a játékosok, hanem a múltban. Generációk váltották egymást csendben, amikor már csak az idősödő nemzedék emlékszik egy-egy izgalmas világversenyen szereplő magyar futballistákra, vagy jelentős mérkőzésre. A spanyolok kialakítottak egy új játékstílust, a németek fiatalítottak, az olaszok tartják a nívót. A magyar pedig: emlékezik, a régi nagyokra…

 

Ha érdekel a foci, és a sport világa, lájkold Facebook oldalunkat, ahol elsőként értesülhetsz híreinkről:
https://www.facebook.com/pages/Journality-Sportmánia

Szerző:
Adams
Vicus Teuto
Férfi
1984
Követem
A Tini Titánokról, őszintén
Képregény és rajzfilmvilág II.
Derekasság a filmiparban
Ötöslottó – A bolondok adója
Mosolykát államfőnek!
Süllyesztés - Hogyan járul hozzá a mai videojáték az eltömegesedéshez
Carole Landis születésnapjára
Gondolatok a fészbúkról
A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS -kritika
Vámos Miklós: Marilyn Monroe csodálatos halála
Olimpikonok a TF-en. (2) Pars Krisztián
Olimpikonok a TF-en. (1) Risztov Éva
Miért gagyik a verekedős videójáték-filmadaptációk
Spanyolasz Eb-döntő
Ismeri a Szandi-mandit?
Beépített főnök - Magyarország!
Homo Politicus Hungaricus
100 éve született Sonja Henie, ’A jég királynője’
LFL, vagyis Fehérneműs Fehérszemélyek Ligája
Összefogás: bukott koncert = bukott előadók?
Magyar fiatalok külföldi munkavállalása
Angyalok és démonok Hollywoodban: Mihály arkangyal és Azazel démon
Green-Go Fest beszámoló
Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation)
A netes pornó diszkrét (hi)bája
Világsiker magyar popzenészként
Képregény és rajzfilmvilág: Batgirl vagy Supergirl?
Magyarok az F1 viharában
Magyarok az F1 viharában, a box utca kulisszatitkai
Svindlerek (tv-sorozat) kritika
A posztmodern ember jellemrajzai III. rész
Volpone, avagy a pénz komédiája (2003)
A posztmodern ember jellemrajzai II. rész
MAN vs FOOD - Fald fel Amerikát!
A posztmodern ember jellemrajzai
Könyvajánló: Ladislav Klíma - Abszolút akarat vagyok
When Nietzsche Wept
MUSIK IST ZERFALL

« Előző cikk
Következő cikk »
Keszthelyi Maraton 2012 beszámolóKeszthelyi Maraton 2012 beszámoló
Eljött a nagy nap! Majdnem egy éves készülést követően, 59 (60?) futóedzéssel és számtalan versennyel (3 félmaraton, Kékes ...
Superstars a Hungaroringen!Superstars a Hungaroringen!
Újabb nagyszabású autós esemény színhelye lesz a Hungaroring június 30-án és július 1-jén. Az International Superstars Series ...

Legnépszerűbb cikkek »
Adrenalin Extrém Hétvége, KunmadárAdrenalin Extrém Hétvége, Kunmadár
Augusztus 16-18 között került megrendezésre a Kunmadarasi Extrém Hétvége, ami ezúttal is tartogatott meglepetéseket. ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: