Ki-kicsoda

Szathmáry Pap Károly

2010. 06. 02.
Szathmáry Pap Károly

1812. január 11.-én született Kolozsváron. A világ első fényképes haditudósítója.

 

Őt tartják a világ első fényképes haditudósítójának, mivel a csatatéren, bevetés közben készített képeket a török-orosz háború első évében (1853), ami később krími háború néven vált ismertté. Daguerrotípiák már készültek az 1846-1847-es amerikai-mexikói háborúról is, de ma napig nem tisztázott ki készítette a felvételeket. Roger Fenton, a krími háború másik tudósítója csak később érkezett a helyszínre.
Különleges tehetsége a festészethez már nagyon fiatal korában megmutatkozott. Bécsben a Képzőművészeti Egyetemre járt, és Itáliában több helyen tanult, míg visszatért szülőföldjére. 1842-ben folyóiratot indít, Erdély képekben címmel, melyet kőnyomatos képekkel illusztrál. Bukarestben telepedett le 1843-ban, ahol főleg portréfestéssel foglalkozott. Fotográfusi pályafutása 1848-ban kezdődött, amikor elkészítette első tablotip képét. 4 nyelven beszélt folyékonyan, és korának befolyásos személye lett, magas körökben mozgott. Ötven év alatt 4 román uralkodó vette igénybe rajzoló és fényképező tehetségét. Ötször házasodott és rengeteget utazott: bejárta egész Kínát, még Szibériáig is eljutott.
A krími háború első évében elhatározta, hogy kiviszi magával fényképezőgépét a harcmezőre. Egy tehervonat egyik kocsiját használta, mint sötétkamrát. Kezdetben a Duna menti harcoknál volt jelen. 1854-ben a törökországi Oltenitza környékén haladt át fényképezőkkel és egyéb fotós felszerelésekkel megrakott kocsijával, amikor a tüzérség lőni kezdte, mert orosz kémnek gondolták. Bár tökéletes célpont volt, nem céloztak túl jól, sértetlenül megúszta az esetet. Oltenitza ostormánál az első napoktól kezdve jelen volt.  
A harcok során megörökítette a tájat, az erődítményeket és a csatatereket és mindkét fél csapatait, valamint legfelsőbb vezetőiket is. Szabad bejárása volt mind az orosz, mind a török táborba. A közel 200 elkészült képet albumba gyűjtötte össze és bemutatta a párizsi világkiállításon 1855-ben. Ezzel a munkájával nagy ismertségre tett szert és számos díjat is begyűjtött. Elkészült képeit felajánlotta Európa vezető uralkodóinak, Viktória királynőnek, III. Napóleonnak és Ferenc Józsefnek is.
Sajnos ezek közül egy albuma sem maradt fent az utókornak: Franciaországi példányt 1871-ban tűz pusztította el, Viktória királynő másolata is leégett a windsori kastéllyal együtt, az osztrák és német példányok a második világháború alatt tűntek el, Szathmári házát pedig 1944-ben bombatalálat érte és annak minden féltve őrzött gyűjteménye elpusztult.
1870-től kezdve a Bécsi Fényképészek Társaságának tagja. 1881-ben a budapesti Műcsarnok állította ki több akvarelljét.
Forrás: wikipedia

 


« Előző cikk
Következő cikk »
Robert CapaRobert Capa
Magyar származású világhírű fényképész, haditudósító. Világfi, Ingrid Bergman egykori szeretője. Normandiai partraszálláskor ...
Henri Cartier-BressonHenri Cartier-Bresson
1908. augusztus 22.-én született a franciaországi Chantelaupban. Világhírű fényképész, a Magnum fotóügynökség egyik alapítója. ...