Film

Szellemek a fák között – A háború sámánja

2013. 07. 01. • Szerző: littledevil
Szellemek a fák között – A háború sámánja

Amikor szavakat használunk egymás között beszélgetve, gyakorta döbbenek rá arra, mennyire különbözőek vagyunk, és csak bizonyos „egyezményes” jeleknek köszönhetően értjük meg egymás. John Locke filozófus szerint a szavak jelentése minden egyes ember számára egyedülálló, mert a külső világ jeleiből, jelzéseiből és az ezekre adott belső válaszokból áll össze az értelmezés.

Például azt mondom gyermekkor. Nekem május elsejei felvonulások, balatonpart melletti élmények, kisdobos-nyakkendő és a fehér falra vetített diafilmmesék képei villannak fel elmémben. Neked vajon mi jut eszedbe erről a kifejezésről?
Míg a világ más városaiban – például Közép- Afrikában – ez a szó teljesen mást jelent. Utcán élő (avagy kolduló és bujkáló) gyerekeket, forradalmárok sorai között harcoló géppuskás tinédzsereket, pet-palackból készült papucsokat.

    Kim Nguyen (kanadai származású rendező) 2012-ben készült 90 perces negyedik nagyjátékfilmje egy tizenéves közép- afrikai lány történetébe enged betekintést. A filmet idén rendezői kategóriában Oscar díjra is jelölték az idegen nyelvű alkotások között és a főszereplő Rachel Mwanza színészi alakításáért megnyerte az Arany Medve díjat a berlini filmfesztiválon.
 
     A sztori részben fiktív és a film során nincs konkretizálva mely afrikai országban járunk, a helyszínek és a politikai háttér csak annyira vannak felskiccelve a vászonra, hogy kontextusba helyezhessük az eseményeket. A szubjektív nézőpont mellett a film hitelességét több dolog is megalapozza.
Kim Nguyen a gyermekkatonák viszontagságos sorsát mutatja be a túlélők szemszögéből. A forgatókönyv kidolgozása  során – amely 10 évet vett igénybe – a rendező sokat beszélgetett gyerekkatonákkal és az eredeti inspirációt Johnny and Luther Htoo thaiföldi gerillaharcosok élettörténete nyújtotta.
A film nagy részét Kinshasa-ban  - Kongó fővárosában - forgatták, amely tökéletes választás volt az atmoszféra megteremtéséhez.
A szereplők többnyire amatőr színészek és mert közülük több is írástudatlan, ezért kronologikus sorrendben forgattak, ez lehetőséget nyújtott arra is, hogy a színészek szabadon improvizálhassák a dialógusokat.

    Az afrikai közegben a mágia jelenléte ma is mindennapos, az élet szerves része, nem csak a családi kapcsolatokban, hanem a politikában és a kereskedelemben is.  
Mágikus megközelítés jellemzi magát a rendezést is, a történet bizonyos elemei meseszerűek – például a filmben bemutatott albinófalu és a hamuval kifehérített szellemek felbukkanása is.
A rendező különlegesen egyszerű megoldást használva mellőzte a CGI technikát és a kísértetek visszatérő ábrázolásával belső egyensúlyt teremt a film képi világában.
Így bár a narráció kétségtelenül véres eseményeken kalauzol át minket, a látvány mégis Komona saját mitikus valóságát tükrözi vissza.

    Komona megrázó kalandokkal teli, viszontagságos útja egy apró, hulladékokból felépített közép-afrikai faluból indul, ahonnan egy napon elragadják a helyi kormány ellen lázadó csapatok katonái, miután arra kényszerítik, hogy megölje szüleit.
A bevetések során a katonák egy speciális fa nedveiből kinyert italt isznak, melynek hallucinogén hatása van. Ennek köszönhetően Komona szellemeket lát, és az egyik harc során látomásai megmentik életét. A forradalmárok vezére, Nagy Tigris magához hívatja, úgy gondolja  a lány látnoki képességekkel bír. A vezér visszautasíthatatlan ajánlatot tesz, Komona legyen az ellenálló sereg sámánja, vezessen minden küldetést a győzelembe.
A harcok során Komona és egy albinó fiú – Varázsló - között barátság avagy bimbózó szerelem szövődik és egy adandó alkalommal a fiatalok megszöknek. A film második része békés intermezzo, afrikai antropológiai portrénak is nevezhetném. Varázsló romantikusan mókás vadászata a fehér kakas után, hogy elnyerhesse Komona kezét, a fiatalok letelepedése az albinó fiú nagybátyjánal -  Hentesnél – betekintést nyújt az egyszerű falusi hétköznapokba.
A normális élet illúziója nem tart sokáig, Nagy Tigris katonái rájuk találnak és kivégzik Varázslót, Komonát visszahurcolják Nagy Tigrishez. A kényszerű „együtt hálásoknak” köszönhetően Komona teherbe esik a parancsnoktól, miközben szülei szellemei tovább kísértik őt. Döntést hoz és megöli a férfit, megnyugvást keresve visszatér Varázsló nagybátyjához, de a harcok során átélt traumák visszhangjai kínozzák őt. A megváltást saját rituális vándorútja hozza meg. Visszatér kiüresedett, elhagyott szülőfalujába, útközben életet adva gyermekének, majd eltemeti szülei maradványait - anyja fésűjét és apja megtépázott ingét, hogy aztán visszainduljon Henteshez, egy új és békésebb élet reményében.

 

Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:
https://www.facebook.com/JournalityFilmmania
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!


 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Stan és Pan női reinkarnációi (Paul Feig: Női szervek) FilmajánlóStan és Pan női reinkarnációi (Paul Feig: Női szervek)
Őszintén nem számítottam rá, hogy nevetni fogok, de ez egy meglepően vicces film. A Koszorúslányok (2011) rendezőjének, ...
Halálos iramban 6Halálos iramban 6
Miután az előző halálos rész úgy ért véget, hogy felcsigázta a nézőket, kíváncsian vártam a folytatást. Ahhoz képest, hogy ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: