Zene

Sziget Fesztiválköztársaság 2013

2013. 08. 14. • Szerző: Mozart13
Sziget Fesztiválköztársaság 2013

Szombaton a Nagyszínpadon az Editors és Mika volt a két főfellépő, akik vonzották a bulizni vágyó közönséget. Mind a ketten játszottak már korábban a fesztiválozóknak, akkor is nagy sikert aratva. Most is óriási tömeg előtt énekelhettek, fantasztikus koncertet adtak. Idén többnyire az volt a jellemző a magyar közönség körében, hogy számukra ismeretlen előadók voltak többségben, de ennek ellenére a Sziget Fesztiválon mindenki megtalálta azt a programot, ahol jól érezhette magát.

 

   Idén is rengeteg különböző program színesítette a kínálatot. A művészetektől a bátorságig minden ott volt a felhozatalban. Volt aki képet festett, volt olyan, aki csak a Fesztiválköztársaságban gyönyörködött a Sziget Eye-ról. Aki napközben a Lumináriumot választotta, sokat nem gyönyörködhetett a színes boltívekben, mert bent 55 fokot mutatott a hőmérő. Innen lehet, hogy a Sziget Beach lett volna a legjobb választás, ami most először volt a Szigeten. Sokan választották ezt módját a hűsölésnek és nem utolsó sorban a csobbanás mellett dj-k gondoskodtak arról, hogy a vízben lehessen akár táncolni is.
 
   Idén a másik újdonság a Cirque du Sziget volt, ahol nemcsak nézni lehetett a lenyűgöző – főként kortárs – előadásokat, a bátrabbak kipróbálhatták a zsonglőrködést, de mutatványos, vagy akrobata is válhatott pár percre a vállalkozó kedvű szigetezőkből.
  
   Mégis talán a szombati est fénypontja a Color Party volt szintén a Nagyszínpad előtt. Idén a szervezők minden estére kitaláltak valami olyan programot, amivel egyszerre tudják megmozgatni a Sziget lakókat. Szerdán 10.000 lufit engedtek föl egyszerre, csütörtökön szélforgó buli volt, pénteken 1,1 méter átmérőjű strandlabdákkal játszhattak a szigetezők, szombaton pedig színes porokkal szórhatták egymást. A közös szórás látványát inkább az csodálhatta, aki messzebbről figyelte az eseményt, mert a tömegben leginkább csukott szemmel hintették a port a végén, kicsit sivatagi vihar érzés volt, ahogy megtelt az ember orra, szeme, de természetesen kihagyhatatlan volt. Jó ötlet volt a szervezőktől, hogy köztársasághoz méltó módon összegyűjtötték a lakókat egy-egy közös megmozdulás érdekében. 
 
   A többi sátorban is ígéretes programok voltak. A Party Arénában többek között Dub Fx-re, John Digweedre bulizhattak a szigetlakók. Dub Fx, eredeti nevén Benjamin Stanford egy utcai előadó, aki élő loop, effekt pedál és saját énekhangja segítségével zenél. John Digweed jellegzetessége, hogy folyamatosan képes a megújulásra, gyakorlatilag ő az irányadó az elektronikus zene fejlődési útján. Rendszeresen telt ház előtt koncertezik, ez most is így volt, mert gyakorlatilag nem lehetett bejutni a Party Arénába.
 
   A Magyar Zenei Színpadon este a Subscribe és az Alvin és a mókusok játszott. A közönség még a fél sátrat se töltötte meg, de akik ott voltak biztos vagyok benne, hogy egy hatalmasat buliztak.
 
   Az A38 színpadon többek között a The Parov Stelar Band, valamint a Noisia lépett fel. Az előbbi, akik az electro swing feltalálói mindig a legbulizósabb bandák közé tartoznak a fesztiválokon. Most sem volt ez másképp. Az utóbbi zenekar nem ennyire egyszerűen meghatározható stílusú, mert főként drum'n'bass zenét játszanak, de nyitottak a breakbeat, a house, a dubstep és a neurofunk világára is. Mind a ketten tömött sátorban léptek fel.
 
   Akik csak bóklásztak a Szigeten, mert épp nem volt semmi olyan koncert ami felkeltette az érdeklődésüket az is talált magának és az ízlésének megfelelő helyet. Az Afro – Latin – Reggae Színpadon vagy az Ír kocsmában a hagyományos zenékre bulizhattak, de akár a séta közben találkozhattak az utcazenészekkel, utcaszínházakkal, akik bárhol felbukkanva szórakoztatták az arra járó embereket. És ha ez mind nem lenne elég, a szervezők hatalmas lampionokkal, világító csillagokkal tették még varázslatosabbá a Szigetet ott is, ahol amúgy lehet nem lenne semmi látnivaló. Szemet gyönyörködtető látvány volt a fákon a sok karácsonyfaizzóra emlékeztető lámpák sokasága.
 
   Úgy gondolom, hogy a Sziget az a hely, ahova egyszer mindenkinek el kell menni, hogy megtapasztalja azt a színes forgatagot, ami ott fogadja az embereket. Itt mindenki elengedi magát, sokan már jelmezekkel érkeznek. Láthattunk a tehéntől a sárkányig mindent, de volt, aki szimplán plüssállattal bulizott. Itt nincsenek furcsa tekintetek, ha egy átlagostól eltérő ember sétál el mellettünk. Ez a Sziget már annyira kinőtte magát, hogy képtelenség egy nap alatt bejárni, mindent kipróbálni, megnézni. Utólag olvasva a beszámolókat számos olyan helyre nem jutottunk el, vagy nem találtunk meg, amik szintén szórakoztató kikapcsolódásnak ígérkeztek.

 

 


Szerző:
Mozart13
budapest

1987
Követem


« Előző cikk
Következő cikk »
AWOLNATION a ZP-ben!AWOLNATION a ZP-ben!
2013.08.15-én a nemzet kimarad, és nincs pardon! Szereted a könnyedebb rock-stílust? Gyere. Szereted az elektrót? Remek. ...
Ayreon – The Human EquationAyreon – The Human Equation
Bár a Pink Floyd a progresszív zene minden babérját learatta már, azért maradt még rengeteg lehetőség e stílus képviselői ...

Legnépszerűbb cikkek »
Öt hangon - PentatonixÖt hangon - Pentatonix
A videó megosztó oldalak hatalmas előnye, hogy a média ipar minden érintő ágának innovációját hozza. Ennek hatásait ma még ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: