Programajánló

Sziget Fesztiválköztársaság – Yeni Raki Roma Sátor Lejárt.

2013. 07. 06.
Sziget Fesztiválköztársaság – Yeni Raki Roma Sátor

Európa legizgalmasabb fesztiváljának sokszínű program-kavalkádjában az egyik legpörgősebb helyszín már évek óta a nemzetközi roma zenei kultúrát felvonultató sátor. A Yeni Raki Roma Sátor idén csábítóbb lesz, mint valaha: indiai cirkusz, holland pop-reggae-folk, francia gitárzene, olasz punk-dub-tarantella, illetve klasszikus slágerek autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval és dzsesszel ötvözve. A kínálat pazar – érdemes minden nap belehallgatni.

 

Idén a Roma Sátor a Yeni Raki előnevet viseli. Az új névadó, Törökország nemzeti italának, a rakinak kedvelt márkája, amit a helyiek „The Spirit of Istanbul”-ként aposztrofálnak. Szimbolizálja a különböző és változatos kultúrák összeolvadását, mely annyira jellemző a Roma Színpadra is. A Yeni Raki egy bárral is jelen lesz a helyszínen, teret adva a Sziget Fesztiválköztársaság – a világ különböző pontjairól érkező – „polgárainak”, a különböző nézőpontok és gondolatok szabad áramoltatására.
 
Roma Színpad állandó programokkal is jelentkezik, ilyen például az Indiából érkező Kawa Musical Circus. A Radzsasztánból érkező cirkusz misztikus-mágikus műsorával a legősibb indiai utcai mutatványosok örökségét folytatja. Előadásuk élő zenével kísért lélegzetelállító cirkuszi mutatványokból, táncból, színházi produkciókból és bábszínházból áll. Az esti koncertek előtt, mintegy étvágygerjesztőként, miközben a cigányzene útjait is bejárjuk, a mogorva cirkuszigazgató és a vidám zenészek évelődése nyomán egy színes mesevilágba kerülünk.
 
Szintén naponta jelentkezik a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványainak bemutatkozó koncertje. A központ Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával 2011-től évente 60 tehetséges 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetségük kibontakoztatására.
 
Kása Béla 1973 óta járja rendszeresen Erdély eldugott falvait és India cigányok lakta vidékeit. Több mint harminc éve fényképezi nagy szeretettel, hozzáértéssel és lélekkel az ott élő zenészeket, pásztorokat és táncosokat. Fotói évek óta díszítik a Roma Sátor falait, a képeken újra találkozhatunk a vándorló cigányokkal, Romániából és Indiából, valamint a hajdani erdélyi muzsikusokkal is, akik már csak fényképről néznek vissza ránk.
 
A fesztivál induló napján, azaz szerdán a holland Amariszi nyitja a Yeni Raki Roma Sátor programját. A sajátos balkáni hangzású fiatal holland zenekar először játszik a Roma Sátorban. Saját szerzeményeik ötletesen ötvözik a pop-, a reggae és a folkzenei elemeket. Christophe Lartilleux francia manouche gitáros zenekara, a Latcho Drom nevét Tony Gatlif filmje ihlette. A Lartilleux családban a zene főszerepet játszik, Christophe a Roma Sátorba a lányával együtt érkezik, aki a zenekar basszus gitárosa is egyben. Példaképének Django Reihardt és arra törekszik, hogy minél közelebb kerüljön az összetéveszthetetlen Djangohangzáshoz.
 
Folyt. köv.
 
 
 

Ha elsőként szeretnél értesülni a legújabb programajánlókról, lájkold Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Programajanlo
Figyelem!
A Facebook újabb szigorítása szerint a klubok, oldalak által felrakott posztok véletlenszerűen, az oldalt kedvelők egy részéhez jutnak csak el. Ha továbbra is látni szeretnétek bejegyzéseinket, akkor az oldalunkon a tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) sorra. Itt létrehozhattok egy listát és megadhatjátok azt is, hogy a hírfolyamban megjelenjünk. Ez minden oldalra, klubra érvényes, amit követtek, ezért érdemes egy kis időt szánni rá, és a kedvenc oldalaitokon ezt a pár kattintást megtenni. Köszönjük!

 


« Előző cikk
Következő cikk »
XVI. Sambosi - Törley Jazzfesztivál 2013. - JegyrendelésXVI. Sambosi - Törley Jazzfesztivál 2013. - Jegyrendelés
Július 26. A fesztivált önálló rendezvényként a SAMBOSI Bt. rendezi. A zenei műfajok sokszínűségét szeretnénk bemutatni. ...
SPAMALOT avagy a GYALOG GALOPP - JegyrendelésSPAMALOT avagy a GYALOG GALOPP - Jegyrendelés
November 14-22. Monty Python Spamalot című musicaljének alapja a Gyalog Galopp című világsikert aratott film. Az előadás ...

Legnépszerűbb cikkek »
Betörő az albérlőm - Madách Színház - JegyrendelésBetörő az albérlőm - Madách Színház - Jegyrendelés
Egy külvárosi idős asszonyhoz új albérlő költözik. A férfi, aki Marcus professzor néven mutatkozik be, valójában hétpróbás ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: