Film

Tegnap éjjel - Moziajánló

2012. 05. 23. • Szerző: littledevil
Tegnap éjjel - Moziajánló

Mit is jelent a házasság, mikor és hogyan lépjük át a hűség határait, mennyi őszinteséget és titkot bír el egy kapcsolat... Egy ifjú házaspár küzdelmei az őket kísértő vágyakkal és szembenézésük illúzióikkal.

Massy Tadjedin 34 éves iráni-amerikai származású forgatókönyvírónőnek első rendezése a 2010-ben leforgatott Last Night című film. A független filmek közé sorolható romantikus dráma kis költségvetésből készült és forgalmazási problémák miatt külföldön és idehaza is csak később került bemutatásra, mint ahogy azt a rendezőnő eredetileg tervezte.

 A filmet mindazoknak ajánlom, akik fogékonyak az emberi kapcsolatok problémáira, vevők a finom humorra és érdeklődnek a hűség, bizalom, őszinteség, szenvedély, házasság témáját körbejáró filozófikus kérdések iránt. Azért említem csak a filozófiai kérdéseket  (válaszok nélkül), mert a film nem akar szájbarágós módon erkölcsi üzeneteket a nézőbe hipnotizálni. A kamera objektív, mégis emberséges módon megkomponált képet tár elénk egy fiatal középosztálybeli new-york-i házaspárról, két egymást követő napjukról (inkább csak másfél), ahol a házaspár mindkét tagja kénytelen átértékelni a kapcsolatukról és saját magukról kialakított elképzeléseiket.
 Michael (Sam Worthington) és Joanna (Keira Knightley) jól összeszokott páros, akik egy esti partira igyekeznek, ahol Joanna arra lesz figyelmes, hogy egy csinos, fiatal nő (Eva Mendes) finoman flörtölget férjével. Hamar kiderül, Laura az  új kolléganő az új projekten, Michael-el több üzleti úton is túl vannak már, melyeken szemmel láthatóan össze is melegedtek.
 Joanna számára nyilvánvaló a Michael és Laura közötti vonzalom, így a parti után – némi női duzzogással felvezetve – otthon kipattan egy veszekedés, ahol végül Michael rövid tagadás után beismeri, valóban tetszik neki a kolléganője és nem kizárt, ez a szimpátia kölcsönös.
 Másnap reggel Michael útnak indul Laurával a következő tárgyalásra, miközben Joanna otthon marad és mit-tesz-isten – mikor kávéért indul,  véletlenül beleszalad az utcán egy korábbi szerelmébe, Alex-be (Guillaume Canet).
 Innentől kezdve párhuzamos vágásokkal követjük végig a következő 24 órát a két helyszínen, amint az ifjú házaspár tagjai megküzdenek az őket kísértő vágyakkal és kénytelenek szembenézni illúzióikkal és valós reakcióikkal egyaránt.
 A jól kiválogatott színészi csapat hitelessé varázsolja az egyébként már sokszor és sokféleképpen átrágott témát. A kémia szerencsésen működik minden párosítás között. Keira Knightley kissé dinamikusabb játékát szépen ellenpontozza Sam Worthington visszafogottsága, zavarbaejtően őszinte közeliket kapunk az Avatar sztárjától. A két másik mellékszereplő, Eva Mendes és Guillame Canet bizony komoly fejfájást okozna nekünk hétköznapi embereknek is, mint kísértés, merthogy a filmbéli Laura sebezhetősége, érzékeny és szexi jelenléte még a film után is ott vibrál az emberfiában, Alex-et, a titokzatos múlttal felszerelt, szabadságimádó, szenvedélyes francia sármőrt sem lehet csak úgy “nyomtalanul” kitörölni a memóriából.
 A film gördülékenyre írt dialógusat szépen szövik át a természetes és esti fényekkel tarkított, meleg színekkel árnyalt képek, ahol régi Woody Allen filmeket idéző, emberközeli New York-ot láthatunk viszont.  A jól sikerült szinkronhoz tökéletes keret a sejtelmes lágy filmzene és számomra kedvenccé vált többször is felcsendülő különleges csengőhang Joana telefonján.
 A Tegnap éjszaka meghitt légkörét, intimitását támogatják a megfelelően időzített premier plánok, ahol az arcok szavak nélkül beszélnek hozzánk. Több jelenetet is  szűk,  zárt terű helyszíneken forgattak,  mint például liftekben és taxibelsőkben. Így nem csak mi kerülhetünk közel a szereplőinkhez, hanem a drámai feszültség fokozására is lehetőség nyílik, hiszen ugyanaz a “távolság” (közelség?) amit érzékelük a taxiban ülő párosnál a partira menet, majd később onnan hazafelé igyekezve, vagy egy későbbi jelenetben Joanna és Alex között, mind mást és mást szimbolizálnak, emberi kapcsolatok különböző állomásait és hangulatait.
 Egy szó mint száz, aki szeretne magában új kérdéseket feltenni arról, mit is jelent a házasság, mikor és hogyan lépjük át a hűség határait, mennyi őszinteséget és titkot bír el egy kapcsolat, az menjen el a moziba és nézze meg a Tegnap éjjelt.
 
Ha elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:
 

 


Szerző:
littledevil
Budapest

1974
Követem
Sellőlány és a Prémium Családi Fesztivál harmadik napja
Sellőlány kalandjai a Vizibirodalomban – második nap
Sellőlány kalandjai a Vízi birodalomban – Aquaworld második családi Sunshine fesztivál
Szellemek a fák között – A háború sámánja
Drive – Deluxe Arkangyal Los Angelesben
A Hang az Orfeumban - Whitney Houston Tribute
Farkas a vízen - A vitorlázó - Filmajánló
Úton a fehér lepedő felé - Átutazók - Vígszínház programajánló
Fogyassz zenét kicsit másképp - Hólyagcirkusz társulat/ Zenekatasztrófa
I was so excited, Señor Almodovar - Szeretők, utazók
A test színháza – Book of the Dead
Régi színház, új mosdók, Mozart és Don Juan halhatatlan - Erkel Színház ma
2013 – Új üstökösök a horizonton
Szubjektív statisztikai kórkép - Szociális érzékenység és emberi jogi témák
A kisfiú meg az oroszlánok
A demokrácia diszkrét bája - Karinthy Színház: Egyenlőség
LAPD – a zsarunak élnie kell
XY – Emberi méltóság és a MOME generáció
Vári Éva - Edith Piaf estje
A Koreai Kulturális Központ
Az igazgató úr irodatitkai
Savages - gyönyörű barbárok és a WARgasm, filmajánló
Magic Mike – Felül valami (történik)
Francia szubjektív – Budapest 90 Philippe Gras
Tegnap éjjel - Moziajánló
Csak a szél - kritika

« Előző cikk
Következő cikk »
Final Cut – szerelmes film a film szerelmeseinekFinal Cut – szerelmes film a film szerelmeseinek
Pálfi György: Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmje igazán nagy meglepetést okozott a nagyközönségnek.A filmet ...
Csak a szél - kritikaCsak a szél - kritika
Egy társadalomban a mélyen gyökerező és váratlanul felszínre törő problémákra sokszor a kultúrában és művészetben igyekeznek ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: