Technika/Életmód

Tudnivalók digitális zongora vásárlásához

2013. 05. 18. • Szerző: Suhy
Tudnivalók digitális zongora vásárlásához

„Lakásban élek, kicsi a hely, de egy digitális zongora még pont beférne! Ideális, mert van hozzá fülhallgató, tehát nem zavarom a szomszédokat, és főleg nem hozom magam kellemetlen helyzetbe a hamis hangok miatt. Ha költözködésre kerül sor, akkor szétszerelem, befér az autó hátsó ülésére is, és az új helyén összerakom. Eldöntöttem: veszek egy digitális zongorát! De milyet?” - ezek a mondatok akár tőled is származhattak volna? Remek! Vegyünk zongorát, itt az útmutató, hogy hogyan.

Gyermekkorunkban a legtöbben játszottunk valamilyen hangszeren – én pont zongorán. Nyolc év tanulás után jött a középiskola, majd az egyetem,  a zenélés háttérbe szorult. Aztán Budapest betonlabirintusában ismét visszajött a vágy: zongorázni kéne. Tudom, hogy nagyon sokan vagyunk így vele, hisz’ a mai zenének csúfolt zörejek mellett még igény mutatkozik a komolyzenére és úgy általánosságban a zenére is. Pont emiatt választjuk oly sokan azt, hogy hangszert vásárolunk felnőtt fejjel saját használatra.
A fővárosi hangszerüzletek remeknél remekebb digitális zongorákkal vannak felszerelve, már csak azt kell kitalálnunk, milyet szeretnénk.
Több gyártó száll ringbe a vásárló kegyeiért, és ha tudjuk mennyit vagyunk hajlandóak rákölteni, még mindig nagy lesz a választék egy-egy árkategórián belül is.
Miután utánaolvas az ember, Graham Howard Útmutatója lesz legnagyobb segítségünkre. Ha nem beszéljük (túl jól) az angol nyelvet, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert most a tanácsai következnek magyarul, röviden. (Jelezném, hogy nem vagyok sem szakfordító, sem szakember, így az esetleges helytelen megfogalmazások miatt előre elnézést kérek.)
Az egyik tippje az Útmutatónak, hogy új digitális zongorát vegyünk, de legalábbis ne vegyünk 3 évesnél idősebbet, ha jelenleg csak használtra futja. Ezen zongorák élettartama 10 év, és a javításuk nagyon drága. Hosszas fontolgatás, hangszerüzletbe-járás és számolás után igazat adtam neki. Egy hang/billentyű javítása 10.000 Ft környékén mozog, mivel a teljes akkord cserélendő ilyenor, és 88 billentyűs egy zongora. Valamint ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a zongorák igazából valahol a hangszerek és a számítógépek között foglalnak helyet, így a technológia fejlődése kihatással van rájuk – tehát minél újabb, annál jobb.
Az dobogón Howard szerint a Yamaha, a Roland és a Kawai hangszergyárak állnak, ők felelnek meg a legtöbb elvárásnak. Természetesen itt is árkategóriától függ, hogy mit kapunk a zongorával, de azért ezek a gyárak nem ronthatják a reputációjukat azzal, hogy rossz minőségű hangszert adnak ki a szerszámaik közül. Ez nem jelenti azt, hogy más gyártóknak ne lennének minőségi termékeik.
Ami a legfontosabb, hogy megnézzük, milyen a billentése a billentyűknek a termékleírás szerint. Ha szeretnénk, hogy ne egy szintetizátorhoz hasonló „dolgon” játszunk, akkor súlyozott kalapácsmechanikás billentyűzetet válasszunk. Sokszor ez a szakzsargon nincs magyarra fordítva, így olyat keressünk hogy „weighted key”, és ez legyen „medium”, vagy „heavy”. Többnyire nem elég egy leírásra hagyatkoznunk, hanem nekünk magunknak kell kipróbálnunk a hangszert. Ha csak előválogatunk, akkor írjuk fel a kritériumok közé. Tehát jobb, ha nehezebb a billentése a hangszernek, persze, túlkapások nélkül.
Következő kritérium az, hogy a billentyűzet érintésérzékeny legyen, ez a „touch sensitive key”. A dinamikai fokozatokat 1-6-ig számozzák. Olyat válasszunk, ami legalább 4-es, vagy több, így a zongora hangzása valósághűbb lesz.
 
Szakemberünk azt állítja, hogy elég a 64-hang polifóniával rendelkező hangszer. Aki a több-jobb elvet vallja, az jól átverhető azzal, hogy itt is minél nagyobb számot keresünk – jelenleg 64, 96, 128, 192 és 256 polifóniás hangszerek vannak piacon, de ez csak annyit jelent, hogy hány hangot tudunk egyszerre megszólaltatni. Ha professzionálisan foglalkozunk a zongorázással talán nem lesz elég a 64, de csak önmagunk szórakoztatására, gyakorlásra az igényeket teljesen kielégíti.
Ami még nagyon fontos, az a hangszórók teljesítménye. Ez legalább 12W legyen hangszórónként (tehát a minimum a 24W), hogy szép, erőteljes hangot kapjunk. Ez sem fog egy báltermet megtölteni, de egy normál méretű szobára elég lesz.
Nagyon sok hozzászólást olvastam a digitális zongorákkal kapcsolatban, és sokan panaszkodnak, hogy mennyivel jobb a hangzás fülhallgatón át, mint a hangszórókon keresztül. Ha csak önmagunknak játszunk, akkor ez még jól is jöhet, viszont érdemes egy minőségi fülhallgatót beszerezni.
A legtöbb modell tartalmaz már beépített metronómot – azoknak, akik kínozni szeretnék magukat, ezen kívül különböző effekteket, hangszíneket. Én személy szerint jobban örülnék, ha ugyanúgy működnének, mint a hagyományos akkusztikus pianinók, sőt, ugyanúgy is néznének ki; viszont teljesen érthető, hogy sokakat vonzz a több hangszín, hisz különleges élmény lehet mondjuk hárfa hangot kiadni zongorán.
Akik nem annyira finnyásak a zongora kinézetére, ergo elviselik, hogy szintetizátor kinézetű digitális zongorát vásárolnak, azoknak nem kell olyan mélyen a zsebükbe nyúlniuk. Ellenben akik egy esztétikus tárgyat szeretnének a szobába, ami még szépen is szól, azoknak kicsit nehezebb a dolguk, de nem lehetetlen.
Remélem, valamennyire segítségedre lehettem a választásban. Mielőtt zongorát veszel, azért lapozz bele Graham Howard Piano Guide-jába is, amely ingyenesen elérhető és letöltehető az internetről. Jó zongorázást mindenkinek!
 
Képen: Yamaha Arius S51


Szerző:
Suhy
Budapest

1986
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Új exkluzív Sony bolt nyílt a Pólus Centerben
A budapesti Pólus Centerben található Media Markt részeként, különálló üzlethelyiségben nyitotta meg kapuit az új Sony márkabolt, ...
Walking Coaching – a sétáló megoldásWalking Coaching – a sétáló megoldás
Kisütött a nap, és a problémáinkat szél fútta tova. A depressziós időnek már vége, és mégis olyan érzésünk van, mintha életünk ...

Legnépszerűbb cikkek »
Kis írógép történelemKis írógép történelem
Manapság a számítógép szinte teljesen kiszorította, de a mai napig vannak hívei és főleg gyűjtői. Az írógép sok változáson ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: