Komment

V, mint veszélyes

2013. 06. 04. • Szerző: Avingsas
V, mint veszélyes

A V, mint veszélyes egy sci-fi sorozat,ami hétfő esténként szokott menni a Coolon,valamikor este 11 tájban,valamikor éjfél után.A rengeteg NCIS:Boston,Miami,Kukutyin mellett egy kis üdítő változatosságot hoz-hozhat az átlagos tévénéző életébe.

 

A sorozat nagyon jól van felépítve,és ha valakit érdekel a műfaj,akkor nagyon sok gondolatot ébreszthet egy emberben. Legfőképpen nyugtalanító gondolatokat.
       Kicsit mesélnék a cselekményről,hogy megértsék, mire is gondolok. Nem szeretném lelőni a poénokat és túl részletesen elbeszélni a történetet,mert higyjék el,érdemes megnézni.
       Egy nap űrhajók jelennek meg a városaink felett. Az idegenek érintkezésbe lépnek velünk, vezetőjük,Anna, azonnal közli az emberiséggel hogy békével jönnek, mindig és mindenhol. Ezt a későbbiekben nagyon sokszor elismétli, gyanúsan sokszor, amolyan szlogenként. Hogy kimutassák baráti szándékaikat, gyógyászati központokat állítanak fel a városainkban, sok gyógyíthatatlan betegségre megadva a gyógyírt. És emberi formájuk van, látszatra semmiben sem különböznek tőlünk. Ez két szempontból jó, egyrészt nem kell valami vérfagyasztó, rettenetes idegen létformát kiötölni, ami bármikor nevetségesre sikerülhet, másrészt milliókat spórolhatnak a költségvetésen.
      Szóval első ránézésre minden idillikus, csak hát nagyon gyorsan megtudjuk, hogy ez bizony csak a látszat.
      Valójában azért jöttek, hogy meghódítsák a bolygónkat, és itt akarnak új életet kezdeni.
      A későbbiekben az is kiderül, hogy nem is csak most érkeztek, már hosszú ideje megfigyelnek minket, ügynökeik évek óta közöttünk élnek, beszivárogtak mindenhova. Meg persze nem is emberek, emberbőrbe bújt gyíkok.
       A színfalak mögött megindul a harc az emberek és a jövevények között, izgalmas adok-kapok formájában, pár évadra elegendő cselekményt szolgáltatva a sorozatnak.
       Ennyit a sorozatról, érdekes, izgalmas, de most már inkább rátérnék azokra a nyugtalanító gondolatokra, amiket bennem ébreszt.
       Egy bolygóközi invázió esetében hogy járna el egy fejlett civilizáció?
       Valószínűleg ugyanúgy mint a V mint veszélyesben Annaék. Mielőtt tudomást szereznénk róluk, már beosonnának a hátsó kapukon. Manipulálnának minket, átvennék felettünk az irányítást.
Minek szemből támadni, ha ilyen módszerrel veszteségek nélkül megkapnak mindent, amire szükségük van? Minek tudatni velünk, hogy ők irányítanak minket? A marhának se próbálja elmagyarázni a gazda, hogy a vágóhídra vezeti. Könnyebb vezetni minket, ha azt hisszük hogy a mi kezünkben van a döntés.
      És itt felmerül egy másik kérdés is: mi van, ha már itt vannak és az egész emberi történelem az ő játszadozásuk eredménye?
      A sci-fi keretei között az is lehetséges hogy ők nyúltak az ősember hóna alá és emelték ki a tudatlanságból. Lehet,hogy 10 ezer éve, lehet hogy egy millió éve. Lehet, hogy genetikailag módosították az emberiséget, a saját képükre formálva, hogy jobban el tudjanak vegyülni közöttünk.
      Természetesen ez csak egy eszmefuttatás, csak elképzeltem hogy mi, emberek, hogyan járnánk el hasonló esetben. Ilyesmire, két idegen civilizáció találkozására természetesen nincs precedens, eddig még sohasem fordult elő. Legalábbis a tudományunk jelenlegi állása szerint. Mégis abban a helyzetben vagyunk, hogy van rá egy nagyon jó történelmi példánk, hogyan is zajlana le egy ilyen találkozás.
      Valahogy úgy, mint amikor Cortez és Pizarro spanyoljai meghódították Mexikót és Perut.
       Ott csak két földi civilizáció csapott össze, de óriási pusztítást és szenvedést zúdítva a gyengébbre. Ami a spanyolok javára döntött, az a fejlettebb fegyverzetük volt, az, hogy ők már ismerték az acélt, a puskaport és lovaik is voltak. De az ezek által elpusztítottak száma meg sem közelíti a spanyolok által behurcolt betegségek áldozatainak a számát.Mintha biológiai fegyvert vetettek volna be, úgy söpört végig Mexikón és Perun az Európából behurcolt járványok sora.
       Ami a földönkívülieket illeti, nem tudunk róla, hogy valóban léteznének.
       Az utóbbi években egyre többet beszélnek a Mars lakhatóvá tételéről és új, lakható bolygók kereséséről. Húsz évvel ezelőtt ha egy tudós komolyan beszélt a földön kívüli élet lehetőségéről, szakmailag komoly támadásoknak tette ki magát. Sokáig azt hittük, hogy víz csak a Földön van,és azt sem tudtuk, hogy a Naprendszeren kívül léteznek-e bolygók más galaxisokban is.
      Ma már tudjuk hogy van víz, jég formájában a Marson, sőt, szintén jég formájában találtak vizet a Merkúron és a Holdon is, továbbá a Jupiter egyik holdján, az Európán is. Egyre inkább úgy néz ki, hogy nem is akkora ritkaság a víz. Jelenleg még mindig az a vélemény uralkodik, hogy az élet alapfeltétele a víz. Egyes kutatók szerint az is lehetséges, hogy a földi vízkészlet egészét meteorok szállították a bolygónkra.Továbbá ma már elég sok tudós úgy gondolja, hogy az élet csíráját is ugyanezek a meteorok hozták a Földre. Ami pedig a Naprendszeren kívüli bolygók kutatását illeti, kiderült hogy szép számban vannak. Egyelőre csak a Földnél nagyobb bolygókat tudjuk megtalálni, de modernebb, nagyobb űrteleszkópokkal nemsokára hasonló nagyságú bolygókat is észlelni tudunk.
      Tehát nagyon is valószínű,hogy van élet a világegyetem más részein is. Ha a Földre tényleg a meteorok hozták az élet magvait, akkor minden lakható bolygón. Valahol fejletlenebb, valahol fejlettebb. Csak a mi szerencsénktől függ, hogy milyenre fogunk először ráakadni. Természetesen csak akkor, ha egyszer képesek leszünk leküzdeni a hatalmas távolságokat.
      Hogy mi mit tennénk egy idegen bolygóval, egy idegen civilizációval, szerintem nyilvánvaló.
      Ha mi lennénk a fejlettebbek, természetesen meghódítanánk és uralmunk alá hajtanánk. Ha mi találkozunk egy idegen fajjal, akkor annyiban biztosak lehetünk, hogy az egyik civilizáció agresszív.
      Lehetséges, hogy egy ilyen találkozás soha sem fog bekövetkezni, de ha mégis, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hasonlóan fog lezajlani mint a spanyol beözönlés Amerikába. Először diplomáciai kapcsolatokat vennénk fel velük, ugyanolyan gyakran emlegetve hogy békével jöttünk, mint a V mint veszélyes idegenei, aztán addig ügyeskednénk a kulisszák mögött, amíg össze nem hoznánk egy okot a háborúra.
      De nem is az a fontos, hogy mi megyünk valahová, vagy hozzánk jönnek. Egy ilyen találkozás nagy valószínűséggel háborúba torkolna, minél jobban hasonlítanának ránk, annál inkább. És ha egy civilizáció rendelkezik a technológiával, amivel pár ezer fényévnyi távolságon átutazva ide tudjon jönni,akkor biztosan nem parittyákkal fognak nekünk esni. De az igazi háborút mégse mi fogjuk megvívni. Már a műfaj szülőatyja, H.G.Wells rátapintott a lényegre. Az ő Világok Harcá-ban amikor már legyőzték az emberiséget a Marslakók, csatarendbe állnak a mi kis szövetségeseink, a baktériumok és kiütéssel győznek.
      A legjobb az lenne, ha egy ilyen találkozás sose következne be.
      Mindenesetre nem ártana néha fontolóra venni a lehetőséget, hogy úton vannak hozzánk. Vagy már itt is vannak. Sose lehet tudni.
      Ha rámosolyogsz a villamoson egy csinos lányra, lehet, hogy egy gyík kacsint vissza.

 


Szerző:
AvingsasKövetem

« Előző cikk
Következő cikk »
Idegenek a városbanIdegenek a városban
Leginkább ezzel a kifejezéssel jellemezhető Budapesten a járókelő helyzete. Kilépve a mérsékelt védelmű, otthonnak nevezett ...
Egy furcsa éjszaka margójáraEgy furcsa éjszaka margójára
A vonatról leszállva a késői óra ellenére hatalmas vircsaft fogad, péntek van, gimnazisták és a jó érzésű főiskolások haza ...

Legnépszerűbb cikkek »
Panaszlevél a hotelnekPanaszlevél a hotelnek
Köszönöm, hogy ellátogathattam Hotelükbe! Élményekkel teli éjszakámért cserébe fogadják szeretettel építő kritikámat: ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: