Film

Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező

2011. 01. 23. • Szerző: Bia
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező

Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek bombaként robbantak a köztudatba, most azonban itt a bosszú ideje – Stephenie Meyer romantikus sztorija sem menekülhetett az amerikai Friedberg-Seltzer párostól, akik megalkották a híres sorozat első két részének paródiáját, a Vámpíros filmet. Ez a Vampires suck.

 Becca egy átlagos tini lány, akinek egyetlen vágya, hogy új iskolatársai befogadják, és hogy viszonylag láthatatlanná váljon az álmos Észak-Amerikai kisváros lakói közt. Álmában sem gondolta volna, hogy épp ezen a furcsa helyen történik vele valami, ami megváltoztatja egész eddigi életét. Edward jelensége villámként csap a lányba, Becca nem tud szabadulni a fiú iránt érzett szerelemtől. Eddig ismerős a sztori?

Ezúttal azonban Becca domina ruhában mászik rá Edwardra, aki mellesleg egy elektromos rolleren közlekedik, Jennifer, a legjobb barátnő Facebookon akarja becserkészni a vámpírfiút, Frank, a rendőrfőnök pedig egy guminővel próbál túllépni a feleségén, aki egyébként lelépett Tiger Woodsszal. Egyszóval poénokból most sincs hiány.
A Horrorra akadva és a Már megint egy dilis amcsi film forgatókönyvének társírói, valamint a Bazi nagy film rendezői, Jason Friedberg és Aaron Seltzer ezúttal az Alkonyat-sorozatra vetették ki hálójukat, és nem is akárhogy. A Vámpíros film valószínűleg úgy született, hogy a fiúk a kezükbe vették az Alkonyat forgatókönyvét, és néhány helyen belefirkáltak. A szereplők a megszólalásig hasonlítanak az eredeti színészekre, sőt a helyszínek is teljesen megegyeznek. Ez már alapból azt az érzést kelti a nézőben, hogy ezt a filmet már látta. Egyedül az utolsó jelenet az, ami meglepetést okozott, de természetesen nem fogom lelőni a poént.
A Beccát alakító színésznő, Jenn Proske egy igencsak eltúlzott Bellát formál meg, aki szinte folyamatosan Edward arcába liheg. Chris Rigginek, a Jacobot játszó színésznek talán ez az első komolyabb filmszerepe, ahhoz képest viszont nagyon is élethűen alakította a csivavává változó farkasfiút. A Vámpíros film legismertebb szereplője Ken Jeong volt, akit a Másnaposokból ismerhetünk (tudjátok, a pucér kínai).
A befejező jelenetben kicsit összekuszálódik az Alkonyat és az Újhold vége. Nem igazán válik világossá, hogy mit keresnek a bálozó gimnazisták egy nyilvános téren, ahol Edward öngyilkos akar lenni, de lehet, hogy ez csak azért van, mert az emberi agy egy óránál tovább nem képes ilyenfajta poénokat befogadni, és egyszerűen lefárad.
Mindent összevetve, a film egy igazi 2010-es paródia, hiszen ebben az évben is tarolt a Twilight, nem utolsó sorban pedig valakinek meg kellett tennie, hogy kifigurázza a tinilányok kedvenceit. Nagyon kockázatos vállalkozásnak bizonyult, hiszen az Alkonyat filmek önmagukban is két részre osztják a közönséget – imádják vagy utálják őket. Ugyanez a helyzet a Vámpíros filmmel is: vagy nagyon tetszik, vagy végig sem bírod nézni.
A legújabb Friedberg-Seltzer művet a magyar mozik sajnos nem vették fel a listájukra, DVD-n februárban fog megjelenni, addig legfeljebb angolul élvezhetik a kíváncsiskodók, hiszen Amerikában már tavaly augusztusban vetítették a mozik. Alkonyat-elleneseknek ajánlott, rajongóknak kötelező.
 
Ha imádod a filmeket, és elsőként szeretnél további filmajánlóinkról értesülni, lájkold Facebook oldalunkat:

Szerző:
Bia
Szigetvár

1992
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
Megvannak a 2011-es Oscar-jelöltekMegvannak a 2011-es Oscar-jelöltek
Január 25, Beverly Hills – végre kihirdették a 83-dik Oscar-díj átadás hivatalos jelöltjeit. Aki figyelemmel kísérte ...
Dvd ajánló: Robin Hood (2010.)Dvd ajánló: Robin Hood (2010.)
R.: Ridley Scott.Fsz.: Russell Crowe, Cate Blanchett, Mark Strong, Matthew MacFadyen, Kevin Durand, Danny Huston, William ...

Legnépszerűbb cikkek »
Vámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelezőVámpíros film – Alkonyat fanoknak kötelező
Mi is lehetne hálásabb feladat annál, mint amikor egy kasszasiker filmből paródiát készíthet valaki. Az Alkonyat filmek ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: