Itthon/Világ

Vége a szabad internet korának?

2012. 06. 14. • Szerző: H4mm3r
Vége a szabad internet korának?

Amilyen nagy horderőt képvisel az ACTA, angolul Anti-Counterfeiting Trade Agreement, olyan kevés figyelmet szántak a törvénytervezetre a magyarországi médiumok. A tényről mélyen hallgattak, hogy a 22 EU tagországon belül Magyarország is aláírta ezt az egyezményt. De minderről a híradókban annyit tudhatott meg a közvélemény, hogy az aláírás hatására több országban tüntetések törtek ki a törvény elfogadása ellen az elmúlt 1 évben. De vajon miért is csaptak ekkora hűhót az emberek?

 Magyarra lefordítva az ACTA rövidítés a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást néven ismert. Az Amerikai Egyesült Államokban egy hasonló intézkedést vezettek be, majd később az Európai Unió is csatlakozott ezen törekvéshez. Le kell szögeznünk, hogy ez nem egy hirtelen napfényre került valami. A törvénytervezet létezéséről a Wikileaks már 2008-ban szivárogtatott ki információt, így egyfajta figyelmeztetett annak későbbi bevezetésére.

Beszéljünk magáról a törvénytervezetről bővebben! A tervezet lényege kimondja, hogy az intellektuális művek tulajdonosait megkárosító kalóztevékenység törvénybe ütközik, ezért az adott gyakorlatot folytató csoportokat, website-okat, vagy éppen magánszemélyeket felelősségre lehet vonni a törvény előtt. A törvény nem titkolt célja, hogy főleg a fájlcserélő tevékenységet próbálja megszüntetni, ugyanis a hatóságok és a jogtulajdonosok szerint a fájlcserélés gyakorlata során sérülnek a szerzői jogok és anyagi kárt szenvednek a termék jogszerű tulajdonosai. Az elképzelés nem rossz magában, hiszen a 2000-es évek óta egyre növekvő fájlcserélő forgalom dollár milliós károkat okoz zenészeknek, vállalatoknak. Azonban lehet bármennyire jó elméletben, a törvénynek igenis vannak buktatói, amikre szeretném felhívni a figyelmet.
 
Ezen buktatók közül első talán a törvény harmadik szekciója, amely kimondja, hogy a törvényt elfogadott országok határain a határőrök, vagy annak repülőterén a biztonságiak saját belátásuk, vagy egy "jogtulajdonos kérésére" véletlenszerű vizsgálatokat folytathatnak laptopokon és digitális lejátszókon fájlok illegális másolata után. Ez annyit jelent, hogy tegyük fel, ha elutazunk Londonba, akkor a Heathrow repülőtéren leszállásnál a rutin csomagvizsgálaton kívül megvizsgálják az ember laptopját, Ipod-ját, okostelefonját. Ha pedig a vizsgálat során találnak rajta bármiféle illegális tartalmat (letöltött filmeket, zenéket, játékokat, vagy egyéb szoftvereket), akkor megbüntetnek, de belátásuk szerint még meg is semmisíthetik az adott eszközt a büntetés kiszabása mellett.
 
Az ötödik cikkely 27. bekezdése kimondja, hogy az illegális tulajdon üzletszerű hamisítását büntetni kell.  Maga a büntetés a jogsértés mértékétől függően lehet pénzbüntetés, vagy extrém esetben akár börtönbüntetés is. Így az igazán nagy halakat megcélozva több év börtönbüntetés is kiszabható a milliós bírságok mellett.A törvény továbbá kimondja, hogy a kalóztevékenységet különféle ügynökségeknek meg kell figyelni, illetve közös akciókkal a jogsértőket le kell kapcsolniuk.
 
Az eddig elhangzottak talán túl távolinak tűnnek még nekünk, pedig már ma is létezik hasonló ügynökség Magyarországon. A Cinedub kalózközpontját fülelték le a Nemzeti Adó és Vámhivatal speciális csoportjának tagjai. Több mint 5000 filmet, 4000 zeneszámot, és 6000 számítógépes játékot foglaltak le összesen 72 terabyte adatmennyiségben. Nemzetközi porondon pedig már a Megaupload esett áldozatul a hasonló nyomozásoknak, a Piratebay tulajai pedig másik webcímre költöztették oldalukat, hogy kikerüljenek az amerikai hatóságok hatásköréből.
 
Az átlagos letöltő számára azonban mit jelent az ACTA? A törvényben előírt ügynökségek, vagy kormányzati szervek ezáltal fel lesznek hatalmazva, hogy figyeljék minden egyes egyén internetforgalmát. Figyelik az ember levelezéseit, és a már említett internetforgalmat kutatják illegális tartalmak után. Ezzel együtt véget érhet a szabad internet kora, mikor már nem lehet letölteni büntetlenül se zenét, se filmeket, se játékokat. És most nem lehet azzal a demagógiával jönni, hogy persze majd megbűnhődnek a vétkesek! Miért? Mert napjainkban már mindenki, aki ismertebb a számítógép és az internet világában töltött le, legyen az csak egy zenekar albuma, vagy egy olyan sorozat összes évada, amit itthon nem közvetítenek, mindannyian bűnösök a törvény szemében.
 
Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a számunkra ismert szabad internet világa gyökeresen megváltozhat.   Tudván, hogy ugyanúgy fognak megfigyelni minket, mint Amerikában minden egyes civil hívásait, levelezéseit a terrorelhárítók, nem sokan merik majd megkockáztatni a letöltést.
 
Azonban a törvény még nem lépett életbe. Bár alá lett már írva, még 6 aláíró országnak ratifikálnia kell azt, és csak azután emelődik hatályba. Éppen ezt a ratifikálást próbálják megfúrni nemzetközi petíciókkal. Az avaaz.org által kezdeményezett ACTA-ellenes petíciót már több mint két millión írták alá, illetve ugyanezt a célt szolgáló petíciókat már több tízezren írták alá. A jelentéktelen média lefedettség ellenére mégis úgy tűnik, hogy az emberek nem hagyják, hogy ez megtörténjen. Talán van még remény, hogy az internet az embereké maradjon...

 


Szerző:
H4mm3r
Hódmezővásárhely
Férfi
1989
Követem

« Előző cikk
Következő cikk »
MindQuest - Lopd el a gyémántot!MindQuest - Lopd el a gyémántot!
Budapest belváros szívében egy izgalmas játéklehetőség várja az oda látogatókat. Két terem, tele megfejtésre váró feladatokkal. ...
Milka Nagy Lassúzós NapMilka Nagy Lassúzós Nap
Június 9.-én Budapesten, a Margitszigeti Atlétikai Központban gyűltek össze az emberek azzal a céllal, hogy megdöntsék az ...

Legnépszerűbb cikkek »
„Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam ülni.” – A BKV válaszolt.;Felháborító! Felfértem a buszra, sőt le is tudtam
A BKV-nak minden bizonnyal rengeteg felháborodott levél érkezik. Arra voltam kíváncsi milyen választ kapok, ha egy teljesen ...

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése: